Τέλος για τα άλογα στη Νέα Υόρκη; Φιλοζωικές οργανώσεις καταγγέλλουν κακοποίησή τους από τους αμαξάδες

Πριν από λίγες ημέρες, οι διαβάτες στο Μιντ Τάουν, στο Μανχάταν, κοίταζαν έντρομοι ένα άλογο που είχε καταρρεύσει στον δρόμο. Ο αμαξάς του κατέβαλλε προσπάθειες να το συνεφέρει, ενώ αστυνομικοί τού έριχναν νερό για να δροσιστεί.

Το βίντεο του απισχνασμένου ζώου να κείται στο οδόστρωμα προκάλεσε πλημμυρίδα εκκλήσεων από κατοίκους, διασημότητες και πολιτικούς, για απαγόρευση των ιππήλατων αμαξών στη Νέα Υόρκη. Ο περιφερειακός εισαγγελέας του Μανχάταν ήδη ερευνά το συμβάν, ενώ έχει κατατεθεί πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για αντικατάσταση των αμαξών με ηλεκτρικές.

O Ρόμπερτ Χόλντεν, δημοτικός σύμβουλος του Δημοκρατικού Κόμματος στην πόλη της Νέας Υόρκης και εισηγητής της πρότασης, είναι απόλυτος ως προς την ανάγκη κατάργησης των ιππήλατων αμαξών. «Ολοι βλέπουμε ότι τα ζώα υποφέρουν. Πρόκειται για μια βάρβαρη πρακτική, που πρέπει να καταργηθεί». Το πεσμένο άλογο, ο Ράιντερ, σήμερα αναρρώνει σε ένα αγρόκτημα περίπου 200 χλμ. μακριά από το Μανχάταν, παρέα με μια μικρή κατσίκα. Το ατύχημά του ενδέχεται να προκάλεσε το τέλος ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής για δεκάδες αμαξάδες, και την απελευθέρωση περίπου 200 άλλων αλόγων.
Ένα από τα άλογα που προσφέρουν βόλτες στους τουρίστες, με την ιδιοκτήτριά του, στον στάβλο της.

Παρότι πολλοί στο παρελθόν προσπάθησαν να βάλουν οριστικό τέλος σε αυτό το «τουριστικό αξιοθέατο» της Νέας Υόρκης, τα ιππήλατα αμαξάκια, φαίνεται πως πλέον έφθασε το πλήρωμα του χρόνου για να συμβεί. Ο κόσμος δεν αντέχει να βλέπει τα ζώα να εργάζονται για να κερδίζουν οι ιδιοκτήτες τους, είτε πρόκειται για τσίρκο είτε για ιππήλατες άμαξες. Οι επικριτές αυτής της κατάστασης καταγγέλλουν ως κακοποιητική την εμπορική εκμετάλλευση των αλόγων και καλούν τη Νέα Υόρκη να ακολουθήσει το παράδειγμα του Μόντρεαλ, του Σικάγου και άλλων μεγαλουπόλεων, που απαγόρευσαν τα αμαξάκια. Οι αμαξάδες, από την άλλη, επιμένουν ότι φροντίζουν τα ζώα τους και ότι είναι φυσικό κάθε χρόνο να συμβαίνουν λίγα, αναπόφευκτα ατυχήματα.
Εχει κατατεθεί πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο για αντικατάσταση των τουριστικών ιππήλατων αμαξών με ηλεκτρικές.
Οι στάβλοι που στεγάζουν τα άλογα στη Νέα Υόρκη είναι αναμφίβολα πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι από οποιονδήποτε στάβλο αγροκτήματος. Διαθέτουν ανεμιστήρες για να δροσίζονται τα ζώα, οι ποτίστρες τους γεμίζουν διαρκώς με φρέσκο, καθαρό νερό, ενώ σταβλίτες τα παρακολουθούν καθ' όλο το εικοσιτετράωρο.

Αυτό, όμως, που ανησυχεί τις φιλοζωικές οργανώσεις είναι ότι δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος για να τρέξουν τα ζώα. Παρότι ο δημοτικός κανόνας επιβάλλει ότι κάθε άλογο θα απολαμβάνει πέντε εβδομάδες διακοπών τον χρόνο, η πόλη δεν διαθέτει βοσκοτόπια ή ελεύθερους χώρους για να τρέξουν ελεύθερα. Η Ασλεϊ Μπερν, εκπρόσωπος της φιλοζωικής οργάνωσης PETA, εξηγεί πως «τα ζώα αυτά στερούνται οτιδήποτε θα μπορούσε να δώσει χαρά στις ζωές τους». Οι φίλοι των ιππήλατων αμαξών, από την πλευρά τους, διαφωνούν και καταγγέλλουν τους φιλόζωους ότι αποδίδουν στα άλογα ανθρώπινα αισθήματα.
Σήμερα, ο Ράιντερ απολαμβάνει την ελεύθερη ζωή του στα λιβάδια του αγροκτήματος όπου υιοθετήθηκε. H νέα ιδιοκτήτριά του παραδέχεται ότι αυτό που συνέβη στο όμορφο ζώο ήταν τρομερό, αλλά υπογραμμίζει πως δεν σημαίνει ότι κάθε άλογο κακοποιείται.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline