Σάββατο 27 Απριλίου 2024  13:29:43

Παναγιώτης Σκουρολιάκος: Ο οπτικοακουστικός κλάδος στην Ελλάδα.

Το σχέδιο νόμου που συζητάμε σήμερα δεν είναι απλώς ένα νομοσχέδιο που τακτοποιεί σημαντικά θέματα του οπτικοακουστικού πεδίου. Όλοι γνωρίζουμε πως είναι μια δυνατή, μια επίμονη απαίτηση του ελληνικού λαού για νομιμότητα, διαφάνεια, πολιτική και πολιτισμική πολυμέρεια και πολυφωνία στον ευαίσθητο τομέα των μέσων μαζικής επικοινωνίας.


Η Αντιπολίτευση εγκαλούσε τόσο καιρό την Κυβέρνηση γιατί δεν φέρνει επιτέλους αυτό το νομοσχέδιο. Τώρα που ήρθε, αθώα ερωτά «Γιατί βιάζεστε;». Μάλιστα, κύριε Υπουργέ, Βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που φημίζεται για το «πολικό» του χιούμορ, σας χαρακτήρισε ως επειγόμενο.
Θεωρώ, κύριε Υπουργέ, ότι σωστά επείγεστε, σωστά επείγεται η Κυβέρνηση και σωστά επειγόντως η Βουλή συζητά αυτό το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο.

Οι περισσότεροι από τους προλαλήσαντες ασχολήθηκαν με το πρώτο μέρος που είναι η αδειοδότηση. Εμένα θα μου επιτρέψετε να εστιάσω την ομιλία μου στη δημιουργία επιτέλους του Ελληνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων Επικοινωνίας.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, η επικοινωνία του ανθρώπου μέσω ήχου και εικόνας μπορεί να είναι πανάρχαια –η πρώτη γραφή άλλωστε ήταν σε εικόνες- όμως εξελίσσεται διαρκώς.

Και σήμερα, στην ψηφιακή της μορφή, σε αντίθεση με αυτό που γίνεται παγκοσμίως, στη χώρα μας υπάρχει παντελής έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού περί τα οπτικοακουστικά.

Δυστυχώς, οι προηγούμενες κυβερνήσεις αδυνατούσαν πλήρως να εφαρμόσουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα συνενώνει λειτουργίες και αρμοδιότητες προς όφελος των πολιτών στην πληροφόρηση, στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας με την αρωγή των οπτικοακουστικών μέσων. Η δημιουργία του ΕΚΟΜΕ προσφέρει, λοιπόν, ευκαιρία για σημαντικά οφέλη στον κοινό μας βίο.

Ο οπτικοακουστικός κλάδος στην Ελλάδα, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, βρίσκεται στη χειρότερη δυνατή θέση. Με την παρατεταμένη οικονομική κρίση μάλιστα πολλές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα έκλεισαν και καταργήθηκαν και δημόσιοι φορείς, όπως το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο.

Η γηγενής κινηματογραφική παραγωγή και διανομή έχουν καταρρεύσει. Η διαφημιστική δαπάνη στην ιδιωτική τηλεόραση έχει μειωθεί δραματικά. Η οπτικοακουστική παιδεία στη χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Σε κανένα από τα πανεπιστήμιά μας δεν υπάρχουν τηλεοπτικές σπουδές σε υψηλό επίπεδο και αυτό την ώρα που ο οπτικοακουστικός είναι ο τέταρτος γρηγορότερα αναπτυσσόμενος τομέας διεθνώς.

Η δημιουργία μέσω του ΕΚΟΜΕ ενός ευρετηρίου, μιας βάσης δεδομένων, όπου θα συναντιέται ο οπτικοακουστικός κόσμος με την κοινωνία, είναι κρίσιμη και χρήσιμη πολλαπλά. Το ΕΚΟΜΕ ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών στη γνώση και στην ενημέρωση, συγκεντρώνοντας το σύνολο της ιστορικής γνώσης και πληροφορίας που αφορά την εξέλιξη της οπτικοακουστικής επικοινωνίας στη χώρα μας. Πρόκειται για το οπτικοακουστικό απόθεμα της Ελλάδας που σήμερα βρίσκεται διάσπαρτο σε πολλούς οργανισμούς. Η συλλογή, λοιπόν, η διαφύλαξη, η συντήρηση και τεκμηρίωση του συνόλου του οπτικοακουστικού υλικού θα ενισχύσουν την ιστορική μνήμη, τον πολιτισμό, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα.

Αναλαμβάνει, λοιπόν, το ΕΚΟΜΕ έναν εθνικό συντονισμό των δράσεων όλων των φορέων στη χώρα που κατέχουν και εκμεταλλεύονται αυτό το υλικό: την ΕΡΤ, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, την Εθνική Βιβλιοθήκη, μουσεία και άλλους τέτοιους φορείς. Θα συμβάλλει έτσι στην εκπαίδευση των Ελλήνων πολιτών στη γλώσσα και τις τεχνικές της σύγχρονης οπτικοακουστικής επικοινωνίας, στη χρήση αυτής της επικοινωνίας στην εκπαίδευση, αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα.
Σημαντικό είναι ότι η δημιουργία του ΕΚΟΜΕ συνοδεύεται από μελέτη για τη μη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού των πολιτών από την ίδρυση και λειτουργία του.

Προηγουμένως σε έναν οίστρο λαϊκισμού, ο προηγούμενος Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος βρήκε την ευκαιρία να πει ότι με αυτό το νομοσχέδιο θα διοριστούν σύμβουλοι και γραμματείς. Προφανώς δεν διάβασε ότι υπάλληλοι από τον δημόσιο τομέα ή υπάλληλοι με σχέση αορίστου χρόνου θα στελεχώσουν αυτήν την υπηρεσία. Και μάλιστα υπάρχουν και σε σελίδες ολόκληρες και οι προϋποθέσεις για τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά, τα διδακτορικά, τις δημοσιεύσεις και ένα σωρό άλλα πράγματα, τα οποία πρέπει να έχει κάποιος για να περάσει σε αυτή την υπηρεσία, η οποία θα στεγαστεί μάλιστα και σε άδειους χώρους της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, χωρίς να επιβαρύνεται ο κρατικός κορβανάς περαιτέρω.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κλείνω με τα λόγια του Roberto Savio που είναι ο πρόεδρος του Inter Press Service, ενός παγκόσμιου προοδευτικού πρακτορείου ειδήσεων. Λέει ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς δημοκρατία, δημοκρατία χωρίς συμμετοχή, συμμετοχή χωρίς επικοινωνία.
Χαιρετίζω, λοιπόν, αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης που καλύπτει ένα πολύ μεγάλο κενό σήμερα

(Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Παν. Σκουρολιάκος είναι βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline