Τρίτη 23 Απριλίου 2024  10:22:41

Νέο αιματοκύλισμα αμέτρητων νεκρών στην Παλαιστίνη από Ισραήλ λόγω της απόφασης Τραμπ. Συστάσεις ίσης απόστασης προς τους δύο «..δείξτε αυτοσυγκράτηση...». Κρίσιμη και η σημερινή ημέρα. Κύριο

Πάνω από 60 υπολογίζονται, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες χθες βράδυ οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Γάζα από ισραηλινά πυρά με φόντο τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ και όχι στο Τέλ- Αβίβ.

Οι διαμαρτυρίες πρόκειται να κορυφωθούν σήμερα Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ' αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.

Ο ισραηλινός στρατός έχει δηλώσει πως οι στρατιώτες του υπερασπίζονται τα σύνορα και ανοίγουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής. Και αυτό θα συνεχίζουν να κάνουν, ενώ ήδη οι τραυματίες , πολλοί από τους οποίους βαριά και επικίνδυνα, φτάνουν τις 4-5.000..
.
Ο ισραηλινός στρατός έστειλε ενισχύσεις στα σύνορα με τη Γάζα και έριξε σήμερα φέιγ-βολάν στον θύλακο προειδοποιώντας τους Παλαιστινίους «να μ ην χρησιμοποιηθούν σαν εργαλείο από τη Χαμάς» και να μην πλησιάσουν ούτε να προκαλέσουν ζημιές στον συνοριακό φράκτη.

Η μεγάλη αιτία :Εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Οι ΗΠΑ άνοιξαν επίσημα χθες Δευτέρα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων.

«Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φρίντμαν μόλις ξεκίνησε η τελετή.

Με την τελετή αυτή υλοποιείται μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας και την αγανάκτηση των Παλαιστινίων.
Το μήνυμα Τραμπ για τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, δήλωσε σήμερα ότι παραμένει δεσμευμένος στην ειρήνη μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

«Η μεγαλύτερη ελπίδα μας είναι για την ειρήνη» επισήμανε ο Ντόναλντ Τραμπ, η απόφαση του οποίου να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ από το Τελ Αβίβ προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων και τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας.

«Οι ΗΠΑ παραμένουν απόλυτα δεσμευμένες στο να διευκολύνουν την επίτευξη μιας σταθερής ειρηνευτικής συμφωνίας» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Οι ΗΠΑ θα είναι πάντα ένας σπουδαίος φίλος του Ισράηλ και σύμμαχος υπέρ της ελευθερίας και της ειρήνης».

Η σημερινή τελετή συμπίπτει με τη φονικότερη ημέρα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης από το 2014. Τουλάχιστον 41 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου χαιρέτισε μια "ιστορική ημέρα" ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το "θάρρος" του να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος "έγραψε ιστορία", είπε ο Νετανιάχου κατά την τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας. "Τι λαμπρή ημέρα. Αυτή η ημέρα θα χαραχτεί στην εθνική μνήμη μας για πολλές γενιές", πρόσθεσε.

"Βρισκόμαστε στην Ιερουσαλήμ και είμαστε εδώ για να μείνουμε", τόνισε.
"Σας ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ που είχατε το θάρρος να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας" συνέχισε, ενώ ολοκλήρωσε την ομιλία του χαρακτηρίζοντας την Ιερουσαλήμ "αιώνια, αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ".

Νωρίτερα προκλητικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα που η Γάζα έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
«Τι καταπληκτική ημέρα! Ευχαριστώ πρόεδρε των ΗΠΑ Τραμπ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου εν όψει των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, χρησιμοποιώντας τη φρασεολογία του Ντόναλντ Τραμπ.

Άμεση διεθνή επέμβαση ζητά η παλαιστινιακή κυβέρνηση

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση, που έχει έδρα τη Δυτική Όχθη, κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ ότι διέπραξε «μια τρομερή σφαγή» στη λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον 37 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.
Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής κυβέρνησης Γιούσουφ αλ-Μαχμούντ, ζήτησε σε ανακοίνωση «μια άμεση διεθνή επέμβαση προκειμένου να σταματήσει η τρομερή σφαγή που διαπράττουν στη Γάζα οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εναντίον του ηρωικού λαού μας».

Οι Βρυξέλλες καλούν όλες τις πλευρές «να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε σήμερα όλες τις πλευρές να επιδείξουν "τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση" μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

"Δεκάδες Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και παιδιά, σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων που είναι σε εξέλιξη κοντά στο φράχτη (ασφαλείας) της Γάζας. Ζητούμε από όλες τις πλευρές να ενεργήσουμε με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση για να αποφευχθούν και άλλες απώλειες ανθρώπινων ζωών" τόνισε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

Κάνοντας λόγο για μια "περίπλοκη και ήδη πολύ τεταμένη" κατάσταση που απομακρύνει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προοπτικές, η Μογκερίνη ζήτησε να μην υπάρξει νέα κλιμάκωση στην περιοχή."Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το δικαίωμα στις ειρηνικές διαδηλώσεις και την αρχή της αναλογικότητας στη χρήση βίας", επέμεινε."Η Χαμάς και εκείνοι που καθοδηγούν τις διαδηλώσεις στη Γάζα πρέπει να φροντίσουν να παραμείνουν σε ειρηνικά πλαίσια και να μην τις εκμεταλλεύονται για άλλους σκοπού", συνέχισε.

Η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας επανέλαβε επίσης ότι Η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας λύσης των δύο κρατών "με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του καθενός από αυτά".

Για το ζήτημα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ η Μογκερίνι υπενθύμισε τη "σαφή και ενιαία" θέση της Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η μεταφορά των πρεσβειών από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ δεν μπορεί να γίνει πριν καθοριστεί το καθεστώς της πόλης στο πλαίσιο μιας οριστικής ρύθμισης της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης.
Πρόσφατα, η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία μπλόκαραν την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής διακήρυξης που επέκρινε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απεύθυνε το Βερολίνο

Έκκληση για «αυτοσυγκράτηση» απηύθυνε η γερμανική κυβέρνηση, αναφερόμενη στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν στην Λωρίδα της Γάζας με αφορμή την μετακίνηση, σήμερα, της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Τόνισε δε ότι η θέση του Βερολίνου, όπως και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ, παραμένει σταθερή.

«Το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ δεν πρέπει να αποτελεί αφορμή για βία. Σε μια τέτοια μέρα όπως η σημερινή καλούμε όλους να αποφύγουν την κατάχρηση του δικαιώματος για ειρηνική έκφραση άποψης. Ταυτόχρονα πρέπει το Ισραήλ να τηρήσει την αρχή της αναλογικότητας στη λήψη μέτρων προστασίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Αντεμπαρ και πρόσθεσε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί, όπως και η ΕΕ, να έχει την πεποίθηση ότι στην διαμάχη για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να υπάρξει μόνο μία αμοιβαία αποδεκτή λύση έπειτα από διαπραγμάτευση».

Η κυρία 'Αντεμπαρ διευκρίνισε ακόμη ότι κανένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν συμμετείχε στην δεξίωση που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή το βράδυ, με αφορμή την μετακίνηση της αμερικανικής πρεσβείας. «Η γερμανική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να μην κάνει οτιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει αμφιβολίες για την θέση της σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο σε σχετικά με το καθεστώς της πόλης της Ιερουσαλήμ», τόνισε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline