Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019  21:51:44

Μερικά απλά αλλά δυνατά κόλπα για να διατηρηθεί η ανθρώπινη μνήμη, από τους THE NEW YORK TIMES. Ο πόλεμος στην ασθένεια -μάστιγα του σύγχρονου ανθρώπου. Κύριο

Σχεδόν ο καθένας μπορεί να αποκτήσει σούπερ-μνήμη και να είναι σε θέση να απομνημονεύει πολύ περισσότερα πράγματα και για πολύ καιρό, αρκεί να εκπαιδευθεί κατάλληλα, με πρόσφατη έρευνα. Και να πώς ακριβώς...

Τα επεισόδια απώλειας μνήμης φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν οι επιστήμονες, ενισχύοντας τις μνημονικές ικανότητές μας.
Σε μια συνηθισμένη ημέρα, ελέγχουμε το κινητό τηλέφωνό μας 47 φορές και σχεδόν 90 φορές εάν είμαστε ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών. Ο εθισμός αυτός ίσως να προσφέρει μια εξήγηση γιατί δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να διαχειρισθούμε πληροφορίες και να σχηματίσουμε μνήμες από αυτές.

«Ολα είναι διαθέσιμα μέσω μιας έρευνας Google. Τι κίνητρο μπορεί λοιπόν να έχει κανείς για να αποθηκεύει άχρηστες πληροφορίες;» λέει ο Τζόζεφ Λεντού, επικεφαλής του Κέντρου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Λεντού, οι έρευνες του οποίου εστιάζουν στη διαδικασία σχηματισμού της μνήμης, λέει ότι οι ανθρώπινες μνήμες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: ρητές και υπονοούμενες. Οι ρητές μνήμες δημιουργούνται χάρη σε συνειδητές εμπειρίες, ενώ οι υπονοούμενες σχηματίζονται όταν παλαιότερες μνήμες μας επηρεάζουν, συχνά χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Ο κ. Λεντού πιστεύει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει όρια στον όγκο πληροφοριών που μπορεί να διαχειρισθεί, αν και τα όρια αυτά μπορεί να επεκταθούν, χάρη σε ασκήσεις.

Συχνή επανάληψη

Οσο απλό και εάν ακούγεται, ο Λεντού εξηγεί ότι η επανάληψη είναι όντως «μήτηρ μαθήσεως», καθώς αυτή μπορεί να μεταμορφώσει βραχυπρόθεσμες μνήμες σε μακροπρόθεσμες.
Αντιθέτως, η εντατική μελέτη –όπως αυτή των φοιτητών στα πανεπιστήμια– δεν είναι εξίσου αποτελεσματική. «Οταν επαναλαμβάνεις συχνά όσα έμαθες, αυτά παραμένουν στη μνήμη. Η επανάληψη πρέπει να γίνεται σε διάστημα μερικών ημερών και όχι ωρών», λέει ο Ρόμπερτ Μπιορκ του UCLA.

Η μνήμη και η προσοχή συμβαδίζουν. Πολλές μελέτες έδειξαν ότι τα συχνά διαλείμματα και η αποσπασματική μελέτη οδηγούν σε άγχος και μειώνουν την ικανότητα για προσοχή. Σταματήστε έτσι να περιηγείστε στο Διαδίκτυο και ασχοληθείτε με το αντικείμενό σας.

Μελέτες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ έδειξαν ότι η τοποθέτηση υπενθυμίσεων (σε αυτοκόλλητα χαρτιά πάνω στο γραφείο μας) για όσα έχει κάποιος να κάνει βοηθά στη διατήρηση της βραχυπρόθεσμης μνήμης.
Παρότι η σύγχρονη ζωή και τα αδιάκοπα ερεθίσματά της δεν εγγυώνται ότι θα παραμείνει κάποιος συνεπής στις υποχρεώσεις του, ο συνδυασμός των παραπάνω μεθόδων μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για τη διατήρηση της μνήμης.
«Πολλοί εμφανίζουν υπερβολική αυτοπεποίθηση για την ικανότητά τους να διαχειρίζονται τα ενοχλητικά ερεθίσματα. Οι περίπλοκες δραστηριότητες, που απαιτούν από εμάς να κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα, ευνοούν μεν την όξυνση της μνήμης μας, προκαλούν όμως κινδύνους για την ποιότητα της εργασίας μας. Σε κάποιες συνθήκες, αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία. Σε άλλες, όμως, μπορεί να αλλάξει τα πάντα», λέει ο ψυχολόγος του Χάρβαρντ Ντάνιελ Σάκτερ.

Έρευνα: Ο καθένας μπορεί να αποκτήσει σούπερ-μνήμη χάρη στην κατάλληλη εκπαίδευση

Σχεδόν ο καθένας μπορεί να αποκτήσει σούπερ-μνήμη και να είναι σε θέση να απομνημονεύει πολύ περισσότερα πράγματα και για πολύ καιρό, αρκεί να εκπαιδευθεί κατάλληλα. Αυτό δείχνει μια πόσφατη,νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, που βασίσθηκε στα σχετικά πειράματα σε ανθρώπους. Ουσιαστικά επιβεβαιώνει αυτό που ήδη ήξεραν οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν ως τεχνικές απομνημόνευσης τα λεγόμενα «παλάτια της μνήμης». Έπειτα από 40 μέρες καθημερινής 40λεπτης εκπαίδευσης, με τη χρήση μιας τεχνικής βελτίωσης της μνήμης, αποδείχθηκε ότι ένας άνθρωπος με μέσες ικανότητες απομνημόνευσης μπορεί να υπερδιπλασιάσει τη μνήμη του. Οι ερευνητές από την Ολλανδία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή γνωσιακής νευροεπιστήμης Μάρτιν Ντρέσλερ του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Ναϊμέχεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Neuron" (Νευρών), πειραματίσθηκαν με 51 εθελοντές. Μετά από ένα τετράμηνο εκμάθησης δύο μνημονικών τεχνικών, οι συμμετέχοντες μπορούσαν πλέον -από έναν κατάλογο με 72 λέξεις- να θυμούνται κατά μέσο όρο τις 62, από μόνο 26 στην αρχή της μελέτης. Advertisement: 1:18

Ύστερα από ένα άλλο τετράμηνο, αφότου είχε λήξει πλέον η μνημονική εκπαίδευση, η ικανότητα ανάκλησης των λέξεων στη μνήμη των συμμετεχόντων παρέμενε υψηλή. Θυμούνταν κατά μέσο όρο σχεδόν 50 λέξεις, δηλαδή η βελτίωση της μνήμης τους δεν ήταν παροδική. Η απεικόνιση του εγκεφάλου των συμμετεχόντων με λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) πριν και μετά την εκμάθηση έδειξε ότι η μνημονική «προπόνηση» είχε αλλάξει τις εγκεφαλικές λειτουργίες τους (κυρίως τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων), οι οποίες εμφάνιζαν πλέον μεγαλύτερη ομοιότητα με τους εγκεφάλους των παγκόσμιων πρωταθλητών μνήμης.

Οι άνθρωποι αυτοί, που συμμετέχουν στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Μνήμης, μπορούν να απομνημονεύσουν περίπου 500 αριθμούς ή 100 λέξεις μέσα σε πέντε λεπτά. Η συγκριτική εξέταση του εγκεφάλου 23 πρωταθλητών μνήμης και 23 ατόμων με μέση μνήμη αρχικά έδειξε αισθητές διαφορές στις συνδέσεις του εγκεφάλου τους. Όταν όμως η δεύτερη ομάδα είχε πια εκπαιδευθεί επί ένα τετράμηνο, η νέα συγκριτική εξέταση του εγκεφάλου έδειξε πλέον πολύ μεγαλύτερες ομοιότητες. Χάρη στη νευρωνική πλαστικότητά του, ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου με μέση μνήμη είχε προσαρμοσθεί και εμφάνιζε ομοιότητες με ενός πρωταθλητή μνήμης.

Η καλύτερη τεχνική απομνημόνευσης -όπως αποδείχθηκε και από τη νέα μελέτη- είναι αυτή που χρησιμοποιείτο ήδη από την αρχαιότητα και συνδέει αυτά που θέλει κανείς να απομνημονεύσει (π.χ. λέξεις), με συγκεκριμένες θέσεις σε ένα μέρος (γι' αυτό έχει ονομασθεί και «παλάτι της μνήμης»). Οι άνθρωποι φαντάζονται ότι τριγυρνάνε μέσα σε αυτό το μέρος (π.χ. το παλάτι) και ό,τι βλέπουν (π.χ. ένα έπιπλο), αντιστοιχεί σε μια λέξη που απομνημονεύουν. Μπορεί κανείς να μάθει αυτή την τεχνική στη διεύθυνση: http://memocamp.com. Αν και, όπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες, δεν θα τον σώσει από το να ξεχάσει τα κλειδιά του σπιτιού ή του αυτοκινήτου του την επόμενη φορά. Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα