Όλο και χειρότερα η Τουρκία. Ο Ερντογάν κηρύσσει πόλεμο στους Κούρδους, με ευπειθέστατο τον Νταβούτογλου. Κλίμα εμφύλιου πολέμου πάνω από την χώρα, στα σύνορα αλλά και στις μεγάλες πόλεις. Κύριο

Ερντογάν και Νταβούτογλου είχαν σπεύσει να πανηγυρίσουν την «αυτοδύναμη» νίκη της παράταξής τους στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου ως... επιστροφή της Τουρκίας στη σταθερότητα.

Βιάστηκαν, διαψεύστηκαν και ρίχνουν τη χώρα στον εμφύλιο σπαραγμό, στις απηνείς διώξεις κατά των Κούρδων.
Στις συγκρούσεις, στις οποίες παίρνουν μέρος και τανκς του τουρκικού στρατού, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άτομα.
Πίσω στο παρόν ωστόσο, δύο μήνες μετά, η Τουρκία βρίσκεται να πλέει μέσα σε νέες φουρτούνες αστάθειας, υπό το βάρος της κόντρας με τη Ρωσία στο εξωτερικό, αλλά και της πολύ πιο «άμεσης» και «απτής» κόντρας με τους Κούρδους αυτονομιστές στο εσωτερικό της χώρας. Ειδικά η κόντρα με τους Κούρδους δείχνει πλέον να οδεύει προς μια νέα, εμφυλιοπολεμικού τύπου, κλιμάκωση, με ευθύνη φυσικά του καθεστώτος που στέλνει τανκς στις κουρδικές πόλεις στα νοτιοανατολικά

Βαθαίνει συνεχώς ο εμφύλιος διχασμός. Ξεκάθαρα υπέρ της νομικής δίωξης του αρχηγού του φιλοκουρδικού HDP, Σ.Ντεμιρτάς, τάχθηκε ο τούρκος πρόεδρος, με φόντο τις δηλώσεις του πρώτου για κουρδική αυτονομία -την ώρα που τα νοτιοανατολικά της χώρας μοιάζουν με ημι-εμπόλεμη ζώνη.

Η τουρκική εισαγγελία άνοιξε έρευνα σε βάρος του Σελαχετίν Ντεμιρτάς επειδή σε αναφορές του το Σαββατοκύριακο είχε μιλήσει για «τοπική αυτοδιακυβέρνηση και τοπική δημοκρατία» σε συνεδρίαση στο Ντιγιάρμπακιρ.

«Ο νόμος και ο λαός θα τους δώσουν ένα μάθημα» είπε την Τρίτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας.

Ο τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ντεμιρτάς «σαφή πρόκληση», ενώ υποστήριξε ότι «οι πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία «θρέφουν την όρεξη των κούρδων ενόπλων εναντίον της (τουρκικής) εθνικής ενότητας».

Με φόντο την κατάσταση στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να απομονώσει το HDP με κινήσεις όπως την ακύρωση συνομιλιών για το ζήτημα της συνταγματικής μεταρρύθμισης.

Η ΝΕΑ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΚΑΙ ΟΞΥΝΣΗ

Ερντογάν και Νταβούτογλου είχαν σπεύσει να πανηγυρίσουν την «αυτοδύναμη» νίκη της παράταξής τους στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου ως... επιστροφή της Τουρκίας στη σταθερότητα.

Στις συγκρούσεις, στις οποίες παίρνουν μέρος και τανκς του τουρκικού στρατού, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άτομα
Πίσω στο παρόν ωστόσο, δύο μήνες μετά, η Τουρκία βρίσκεται να πλέει μέσα σε νέες φουρτούνες αστάθειας, υπό το βάρος της κόντρας με τη Ρωσία στο εξωτερικό, αλλά και της πολύ πιο «άμεσης» και «απτής» κόντρας με τους Κούρδους αυτονομιστές στο εσωτερικό της χώρας. Ειδικά η κόντρα με τους Κούρδους δείχνει πλέον να οδεύει προς μια νέα, εμφυλιοπολεμικού τύπου, κλιμάκωση, με ευθύνη φυσικά του καθεστώτος που στέλνει τανκς στις κουρδικές πόλεις στα νοτιοανατολικά.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου προωθεί την αναθεώρηση του Συντάγματος μέσα από συνομιλίες με την αντιπολίτευση, που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες, υπογραμμίζοντας ως στόχο τη μετάβαση σε ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης (σε ένα σύστημα δηλαδή που θα εξασφαλίζει περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο Ερντογάν). Ακριβώς την ίδια ώρα, οι Κούρδοι της Τουρκίας (συμπεριλαμβανομένου του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών HDP) βγαίνουν κι αυτοί ανοιχτά και ζητούν ένα νέο «δημοκρατικό Σύνταγμα», το οποίο ωστόσο δεν θα εξασφαλίζει περισσότερες εξουσίες στον πρόεδρο αλλά... πλήρη αυτονομία στις κουρδικές περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Ο Νταβούτογλου αντιδρά αποκλείοντας το HDP από τον εθνικό διάλογο για το νέο Σύνταγμα, ενώ η εισαγγελία της Αγκυρας ξεκινάει έρευνα εναντίον του ηγέτη του HDP (που αποτελεί και την τέταρτη δύναμη στο τουρκικό Κοινοβούλιο), Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών γίνεται ακόμη μεγαλύτερο υπό το βάρος της έκρυθμης κατάστασης στα νοτιοανατολικά (στις Σουρ, Τζισρέ, Σιλόπη), όπου εδώ και σχεδόν τρεις μήνες μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αυτονομιστών ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK). Να σημειωθεί ότι στις εν λόγω συγκρούσεις, στις οποίες παίρνουν μέρος ακόμη και τανκς του τουρκικού στρατού, έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άτομα το τελευταίο τρίμηνο, μεταξύ αυτών και περίπου 50 άμαχοι.

Το Κογκρέσο για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTK), οργάνωση-ομπρέλα των κουρδικών οργανώσεων της Τουρκίας στην οποία εντάσσεται και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, εξέδωσε την περασμένη Κυριακή διακήρυξη 14 σημείων από το Ντιγιάρμπακιρ με την οποία: ζητάει την απελευθέρωση του Οτσαλάν, απαιτεί τη δημιουργία αυτόνομων κουρδικών περιοχών εντός της χώρας και υπερασπίζεται εμμέσως πλην σαφώς την ένοπλη αντίσταση απέναντι στην Άγκυρα. Μιλώντας από το Ντιγιάρμπακιρ στα νοτιοανατολικά, ο ίδιος ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του HDP, διακήρυξε ότι «η αντίσταση θα νικήσει».

«Οι Κούρδοι θα αποκτήσουν δικό τους ανεξάρτητο κράτος, ομοσπονδιακό κράτος, καντόνια και αυτόνομες περιοχές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ντεμιρτάς, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση όχι μόνο του ισλαμοσυντηρητικού καθεστώτος αλλά και της τουρκικής Δικαιοσύνης που ξεκίνησε αμέσως έρευνα σε βάρος του. «Δεν πρόκειται να συνομιλήσω ποτέ με οποιονδήποτε θέτει εν αμφιβάλω την ενότητα της Τουρκίας», διακήρυξε από την πλευρά του χθες ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline