Ο πόλεμος των μακαρονιών: Ιστορίες ενεργειακής τρέλας στην Ιταλία

Ελπίζοντας ότι θα μειώσουν το κόστος του λογαριασμού ρεύματος, κάποιοι Ιταλοί πλέον ετοιμάζουν τις αγαπημένες τους μακαρονάδες με το μάτι σβηστό. Παρότι στις συνταγές συστήνεται η φωτιά να παραμένει σε υψηλή θερμοκρασία, ο Τζόρτζιο Παρίσι, Ιταλός νομπελίστας στην Φυσική, ανήρτησε πρόσφατα στον λογαριασμό του στο Facebook ότι τα μακαρόνια μπορούν να ετοιμαστούν σε χαμηλή φωτιά, εφόσον το νερό έχει βράσει. Η συμβουλή του είναι να κρατήσει κανείς το καπάκι στην κατσαρόλα και με αυτή τη μέθοδο καταναλώνεται λιγότερη ενέργεια, ενώ τα μακαρόνια βράζουν κανονικά. Ο Παρίσι αναδημοσίευσε την ανάρτηση του Αλεσάντρο Μπουσίρι Βίτσι, ενός αρχιτέκτονα, ο οποίος είπε ότι μπορείτε να κλείσετε και εντελώς τη φωτιά, αφού έχει βράσει το νερό. Για να γίνουν τα μακαρόνια, αρκεί να κρατήσετε το καπάκι και να το αφήσετε για ένα επιπλέον λεπτό. Με τη μέθοδο αυτή, σύμφωνα με τον Μπουσίρι Βίτσι, μπορεί κανείς να εξοικονομήσει τουλάχιστον οκτώ λεπτά κατανάλωσης.

Επίσης, η Ιταλική Ένωση Τροφίμων, πρότεινε στους Ιταλούς να ακολουθήσουν την τακτική της «παθητικής μαγειρικής» ή να σβήνουν το μάτι όσο μαγειρεύουν, ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια και να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα έως και κατά 47%. Κρατώντας το καπάκι στην κατσαρόλα αφότου έχουν βράσει τα υγρά και χρησιμοποιώντας τη σωστή ποσότητα νερού επίσης μπορεί να κάνει διαφορά, όπως συνέστησε η Ένωση.
Βέβαια, ορισμένοι σεφ διαφωνούν με αυτές τις συμβουλές. Ο Wasfi Mesieha, σεφ σε ιταλικό εστιατόριο στη Ρώμη, δήλωσε στο Euronews ότι τα μακαρόνια θα συνεχίσουν να βράζουν εάν σβήσει κανείς το μάτι, αλλά «θα μαγειρευτούν πολύ άσχημα». Αντίστοιχα, ο σεφ Vincenzo Feola δήλωσε στην Deutsche Welle ότι όταν τα μακαρόνια μαγειρεύονται κατ' αυτόν τον τρόπο δεν έχουν τη σωστή υφή, κολλάνε και έχουν τη γεύση του παραψημένου.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους, ορισμένοι Βρετανοί έχουν ήδη σταματήσει να χρησιμοποιούν τους παλιούς τους ενεργοβόρους φούρνους τύπου AGA, ενώ μεταξύ άλλων έχουν γίνει αναφορές και για γερμανικά αρτοποιία που σβήνουν τα φώτα ως διαμαρτυρία για τα υψηλά κόστη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline