Στα ύψη τα κέρδη μαύρης οικονομίας και εγκλήματος

Η μαύρη οικονομία και οι παράνομες δραστηριότητες στην Ιταλία αντιπροσώπευαν το 2013 έναν κύκλο εργασιών που έφθανε περίπου τα 206 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα οποία η μεγάλη πλειονότητα (περίπου 190 δισεκατομμύρια) προερχόταν από την πρώτη πηγή, αναφέρει σε έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (Istat).

Με τίτλο «Η κρυφή οικονομία», η έκθεση υπογραμμίζει την ανάπτυξη στη διάρκεια των τελευταίων ετών της μαύρης οικονομίας: η αξία της ήταν περίπου 190 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013 και αποτελούσε περίπου το 11,9% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), έναντι 11,7% του ΑΕΠ το 2012 και 11,4% του ΑΕΠ το 2011, διευκρινίζει το Istat.

Το σύνολο της «κρυφής» οικονομίας αποτελούσε περίπου το 12,9% του ΑΕΠ το 2013, σύμφωνα με το Istat.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της «κρυφής» οικονομίας (47,9%) αντιπροσωπεύουν τα μη δηλωμένα εισοδήματα σε διάφορους τομείς, όπως οι επαγγελματικές υπηρεσίες, οι κατασκευές, το εμπόριο, οι μεταφορές ή η εστίαση.

Στη δεύτερη θέση (34,7%) βρίσκεται ο πλούτος που παράγεται από τη μαύρη εργασία, στην τρίτη (9,4%) ο πλούτος από «μαύρες» εκμισθώσεις ή φιλοδωρήματα και στην τελευταία θέση (8%) ο πλούτος από παράνομες δραστηριότητες.
Το Istat υπογραμμίζει πως ο αριθμός των προσώπων «σε κατάσταση μη κανονική», δηλαδή που ασκούν μαύρη εργασία σε διάφορες μορφές και σε διάφορους βαθμούς, έχει φθάσει τα 3.487.000.

Ο μεγαλύτερος αριθμός (45%) καταγράφεται στις «προσωπικές υπηρεσίες», δηλ. οι εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαποί που ασχολούνται με τη φροντίδα των ηλικιωμένων ή των παιδιών στην Ιταλία, καθώς και στη γεωργία (17,6%), που απασχολεί επίσης πολλούς αλλοδαπούς εποχικούς εργαζόμενους.
Οι παράνομες δραστηριότητες δημιούργησαν στο σύνολό τους έναν κύκλο εργασιών που ανέρχεται σε περίπου 16,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλ. περίπου 1,1% του ΑΕΠ, όμως το Istat δεν αναλύει το συνολικό αυτό ποσό σε επιμέρους στοιχεία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline