Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:50:31

Στη γραμμή του αρειμάνιου υφυπουργού Π. Πολάκη, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στον Εύοσμο «Κοσμογονία στην Υγεία», μετά την Παιδεία. Χιλιάδες οι διορισμοί, πολλά τα κονδύλια, αναβαθμισμένα τα νοσοκομεία, 239 τα Κέντρα Υγείας έως το τέλος του 2017. Κύριο

«Θα ανανεώσουμε το ΕΣΥ και θα το αναστηλώσουμε, όπως ήταν τα πρώτα χρόνια του επί ΠΑΣΟΚ».

«Αυτές οι μονάδες θα έπρεπε να έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, του Χρηματιστηρίου, των εξοπλιστικών, για να μην ξεχνάμε και ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα. Γίνονται σήμερα παρά το γεγονός ότι κυβερνούμε σε συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στον Εύοσμο κατά τα εγκαίνια ενός από τα πρώτα 14 Κέντρα Υγείας, σταθμούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «επαναστατική κίνηση στον χώρο της υγείας» που αλλάζει τον χάρτη της πρωτοβάθμιας φροντίδας και έχει σχεδιαστεί με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος.

'Οταν ο κόσμος ακούει μεταρρυθμίσεις σκιάζεται αντί να αναθαρρεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μια μεταρρύθμιση με κοινωνικό πρόσημο».

Εκείνο που θα ήθελα να μείνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια πολύ ουσιαστική εμβληματική μεταρρύθμιση στην Υγεία, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα βρίσκονται σε λειτουργία 239 αντίστοιχες μονάδες σε όλη τη χώρα.

«Για πάρα πολλά χρόνια, οι κυβερνήσεις όχι ξεχνούσαν να περάσουν από αυτές τις περιοχές, ξεχνούσαν ότι υπάρχουν. Όταν είπα ότι θα έρχομαι στη Θεσσαλονίκη δεν εννοούσα το κέντρο, αλλά να βρίσκομαι σε αυτές τις περιοχές για να είμαι στο πλευρό των πολιτών και να παλεύουμε μαζί τους» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Από την απουσία της πρωτοβάθμιας κάποιοι βγήκαν ωφελημένοι, και σήμερα δίνουμε τεράστιες μάχες να λειτουργήσουν δημόσια νοσοκομεία. Το νοσοκομείο στη Σαντορίνη το κρατούσαν κλειστό αυτοί που ήθελαν να πριμοδοτούνται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Σήμερα, στο νοσοκομείο Ζακύνθου δεν επιτρέπουν τα χειρουργεία εκείνοι που ζητούν να λειτουργήσουν τα ιδιωτικά, σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Δεν χαίρονται με αυτή τη μεταρρύθμιση όσοι έχουν συμφέρον από την ανάπτυξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων που αναπτύχθηκαν ραγδαία στη χώρα τα τελευταία χρόνια, όπως ραγδαία αυξήθηκε και η ζήτηση φαρμάκων [..], τόνισε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει: Δεν έχουμε προκατάληψη με τον ιδιωτικό τομέα, θέλουμε να λειτουργεί με κανόνες, όπως σε όλα τα κράτη του κόσμου. Δέσμευσή μας είναι η απρόσκοπτη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα Υγείας και για τον τελευταίο πολίτη.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη «διαρροή» νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, λέγοντας ότι «δίνουμε μάχη για να σταματήσει» και απευθυνόμενος προς τους νέους γιατρούς, είπε: Θέλω με την ευκαιρία να απευθυνθώ στους γιατρούς που τελειώνουν και παίρνουν τώρα την ειδικότητά τους να εμπιστευτούν αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση της υγείας και να μείνουν εδώ.

Είναι δύσκολες οι συνθήκες, άφησαν τη χώρα με τα ταμεία άδεια, σχεδιάζοντας την αριστερή παρένθεση, οι προηγούμενοι. Εμείς πήραμε τους προϋπολογισμούς και τα καταφέραμε να αυξήσουμε τις δαπάνες στην υγεία, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Δεν λέει κανείς ότι είμαστε στον παράδεισο, επισήμανε, αλλά δώσαμε μάχη απέναντι σε κατεστημένα και τα καταφέραμε και θέλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αλλά κυρίως τους γιατρούς τους νοσηλευτές τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία που δίνουν σκληρή μάχη» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Όταν ακούμε ότι η μεταρρύθμιση πρωτοβάθμιας υγείας είναι σοβιετικού τύπου, όταν ακούμε από τον τομεάρχη της ΝΔ ότι θα τα αλλάξουν όλα και θα απολύσουν τον κόσμο, τους αφήνουμε, γιατί τώρα τελευταία όλα τα ακούνε πέτσινα, τα αντίμετρα πέτσινα, το κύπελλο στον ΠΑΟΚ, πέτσινα τα κέντρα υγείας. Πέτσινη είναι η ευαισθησία τους απέναντι στον λαό». Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «μεγάλο πάρτι στον χώρο της υγείας» για να προσθέσει ότι «όλα θα έρθουν στο φως».

Ανέφερε ότι «προτεραιότητά μας είναι οι λαϊκές περιοχές που έχουν μεγάλη ανάγκη. Σε αυτές κατοικούν εργαζόμενοι που δεν έχουν δυνατότητα να πάνε στο ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο. Θα λειτουργήσουν 25 τοπικές μονάδες στην υγεία, οι 14 στον Εύοσμο και στο Κορδελιό, 7 στην Τούμπα» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία, δυο χρόνια δίνουμε μια δύσκολη μάχη με το παλιό σύστημα και μέσα, αλλά και έξω, μας έχουν βάλει τη σκανδάλη στον κρόταφο. Έχω όμως την πεποίθηση ότι τούτες τις μέρες περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο, γνωρίζουμε τις μεγάλες θυσίες, αλλά, μετά από 7 χρόνια, ο καθένας από εμάς μπορεί να δει που οδηγεί αυτός ο δύσβατος δρόμος, υπάρχει ορίζοντας υπάρχει προοπτική. Ας συνεχίσουν έτσι τα ΜΜΕ, όραμά μας πρώτο μέλημα η στήριξη του κοινωνικού κράτους που λεηλάτησαν τα χρόνια της ανάπτυξης και αποτελείωσαν τα χρόνια της κρίσης, θα τα καταφέρουμε».

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΩΣ ΜΟΝΑΔΕΣ- ΚΛΕΙΔΙΑ

Είναι σήμερα , τόνισε ο Πρωθυπουργός στον Εύσομο, έτοιμες οι πρώτες 60 δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να ξεκινήσουν την λειτουργία τους το καλοκαίρι και μέχρι το τέλος του 2017 να λειτουργούν 239 τέτοιες δομές, στελεχωμένες με περίπου 3.000 άτομα προσωπικό.

Πρόκειται για μια επαναστατική μεταρρύθμιση, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, αφού επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις που όπως είπε δεν έδωσαν βάρος στον πολίτη, αλλά στα σκάνδαλα. Η έννοια μεταρρύθμιση, μετά από χρόνια μνημονίων, έχει καταγραφεί αρνητικά στον πολίτη, γιατί όσοι κυβερνούσαν όλα αυτά τα χρόνια εννοούσαν προνομιακή εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους και η Υγεία ήταν προνομιακός χώρος για τέτοιου είδους πρακτικές. Η δική μας μεταρρύθμιση όμως έχει ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση θα μοιάζει με την δημιουργία του ΕΣΥ την δεκαετία του '80, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Πριν από ένα χρόνο βρέθηκα στην Σαντορίνη και εγκαινίασα το νοσοκομείο, που το κρατούσαν κλειστό εκείνοι που ήθελαν να πριμοδοτούνται οι ιδιωτικές κλινικές, όπως και στην Ζάκυνθο, που κάποιοι σπεκουλάρουν την προσπάθεια του υπουργείου, είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «δεν έχουμε προκατάληψη με τον ιδιωτικό τομέα, αλλά θέλουμε να λειτουργεί με όρους, όπως σε όλα τα πολιτισμένα κράτη».

Ακολούθως ο κύριος Τσίπρας έκανε έκκληση στους νέους γιατρούς που ετοιμάζονται να βγουν στην αγορά εργασίας, να μην εγκαταλείψουν την χώρα, αλλά να μείνουν εδώ και να παλέψουν.

Είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε καταφέρει στη Υγεία, γιατί δώσαμε μάχη με συμφέροντα, είπε ο πρωθυπουργός και ευχαρίστησε τόσο την ηγεσία του υπουργείου, αλλά και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που μάχονται

Στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τους συνδικαλιστές του χώρου της Υγείας, λέγοντας: «Ακούμε άναρθρες κραυγές από τους βολεμένους, αλλά και από τους συνδικαλιστές που έπρεπε να είναι εδώ στο πλευρό μας». Μάλιστα, θέλοντας να κάνει χιούμορ και με το ποδόσφαιρο, είπε πως στην αντιπολίτευση «τα βλέπουν όλα πέτσινα, πέτσινα τα αντίμετρα, πέτσινο και το κύπελλο στον ΠΑΟΚ»!

Συγκεκριμένα για την Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την δημιουργία 14 Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου στον Εύοσμο, το Κορδελιό, την Τούμπα, τους Αμπελόκηπους, την Τριανδρία και την Μενεμήνη. «Για πάρα πολλά χρόνια, οι κυβερνήσεις ξεχνούσαν να περάσουν από αυτές τις περιοχές, ξεχνούσαν ότι υπάρχουν. Όταν είπα ότι θα έρχομαι στη Θεσσαλονίκη δεν εννοούσα το κέντρο αλλά να βρίσκομαι σε αυτές τις περιοχές, για να είμαι στο πλευρό των πολιτών και να παλεύουμε μαζί τους», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Περνάμε σύντομα τον τελευταίο μεγάλο κάβο αλλά σε πολύ λίγο καιρό, οι πολίτες θα μπορούν να δουν πού οδηγεί όλο αυτό. Σήμερα μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει ορίζοντας, έκλεισε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline