Η Αλίκη στη Χώρα των Κρυστάλλων: Ένα μουσείο θαυμάτων που δημιουργούνται από το φως

Τι κοινό έχουν ένας γίγαντας φτιαγμένος από φυτά, ένα υπαίθριο καρουζέλ, ένας λαβύρινθος από θάμνους και δεκαοκτώ δωμάτια γεμάτα με έργα τέχνης; Όλα αποτελούν ψηφίδες του Μουσείου Swarovski, ή αλλιώς Swarovski Kristallwelten, που σημαίνει Ο Κόσμος των Κρυστάλλων και βρίσκεται στην κωμόπολη Wattens του αυστριακού Τυρόλου. Μέσα από το κεφάλι του γίγαντα – καταρράκτη, που είναι διακοσμημένος με χιλιάδες κρυστάλλους, μπαίνεις σε πολλούς κόσμους, σαν μία Αλίκη στη Χώρα των Κρυστάλλων, που πέφτει μέσα στη λαγουδότρυπα για να βρεθεί σε μέρη όπως το Χόλιγουντ, ένα χιονισμένο δάσος, μία πόλη – ουτοπία, ένα δωμάτιο που καταφέρνει να περικλείει το άπειρο και μια αίθουσα όπου φιλοξενείται ο ίδιος ο ήλιος.

Πριν από 28 χρόνια ο καλλιτέχνης André Heller πήρε στα χέρια του μία πρόσκληση: Να δημιουργήσει, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Swarovski, ένα μουσείο δίπλα από το πρότυπο εργοστάσιό της και συγκεκριμένα 14 δωμάτια που μέσα από τις βαριές βελούδινες κουρτίνες των εισόδων τους θα έκρυβαν κι από έναν κόσμο γεμάτο με θαύματα. Το 2014 οι χώροι αυτοί ανακαινίστηκαν, και σήμερα ο Κόσμος των Κρυστάλλων αποτελεί την πιο καλά κρυμμένη ατραξιόν των Άλπεων.

66dgyiΜόλις σε δέκα λεπτά διαδρομή από την πρωτεύουσα του Τυρόλου, Ίνσμπρουκ, το Μουσείο απλώνεται σε έναν τεράστιο καταπράσινο χώρο όπου όλα έχουν τοποθετηθεί έτσι ώστε, με αφετηρία έναν τοπικό θρύλο για τον γίγαντα που προστάτευε τα δάση που σε περικυκλώνουν εκείνη τη στιγμή, να καταλήγεις κυριολεκτικά στην πιο λαμπερή και ταυτόχρονα εσωτερική εμπειρία της ζωής σου.

Swarovski Kristallwelten
Το πρώτο Δωμάτιο των Θαυμάτων είναι βαμμένο στο μπλε χρώμα που δημιούργησε ο Yves Klein και συνιστά μία μικρή εισαγωγή στην πλούσια, πολυεπίπεδη και multi-culti καλλιτεχνική προσέγγιση των χώρων. Στη μέση του δεσπόζει ένας κρύσταλλος με 100 πλευρές, που δημιουργήθηκε για την επέτειο από τα 100 χρόνια ίδρυσης της εταιρείας, ενώ δίπλα του ακριβώς, μέσα από έναν μεγεθυντικό φακό, μπορείς να δεις τον μικρότερο κρύσταλλο που κατασκευάστηκε ποτέ. Το μουσείο αυτό λατρεύει τις αντιθέσεις, τα χρώματα, τα επιβλητικά εκθέματα, αλλά και τις λεπτεπίλεπτες δημιουργίες της Swarovski, για όποιο σκοπό κι αν δημιουργήθηκαν.

Swarovski Kristallwelten
Από τα πλέξιγκλας που είναι γεμάτα με χιλιάδες κρυστάλλους σε διαφορετικά χρώματα, μεγέθη και σχήματα, περνάς στο Δωμάτιο του Χειμώνα, όπου ένα ψηλό κρυστάλλινο δέντρο πασπαλίζεται νυχθημερόν από αληθινό χιόνι, σε θερμοκρασία που παραμένει σταθερή στους μείον επτά βαθμούς. Το μουσείο τιμά τις Άλπεις, που το φιλοξενούν και το προστατεύουν στην κοιλάδα του Ίνσμπρουκ. Λίγα βήματα πιο μακριά, σε οδηγεί στα παρασκήνια του Χόλιγουντ και των μεγάλων μουσικών σκηνών.

Swarovski Kristallwelten Swarovski Kristallwelten Swarovski Kristallwelten
Το ρούχο – πολυέλαιος της Katy Perry, οι τουαλέτες και τα κοσμήματα τις Marilyn Monroe, το γοβάκι της πιο πρόσφατης κινηματογραφικής Σταχτοπούτας και τα ρούχα του Elton John είναι μερικά από τα αυθεντικά εκθέματα που βλέπεις μπροστά σου, καθώς συνειδητοποιείς τι σημαίνει για τον κόσμο του θεάματος το όνομα Swarovski και οι χιλιάδες δημιουργίες του που έχουν φορεθεί στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, το θέατρο και κάθε είδους καλλιτεχνικό show ανά τον κόσμο.

Swarovski Kristallwelten Swarovski Kristallwelten
Αισθάνεσαι ήδη πως βρίσκεσαι στην καρδιά ενός κρυστάλλου, μία ευχή που δεν ήξερες ότι είχες μέχρι να γίνει πραγματικότητα, καθώς εισέρχεσαι στον τεράστιο θόλο του Heller, ένα καλειδοσκόπιο που αλλάζει διαρκώς χρώματα και αποκαλύπτει ανά κάποια λεπτά της ώρας κρυμμένα εκθέματα σε διάφορα σημεία του.

Swarovski Kristallwelten
Κάθε Δωμάτιο διαθέτει το δικό του άρωμα και τον δικό του ήχο. Η εσάνς του λεμονιού τραβάει την προσοχή σου μπροστά στο ολοστρόγγυλο δωμάτιο που επιμελήθηκε το Studio Job Wunderkammer, δημιουργώντας ένα πολύχρωμο πανόραμα από σημαντικά κτίρια της Ευρώπης, συμπυκνώνοντας δεκάδες ιστορίες σε κάθε κομμάτι του εκθέματός του. Ο λευκός ήχος κυριαρχεί στο χώρο που φιλοξενεί το έργο της Κορεάτισσας Lee Bul looke με την ακτινωτή πόλη, κάθε κομμάτι της οποίας αποτελείται από ένα λεπτοδουλεμένο κομμάτι κρύσταλλου, που άλλοτε μοιάζει με σπίτι, άλλοτε με γέφυρα κι άλλοτε απλά με αντανάκλαση του ήλιου.

Ανάμεσα στα θαύματα, τις πολιτείες, τις ιστορίες που αφηγούνται οι κρύσταλλοι και οι καλλιτέχνες πίσω από τη διαμόρφωσή τους, πραγματοποιείται και ένα ακόμα wunder: Καθώς αφήνεσαι στη ροή του χώρου και του χρόνου, οι σκέψεις σου, τα συναισθήματά σου, όλη η ομορφιά που βιώνεις, αντανακλάται στην ψυχή σου. Κάθε Δωμάτιο έχει πλέον τον δικό του χώρο στο μυαλό σου, κάθε λάμψη, κάθε χρώμα, επιφάνεια και φως βρίσκονται καλά κρυμμένα μέσα σου, για να ανατρέχεις σε αυτά όποτε το επιθυμείς εσύ. Όπως ένα κόσμημα Swarovski είναι εκεί πάντα για σένα, έτσι και το μουσείο σού εντυπώνεται για πάντα και λαχταράς να το ξαναδείς αμέσως μόλις βγεις από αυτό.

Swarovski Kristallwelten
Το μουσείο Swarovski είναι ένας ζωντανός οργανισμός, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιούνται ανακαινίσεις, προσθήκες και νέες διαμορφώσεις των χώρων, ώστε ο περίπατος της Αλίκης στη Χώρα των Κρυστάλλων να γίνεται όλο και πιο μυστηριώδης, εντυπωσιακός και επίκαιρος.

Jaime Hayon Carousel Swarovski Kristallwelten 2019 Installation
Μέσα στο complex του μουσείου υπάρχει ένα εστιατόριο με εξαιρετικές γεύσεις και ένα πωλητήριο, όπου μπορείς να θαυμάσεις τις συλλογές Swarovski σε κάθε είδος κοσμημάτων, διακοσμητικών ειδών και άλλων αντικειμένων. Πριν την αναχώρηση είναι απαραίτητη μία ακόμα βόλτα στον κήπο, ειδικά τώρα τις γιορτές, που ο εξωτερικός χώρος διακοσμείται για τα Χριστούγεννα.

Swarovski Kristallwelten
Κάτω από γαλαζωπό ημίφως της Κεντρικής Ευρώπης, το μουσείο μετατρέπεται σε μία εορταστική Χώρα των Θαυμάτων, προστατευμένη από ψηλά βουνά και δάση στα οποία κάποτε περπατούσε ο γίγαντας της εισόδου, μέχρι να βρει το αιώνιο σπίτι του σε έναν προορισμό μαγικό, τον οποίο αξίζει να κάνεις δώρο στον εαυτό σου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline