Παρασκευή 3 Μαϊου 2024  21:39:15

Επιδεινώθηκε η κατάσταση στη Τουρκική αεροπορία, μετά τις μαζικές αποστρατείες που ακολούθησαν την 15η Ιουλίου 2016. Τώρα, ζητούνται πιλότοι για να επανδρώσουν τα τουρκικά F-16. Κύριο

Οσα αναφέρουν και αποκαλύπτουν οι έλληνες συνάδελφοί τους σε ρεπορτάζ του Ν. Χασαπόπουλου στο ΒΗΜΑ.

Οι έλληνες πιλότοι των F-16, των Μιράζ 2000-5 και των F-4 το έχουν διαπιστώσει πρώτοι. Τελευταίως οι τούρκοι πιλότοι (αυτοί που συνεχίζουν τις προκλήσεις τους στο Αιγαίο) έχουν αλλάξει συμπεριφορά: «Εμφανίζονται αγχωμένοι, δεν έχουν στρατηγική και πολλές φορές εισέρχονται στο FIR Αθηνών με σχηματισμό και εν συνεχεία με την πρώτη αναχαίτιση χάνονται», είπε στο «Βήμα» χειριστής ενός Μιράζ στη βάση της Τανάγρας. Χάνονται; Πώς; Σπανίως εξέρχονται του εθνικού εναέριου χώρου σε σχηματισμό, φεύγουν κατά μόνας, αφού δεν μπορούν να βρουν το ταίρι τους». Εξήγησε. Τι συμβαίνει λοιπόν;

Οι εκκαθαρίσεις στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και κυρίως στην Πολεμική Αεροπορία, με διαταγές του Ταγίπ Ερντογάν έχουν μειώσει δραματικά των αριθμό των πιλότων της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της και η γερμανική Handelsblatt από τους 1.350 πιλότους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έχουν απολυθεί (ή έχουν φυλακιστεί) 380.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» η κατάσταση στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας έγινε δραματική. Δεν είναι μόνον που το ΝΑΤΟ το επισημαίνει, είναι και το γεγονός ότι η Αγκυρα ζήτησε από το Πακιστάν να στείλει στην Τουρκία εκπαιδευτές για να εκπαιδεύσει νέους πιλότους στην τουρκική αεροπορία, αφού και το Πακιστάν διαθέτει F-16. Ενα όμως αίτημα που προσκρούει στις αντιρρήσεις του ΝΑΤΟ. Η Αγκυρα ζήτησε ακόμα να εκπαιδευτούν τούρκοι πιλότοι στις ΗΠΑ, αλλά επίσης το αίτημα αυτό δεν προχώρησε.

Επιπλέον σύμφωνα με μαρτυρίες ελλήνων πιλότων το τελευταίο διάστημα εμφανίστηκαν στο Αιγαίο σε μαχητικά αεροσκάφη και τουρκάλες πιλότοι, τόση μεγάλη έλλειψη έχουν. Σύμφωνα με τουρκικές ιστοσελίδες, η Αγκυρα, προφανώς για να καλύψει το κενό κάλεσε να επανέλθουν στην ενεργό υπηρεσία απόστρατοι πιλότοι, κάτι που προκάλεσε τη διαμαρτυρία των οικογενειών τους. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Πολεμική Αεροπορία της γείτονος δεν διαθέτει πλέον αρκετούς (και έμπειρους) πιλότους για τα 240 F-16 που είναι η δύναμή της και για τα 49 παλαιότερα Φάντομ. Πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος αναλογούσαν 1,5 πιλότοι για κάθε μαχητικό ενώ τώρα μόλις 0,8: «Η τουρκική πολεμική αεροπορία έχει χάσει εξ αιτίας της απόπειρας πραξικοπήματος ένα μεγάλο μέρος της εμπειρίας και του know-how της», δήλωσε ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αρντα Μεβλέτογλου στο πρακτορείο Reuters

Το εκτιμούν οι έλληνες πιλότοι

Η Πολεμική μας Αεροπορία, παρακολουθεί την όλη κατάσταση με έκδηλη ανησυχία, τη στιγμή που η Αγκυρα επιμένει στις προκλήσεις, στις χαμηλές πτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά και βραχονησίδες και η έλλειψη εμπειρίας (καθώς και ψυχραιμίας) των τούρκων πιλότων εγκυμονεί πολλαπλούς κινδύνους, δήλωσε στο Βήμα,

Πως έμεινε από πιλότους η τουρκική Πολεμική Αεροπορία

Σοβαρό πρόβλημα έλλειψης πιλότων αντιμετωπίζει πλέον η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, μετά τις μαζικές αποστρατείες χειριστών F-16 και F-4, λόγω πιθανής εμπλοκής τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Ο συγκεκριμένος κλάδος, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, έχει πληγεί περισσότερο μετά τις αποστρατείες 213 χειριστών μαχητικών αεροσκαφών που ανακοινώθηκαν στις 27 Ιουλίου. Αν λάβουμε υπ' όψη μας ότι ο συνολικός αριθμός των χειριστών μαχητικών αεροσκαφών, με βάση τις μονάδες που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας ανέρχεται στους 675, κατανοούμε ότι έχει χάσει το ένα τρίτο (!) των πιλότων της.

Όμως, εκτός από τους κατώτερους και ανώτερους αξιωματικούς, χειριστές μαχητικών, αποστρατεύθηκαν και 30 ανώτατοι αξιωματικοί της, μεταξύ των οποίων οι διοικητές επτά πτερύγων μάχης.

Επίσης, αποστρατεύθηκαν και 44 τεχνικοί αεροσκαφών, που είναι εξίσου πολύτιμοι με τους πιλότους.
Οι αλλαγές οδηγούν την τουρκική Πολεμική Αεροπορία σε πλήρη στελεχιακή απίσχνανση, γιατί η πραγματική δύναμη κρούσης των πραξικοπηματιών ήταν οι πτέρυγες μάχης και οι πολεμικές μοίρες της πολεμικής αεροπορίας.

Η 4η Πτέρυγα Μάχης στο Ακιντζί της Άγκυρας, είναι εκείνη που επλήγη περισσότερο από όλες από τις αποστρατείες αφού έχασε ακριβώς 110 αξιωματικούς. Η 2η Πτέρυγα Μάχης στο Τσίγλι της Σμύρνης έχασε 23 αξιωματικούς.
Η 12η Διοίκηση Αεροπορικών Μεταφορών στην Καισάρεια έχασε 29 πιλότους. Η 8η Πτέρυγα Μάχης, στο Ντιγιαρμπακίρ, που παίζει σημαντικό ρόλο στους βομβαρδισμούς κατά του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ, έχασε 8 πιλότους.

Οι αποστρατείες δημιουργούν πρόβλημα και στην αεροπορική άμυνα της Τουρκίας.
Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι σε κάθε αεροσκάφος απαιτείται υπό κανονικές συνθήκες 1,5 εκπαιδευμένος πιλότος. Αυτό σημαίνει ότι για τα 450 αεροσκάφη της –εκ των οποίων τα 300 είναι F-16 και F-4– η Πολεμική Αεροπορία πρέπει να διαθέτει 675 εκπαιδευμένους πιλότους.
Με δεδομένο ότι οι 213 πιλότοι που αποστρατεύθηκαν υπηρετούσαν 150 αεροσκάφη προκύπτει ότι σε κάθε ένα F-16 και F-4, αντί για 1,5 εκπαιδευμένος πιλότος, αντιστοιχεί πλέον ένας ανώτατος αξιωματικός (Ι) της Πολεμικής Αεροπορίας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline