Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021  02:22:55

ΕΛΣΤΑΤ: Κατά 33,3% μειώθηκαν οι καπνιστές στις ηλικίες 16 - 24

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τη διακοπή του καπνίσματος, ιδίως ανάμεσα στους νέους, την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ. 33,3% είναι η μείωση των καπνιστών ηλικίας 16-24 ετών, μεταξύ των ετών 2009-2014, ενώ σημαντική είναι και η μείωση της ετήσιας κατανάλωσης τσιγάρων που φτάνει το 57% μεταξύ των ετών 2007 και 2017, χωρίς βέβαια να λαμβάνεται υπόψιν και η παράνομη διάθεση καπνού.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα με αφορμή την Ημέρα κατά του Καπνίσματος, από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος.

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Παναγιώτης Μπεχράκης αναφέρθηκε στη μείωση του συνόλου των καπνιστών κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με στοιχειά από την KAPA Research και την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Όπως είπε, «ο Έλληνας έχει πλέον αλλάξει νοοτροπία. Η Ελλάδα πορεύεται με επιτυχία σε ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της επιδημίας του καπνίσματος. Στόχος είναι μία νέα γενιά χωρίς τσιγάρο».

Στην εισήγησή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ι. Μπασκόζος τόνισε πως το υπουργείο Υγείας θεωρεί πολύ σημαντικές τις πρωτοβουλίες για έλεγχο του καπνίσματος σαν μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας και συμπλήρωσε: «Το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει άμεσα τη δημιουργία διυπουργικού οργάνου για τον συντονισμό των δράσεων που σχετίζονται με τον έλεγχο του καπνίσματος και την εφαρμογή του νόμου».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κύριος Μπεχράκης απένειμε τιμητική πλακέτα στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και στην Αλεξάνδρα Στασινοπούλου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μιχαήλ Στασινόπουλος - ΒΙΟΧΑΛΚΟ, για τη μακροχρόνια συνεισφορά τους στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών δράσεων SmokefreeGreece που πραγματοποιούνται στα σχολεία για την πρόληψη του καπνίσματος.

Στην ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας Δ. Κόκκινος τόνισε ότι το κάπνισμα είναι κύριος παράγων κινδύνου για την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος μυοκαρδίου, περιφερικής αγγειακής νόσου, εγκεφαλικών επεισοδίων και ανευρυσμάτων αορτής, υποστηρίζοντας έτσι την αφιέρωση της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος στην επίδραση της χρήσης προϊόντων καπνού στο καρδιαγγειακό σύστημα. Ο κύριος Κόκκινος ανέφερε ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για 28% του θανάτου ανδρών και 13% του θανάτου γυναικών ηλικίας 35-60 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι η καρδιαγγειακή νόσος είναι η πρώτη αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας παγκοσμίως και ότι το 12% των θανάτων από αυτήν αποδίδεται στο κάπνισμα. Επίσης, όπως είπε, το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20% με 30%. «Δεν υπάρχει κατώτατο όριο αριθμών τσιγάρων όσον αφορά στον κίνδυνο, ο κίνδυνος αυξάνει από το πρώτο τσιγάρο. Το ευχάριστο είναι ότι η διακοπή του καπνίσματος μειώνει διαχρονικά τις επιπλοκές από πολύ νωρίς και υποτριπλασιάζει τον κίνδυνο υποτροπής εμφράγματος του μυοκαρδίου», είπε χαρακτηριστικά.

Η Βάσω Ευαγγελοπούλου, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, παρουσίασε το νέο τετράδιο «Μαθαίνω να μην καπνίζω», η φιλοσοφία του οποίου είναι, με τρόπο ευχάριστο, να λαμβάνουν τα παιδιά θετικά μηνύματα για τη ζωή, μαθαίνοντας να μην καπνίζουν. Το τετράδιο εκτυπώθηκε σε 160.000 αντίτυπα από το Εθνικό Τυπογραφείο με χορηγία της Βουλής των Ελλήνων και μοιράζεται με χορηγία των ΕΛ.ΤΑ. σε μαθητές δημοτικών σχολείων της Ε' και της ΣΤ'.
Η πρόεδρος των ΕΛ.ΤΑ., Ευφροσύνη Σταυράκη δήλωσε: «Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλουμε στο να φτάσουν στα παιδιά και να διδαχτούν με γλαφυρότητα και επιστημοσύνη, μηνύματα σχετικά με την εξάρτηση και τις βλάβες που προκαλεί το κάπνισμα, αλλά και θετικά μηνύματα, που προάγουν τον υγιεινό τρόπο ζωής, απαλλαγμένο από εξαρτήσεις, ουσιαστικά ελεύθερο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline