Σάββατο 20 Απριλίου 2024  15:47:16

Σκληρός και απαιτητικός σήμερα στη Βάρνα ο θρασύς Τ. Ερντογάν. Υπεύθυνες προβλέψεις επιμένουν ότι θα θέσει νέες αξιώσεις ηγεμονίας στην περιοχή. Κύριο

Ιδιαίτερα μετά την ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο τούρκος πρόεδρος δείχνει ενοχλημένος και διατεθειμένος να τραβήξει το σκοινί, ακόμα και για λόγους εντυπώσεων.

- Όλο και πληθαίνουν στο λεξιλόγιο του οι απειλές κατά πάντων, ο φανατισμός της «αδικούμενης Τουρκίας», ο φθόνος κατά της Ελλάδος αλλά και τα κηρύγματα «αίματος και θανάτου» κατά των εχθρών της Τουρκίας αλλά και υπέρ των πολεμιστών της, που θα θυσιαστούν.

Με διεκδικήσεις και πρόθεση να ανεβάσει τους τόνους μεταβαίνει στη Βάρνα για την ευρωτουρκική Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προβάλλει διεκδικήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει «δώρα» από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ιδιαίτερα μετά την καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας από την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο τούρκος πρόεδρος δείχνει ενοχλημένος και διατεθειμένος να τραβήξει το σκοινί, ακόμα και για λόγους εντυπώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του κυπριακού «Φιλελεύθερου» από τις Βρυξέλλες, ο Ερντογάν για λόγους τακτικής αλλά και ουσίας δεν κάνει πίσω από τις προκλητικές θέσεις που εξέφραζε όλο το τελευταίο διάστημα και προτίθεται να απαντήσει σε σκληρή γλώσσα, στις επικριτικές αναφορές της ΕΕ όπως καταγράφηκαν στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, για τις τουρκικές προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει ετοιμάσει έγγραφο με τέσσερις δήθεν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις των Βρυξελλών προς την Αγκυρα προκειμένου να ασκήσει πιέσεις σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει οδικό χάρτη υλοποίησής τους.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προτάξει τις θέσεις που η χώρα του καταθέτει ενώπιον της ΕΕ για χρόνια, για «νόμιμες διεκδικήσεις» στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και επί τούτου θα έχει στη διάθεσή του συντεταγμένες που αναφέρονται σε περιοχή από την Πάφο, πλησίον του Ακάμα – οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ-. Και θα διεκδικήσει διασφάλιση των δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων.
Μοχλός πίεσης θα είναι το προσφυγικό, αφού όπως φαίνεται από το έγγραφο εργασίας που ετοίμασε το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Αγκυρα θα διεκδικήσει:

- Επανενεργοποίηση της ενταξιακής της πορείας με ξεπάγωμα / άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων. Στο έγγραφο σημειώνει ότι ο Γιούνγκερ είναι δεσμευθεί στην τουρκική κυβέρνηση για προώθηση έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων που μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.

- Εφαρμογή των 7 ανεκπλήρωτων προαπαιτούμενων από σύνολο 72 κριτηρίων, για να αρθούν οι διατυπώσεις έκδοσης ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για ελεύθερη διακίνηση των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη.
- Προώθηση και αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας.
- Επίσπευση των διαδικασιών προς εκταμίευσης των κονδυλίων του δευτέρου πακέτου της βοήθειας ύψους 3 δις. ευρώ προς την Τουρκία για τους Σύρους πρόσφυγες με μεγαλύτερη ελαστικότητα στην εμπλοκή της Άγκυρας.

Αναστασιάδης: Στη Βάρνα θα δοκιμαστεί ο σεβασμός της Τουρκίας έναντι της ΕΕ

Κατά την αυριανή Σύνοδο της Βάρνας θα δοκιμαστεί ο σεβασμός της Τουρκίας στις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Από τη συμπεριφορά και τη στάση της Τουρκίας θα εξαρτηθούν πολλά, ανέφερε.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «επιβάλλεται με συνέπεια, με ενότητα, με στοχοπροσήλωση να επιτύχουμε την απελευθέρωση και τη δημιουργία ενός κράτους, που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές, να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, να δημιουργεί ακριβώς εκείνες τις προϋποθέσεις, που μέσα από την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του να παρέχει ασφάλεια προς όλους».
Για το θέμα της συνάντησης του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι έχει κάνει ξεκάθαρη τη δική του θέληση. «Δεν θα επαναλαμβάνω καθημερινά αυτά τα οποία έχω διαμηνύσει πολλάκις. Όταν και εφόσον είναι έτοιμος, εγώ είμαι πανέτοιμος», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε ότι η 25η Μαρτίου 1821 «ήταν η θεμέλιος μέρα για την απελευθέρωση της Ελλάδας και την εγκαθίδρυση του ελληνικού κράτους».

Ερντογάν: Αν χρειαστεί θα δώσουμε ζωές και αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές
Για την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας

Στην άκρως επιθετική και σε υψηλούς τόνους ρητορική επιμένει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ομιλίες του και ιδιαίτερα στον απόηχο της καταδίκης της πολιτικής της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ετοιμάζεται για την ευρωτουρκική Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα τη Δευτέρα. .

Σε ομιλία του το Σάββατο στη Σαμψούντα, ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν ξεχάσαμε ούτε θα ξεχάσουμε τι συνέβη σε αυτή την χώρα τα τελευταία 200 χρόνια. Θα οικοδομήσουμε οπωσδήποτε τη μεγάλη και ισχυρή Τουρκία». Προειδοποίησε δε σε απειλητικό τόνο ότι «για αυτό το σκοπό αν χρειαστεί θα δώσουμε τη ζωές και αν χρειαστεί θα πάρουμε ζωές», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ του Ahaber.

Δύο μόλις μέρες πρι τη Σύνοδο της Βάρνας, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline