Κυριακή 19 Μαϊου 2024  01:07:07

2048: Δεν θα υπάρχουν άλλα ψάρια για να τραφούμε

Τα στοιχεία για την υπεραλίευση είναι δραματικά και οι ειδικοί προειδοποιούν πως σύντομα η καταστροφή θα είναι μη αναστρέψιμη. Eίναι η ώρα να επανεξετάσουμε τις συνήθειες διατροφής μας καθώς σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της WWF οι ωκεανοί μας εξαντλούνται από ψάρια και οι δραματικές συνέπειες αναμένεται να φανούν πιο σύντομα από το αναμενόμενο.

«Αν η σημερινή κατάσταση δεν βελτιωθεί και οι όροι αλιείας δεν αλλάξουν τα αποθέματα όλων των ειδών που αλιεύονται σήμερα για τη διατροφή προβλέπεται να καταρρεύσουν το 2048», αναφέρει η έκθεση με στοιχεία δέκα ετών.

Ο παγκόσμιος αλιευτικός στόλος είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος από όσο μπορούν να υποστηρίξουν με βιώσιμο τρόπο οι ωκεανοί μας – που σημαίνει ότι η βιομηχανία καταναλώνει περισσότερα ψάρια από όσα οι θάλασσες μπορούν να προσφέρουν.
Σύμφωνα με διεθνείς ΜΚΟ, το 53 τοις εκατό της αλιείας του κόσμου – τα μέρη όπου αλιεύονται τα ψάρια – έχει αξιοποιηθεί πλήρως και το 32 τοις εκατό βρίσκεται σε διαδικασία υπερεκμετάλλευσης με πορεία προς εξάντληση.

Ο τόνος είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα της ασύδοτης αλίευσης και κατανάλωσης καθώς οι πληθυσμοί τους βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης και σημειώνουν ιστορικά χαμηλά ποσοστά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων έχει απομείνει μόνο το 2,6% των ψαριών αυτών σε σχέση με τον πληθυσμό τους πριν από μερικά χρόνια. Οι ειδικοί προειδοποιούν πως το είδος θα εξαφανιστεί μέσα σε δύο χρόνια, επηρεάζοντας παράλληλα και άλλα θαλάσσια είδη της αλυσίδας. Παράλληλα σημειώνουν πως δεκάδες άλλα είδη απειλούνται καθώς είναι παράπλευρες απώλειες της αλιείας και ενώ ουσιαστικά δεν είναι στη λίστα των επιθυμητών ψαριών, βρίσκονται παγιδευμένα στα δίχτυα.

Το παράδειγμα του τόνου είναι επίσης σημαντικό για να διαπιστώσει κανείς πώς η εξαφάνισή του θα προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα από το να κάνει το σούσι σπάνιο. Ο τόνος είναι ένα αρπακτικό είδος που βρίσκεται στην κορυφή της υποβρύχιας τροφικής αλυσίδας και η απώλειά του θα ανέτρεπε την ισορροπία της θαλάσσιας ζωής και συντριβή άλλων ειδών.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline