Σάββατο 13 Ιουλίου 2024  12:20:53

Συνεχίζουν τις προκλήσεις ταπείνωσης οι Τούρκοι προς την Ελλάδα και την ηγεσία ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου. Τα χθεσινά συμβάντα, αμέσως μετά τις (καλές) επιλογές της νέας στρατιωτικής ηγεσίας. Κύριο

Πάνω από το Αγαθονήσι και τις νησίδες Μακρονήσι και Ανθρωποφάγοι στα Δωδεκάνησα πέταξαν έξι τουρκικά μαχητικά, χωρισμένα σε δύο σχηματισμούς περίπου στις 11:30. Οι νέοι ηγήτορες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σε μία νέα, σοβαρή πρόκληση προς την Ελλάδα και την ηγεσία Καμμένου στο Πεντάγωνο, προέβη το πρωί της Πέμπτης η τουρκική πολεμική αεροπορία , αποστέλλοντας έξι τουρκικά μαχητικά τα οποία πέταξαν πάνω από τρία ελληνικά νησιά του συμπλέγματος των Φούρνων.

Συνεδρίασε την Τετάρτη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αποφάσισε τα εξής:

• Στη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ παραμένει ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.
• Στη θέση του Αρχηγού ΓΕΣ τοποθετείται ο αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, μέχρι σήμερα Διοικητής της 1ης Στρατιάς.
• Στη θέση του Αρχηγού ΓΕΝ παραμένει ο αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης Π.Ν.
• Στη θέση του Αρχηγού ΓΕΑ τοποθετείται ο αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαϊτσης, μέχρι σήμερα Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.

Ο μέχρι τώρα Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προάγεται στο βαθμό του Στρατηγού εν αποστρατεία και του απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΣ.

Ο μέχρι τώρα Αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς κρίθηκε ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του, προάγεται στο βαθμό του Πτεράρχου εν αποστρατεία και του απονέμεται ο τίτλος του Επιτίμου Αρχηγού ΓΕΑ.

Ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος διατηρεί τη θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ από το φθινόπωρο του 2011 όταν και τοποθετήθηκε εκεί από τον τότε υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Μπεγλίτη. Ο στρατηγός Κωσταράκος από τον προσεχή Νοέμβριο αναλαμβάνει χρέη επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Τα τουρκικά μαχητικά εισέβαλαν σε σχηματισμό έξι αεροσκαφών από την περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου στις 11:02. Επειτα από 24 λεπτά πτήσης στο Αιγαίο, διασπάστηκαν σε δύο σχηματισμούς: Η τετράδα πέταξε χαμηλά, μόλις 5.000 πόδια πάνω από το Μακρονήσι και τους Ανθρωποφάγους που βρίσκονται στο σύμπλεγμα των Φούρνων.

Το ζεύγος των άλλων δύο τουρκικών F-16 επέλεξε να κάνει υπέρπτηση πάνω από το Μακρονήσι και στη συνέχεια πέταξε 11.000 πόδια πάνω από το Αγαθονήσι (το οποίο ανήκει στα Δωδεκάνησα).

Η σοβαρή τουρκική πρόκληση συνέβη την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δεχόταν στο γραφείο του το νέο αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχο Χρήστο Βαϊτση, μέχρι χθες αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΓΕΕΘΑ:

Σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 11:02 στο FIR ΑΘΗΝΩΝ μεταξύ ν. Λέσβου και ν. Χίου. Ο σχηματισμός, αφού διασπάστηκε σε 4 και 2 αφη αντίστοιχα, πραγματοποίησε υπερπτήσεις ως ακολούθως:

- στις 11:26 υπέρπτηση 4 αφων άνωθεν ν. Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων, στα 5.000 πόδια και στις 11:27 άνωθεν ν. Ανθρωποφάγοι, στα 5.000 πόδια

- στις 11:28 υπέρπτηση 2 αφων άνωθεν ν. Μακρονήσι του νησιωτικού συμπλέγματος Φούρνων, στα 11.000 πόδια και στις 11:31 άνωθεν ν. Αγαθονήσι, στα 11.000 πόδια

Από τον παραπάνω σχηματισμό, τα 4 αφη εξήλθαν του FIR ΑΘΗΝΩΝ στις 11:30 και τα 2 αφη στις 11:32 αντίστοιχα, νοτίως ν. Σάμου.

Το σύνολο των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίσθηκε και αναγνωρίσθηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline