Πέμπτη 2 Μαϊου 2024  20:09:36

Νέα «χαστούκια» στον Ντ. Τραμπ: Δεύτερη απόφαση δικαστηρίου κατά του μεταναστευτικού νομοσχεδίου. Εισαγγελείς τον μηνύουν για παράνομες χρηματοδοτήσεις. Κύριο

Στον άδοξο δρόμο του Ρίτσαρντ Νίξον και στην σταδιακή απαξίωσή του, που τον οδήγησε σε παραίτηση από τον Λευκό Οίκο ο Ντ. Τράμπ.

Η Δικαιοσύνη διαρκώς τον ξηλώνει στην απόλυτη εξουσία του και την αυταρχική νοοτροπία του. Μόλις πέντε μήνες από τις 20 Ιανουαρίου, που ανέλαβε τα καθήκοντα του πλανητάρχη.«Ένας λογικός και αντικειμενικός παρατηρητής, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η εκτελεστική εντολή εκδόθηκε με σκοπό να παραβιάσει μια συγκεκριμένη θρησκεία», τόνισε Ομοσπονδιακός δικαστής.

Νέο ηχηρό «χαστούκι» στον Ντόναλντ Τραμπ επέφερε η απόφαση και δεύτερου δικαστηρίου αναφορικά με το νομοσχέδιο του Αμερικανού προέδρου για τη μετανάστευση. Το Ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε εναντίον της απόφασης του ρεπουμπλικανού προέδρου να απαγορεύσει την έκδοση βίζας και κατ' επέκταση τα ταξίδια πολιτών από συγκεκριμένα μουσουλμανικά κράτη.

Η ρητορική που χρησιμοποίησε κατά την ανακοίνωση της απόφασής του ο δικαστής Γουάτσον, ήταν χαρακτηριστική του σκεπτικού του: «Ένας λογικός και αντικειμενικός παρατηρητής, που εξετάζει και αναλύει τις διεθνείς καταστάσεις και την ακολουθία των γεγονότων, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η εκτελεστική εντολή εκδόθηκε με σκοπό να παραβιάσει μια συγκεκριμένη θρησκεία».

Η εκτελεστική εντολή, για την οποία δόθηκε αναστολή 90 ημερών, αφορά το Ιράν, τη Λιβύη, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία και την Υεμένη. Από τη λίστα της πρώτης εκτελεστικής εντολής, εξαιρέθηκε το Ιράκ και η πλήρης απαγόρευση που αφορούσε τους πρόσφυγες από τη Συρία. Επίσης, έχουν διαγραφεί σαφείς αναφορές στη θρησκεία, οι οποίες περιλαμβάνονταν στην πρώτη εκτελεστική εντολή του Ντόναλντ Τραμπ.

Νέο σκάνδαλο Τραμπ: Εισαγγελείς τον μηνύουν για παράνομες χρηματοδοτήσει

Επιπλέον  ο Τραμπ καταγγέλλεται ότι παραβιάζει την διάταξη του Συντάγματος των ΗΠΑ σχετικά με τις αμοιβές του. Η διάταξη αυτή απαγορεύει στον Αμερικανό πρόεδρο να δέχεται δώρα ή αμοιβές από ξένες κυβερνήσεις χωρίς να έχει λάβει την έγκριση του Κογκρέσου

Μήνυση κατά του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για παράνομες πληρωμές από το εξωτερικό προς τις επιχειρήσεις του αναμένεται να καταθέσουν σήμερα, Δευτέρα, οι Γενικοί Εισαγγελείς στο Μέριλαντ και την περιφέρεια της Κολούμπια, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των δικαστικών εξελίξεων.
Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια παρόμοια μήνυση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο, με τη συμμετοχή και μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας για την προστασία της ηθικής.

Πρόκειται για τις μηνύσεις δύο γενικών εισαγγελέων που υποστηρίζουν πολιτικά το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών, αυτές θα έχουν καλύτερη τύχη στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Οι γενικοί εισαγγελείς που τάσσονται με το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην λήψη δικαστικών αποφάσεων κατά των πολιτικών που θέλει να εφαρμόσει ο Τραμπ, πετυχαίνοντας την μη εφαρμογή των προεδρικών διαταγμάτων του αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, των ταξιδιωτών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Παράλληλα, οι εισαγγελείς είναι αντίθετοι στην αλλαγή των κανονισμών για το περιβάλλον, αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με την κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που προώθησε ο προηγούμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και είναι γνωστό ως (Obamacare)

Εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μέριλαντ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας στην Περιφέρεια της Κολούμπια, αλλά κι εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης δεν στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν για να σχολιάσουν.
Σε μία μήνυση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν από μη κερδοσκοπική ένωση εστιατορίων για την προστασία της ηθικής, αλλά κι από έναν διοργανωτή εκδηλώσεων σε ξενοδοχεία, ο Τραμπ καταγγέλλεται ότι παραβιάζει την διάταξη του Συντάγματος των ΗΠΑ σχετικά με τις αμοιβές του. Η διάταξη αυτή (emoluments clause) απαγορεύει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να δέχεται δώρα ή αμοιβές από ξένες κυβερνήσεις χωρίς να έχει λάβει την έγκριση του Κογκρέσου. Ένα δεύτερο πεδίο παραβίασης της συνταγματικής διάταξης εντοπίζεται στην διατήρηση της ιδιοκτησίας των επιχειρήσεών του Τραμπ από τον ίδιο, παρά την παραχώρηση της διοίκησης στους γιους του.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστήριξε την Παρασκευή ότι οι μηνύσεις αυτές στερούνται της νομικής βάσης για την εκδίκασή τους, καθώς δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την ζημιά που προκαλείται από τις δραστηριότητες του Τραμπ.
Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ξενοδοχειακά εισοδήματα του Τραμπ δεν μπορούν να ενταχθούν στην διάταξη περί αντικανονικών πληρωμών του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Ο Γενικός Εισαγγελέας στην Περιφέρεια της Κολούμπια, Καρλ Ρασίν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του τον Μάρτιο ότι τα συμφέροντά της περιφέρειας του έχουν πληγεί καθώς επιδοτούσε την κατασκευή ξενοδοχείων, στην οποία τώρα εμπλέκονται ξένες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις του Τραμπ. Η κατάσταση αυτή θέτει την περιφέρεια σε μία θέση νομικών διεκδικήσεων αναφορικά με την παραβίαση της παραπάνω διάταξης του συντάγματος, είχε τονίσει ο Ρασίν.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Patrick Semansky)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline