Τσίπρας: οι τρεις δοκιμασίες

Κέρδισε πολιτικό χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας. Μέχρι το φθινόπωρο είναι πιθανόν. Οι πρόσφατες εξελίξεις (αλλά και οι επικείμενες στις 24 Μαΐου) στις Βρυξέλλες αυτό δείχνουν.

Ελάχιστοι οι πονοκέφαλοι. Συμπαγής η στήριξη από τους 153 στη Βουλή, με αναξιόπιστες δηλώσεις τους εκτός Βουλής για αντάρτικα και διαφοροποιήσεις. Μάλλον επικείμενη ισχυρή δόση 11 δις από την Ευρώπη, με τα 4 δις για εξόφληση χρεών του Κράτους σε ιδιώτες. Τα μισά περίπου από τα συνολικά χρέη και οφειλές. Καμμιά πίεση για ανασχηματισμό, ανεξάρτητα από τις εμφανείς αδυναμίες στα λεγόμενα παραγωγικά και κοινωνικά υπουργεία. Κλειστό το θέμα των πρόωρων εκλογών, μηδαμινό ως επιλογή το νέο Δημοψήφισμα, που δείχνει χωρίς σοβαρό αντικείμενο. Απόμακρο το θέμα του GREXIT.

Με καλύτερες προοπτικές σε πολιτικές εξελίξεις αυτό το καλοκαίρι σε σύγκριση με το περσινό. Συμβιβαστική έως υποχωρητική η τελική στάση του Αλ. Τσίπρα απέναντι στο Δ.Ν.Τ ( εναντίον του οποίου εκτόξευε κεραυνούς δήθεν ) απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία και προσωπικά στον Βόλ. Σόϊμπλε.

Η συνέπεια της συμμόρφωσης στο Μνημόνιο είναι απόλυτη. Όλα καλά και ήρεμα για τους επόμενους μήνες; Δύσκολα, μπορεί να προβλέψει κανείς για ανέφελο καλοκαίρι, καθώς τρείς κρίσιμοι παράγοντες μάλλον θα εκδηλωθούν προβληματικοί για την Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως με σοβαρούς κλυδωνισμούς. Τρεις οι σοβαρές δοκιμασίες.

Η πρώτη θα είναι από τις νέες περικοπές και φορολογίες και την δυσφορία, μέχρι αγανακτήσεως, που θα προκαλέσουν από τον Ιούνιο σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα. Οριακές πλέον καταστάσεις για τους πολίτες, την αγορά και την κοινωνία, μετά έξη χρόνια εξαντλητικής λιτότητας. Είναι πιθανό μέσα σε αυτό το κλίμα της εκπτώχευσης, της ανασφάλειας, της υψηλής ανεργίας να πέσει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και κάτω από το 15%. Θα φανεί καθαρά τι έχει υπογράψει η Κυβέρνηση στις Βρυξέλλες με νέα πλήγματα κοινωνικά, πολιτικά, ιδεολογικά.

Δεύτερη δοκιμασία του καλοκαιριού το Προσφυγικό, πέρα από το καρκίνωμα των 55.000 μεταναστών, που αυξάνονται ελάχιστα τελευταία, αλλά καθημερινά. Δεν αποκλείονται νέα ρεύματα και δράματα χιλιάδων προσφύγων καθημερινά από τα παράλια της Τουρκίας. Έκπληξη ανησυχητική, ιδιαίτερα εάν προκύψει από δυσαρέσκεια, προκλήσεις του Τ. Ερντογάν προς την Ευρώπη και εκβιασμούς στο θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών να ταξιδεύουν ελεύθερα εκεί. Τα νησιά αλλά και η Αττική θα υποστούν νέα πλήγματα, πέραν εκείνων στον τουρισμό.

Τρίτη δοκιμασία - και κρισιμότερη - τα " κόκκινα δάνεια ". Είναι μεγάλες οι δεσμεύσεις, που ανέλαβε η Ελλάδα στο θέμα αυτό, είναι επώδυνες, σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν του Συμβουλίου Υπουργών. Εκχωρούνται τα πάντα προς " πώληση " εκποίηση των " κόκκινων ακινήτων " από τις Τράπεζες, σε τιμές εξευτελιστικές στα ξένα FUNDS, στο 8-10% της αξίας τους. Η Κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν ένα πλατύ μέτωπο κοινωνικής διαμαρτυρίας και πολιτικής φθοράς, που θα είναι καθοριστικής σημασίας. Να εξελιχθεί σε γενικό κλίμα πολιτικής οργής και απαξίωσης, πρωτόγνωρο και πολύ απειλητικό.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline