Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:46:53

Πρώτο άνοιγμα με τους δύο στην Ευρώπη αλλά ακόμη αδιαλλαξία προς ΗΠΑ. Τεταμένες οι σχέσεις Τουρκίας-HΠΑ, δείχνουν να χειροτερεύουν. Κύριο

Λάδι στη φωτιά το δικαστικό «όχι» στην αποφυλάκιση-ελεύθερη κυκλοφορία του ιερέα Μπράνσον.

Εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ επιζητά η Τουρκία, αλλά μόνο σε λεκτικό επίπεδο αφού αυξάνει δραστικά τους δασμούς για αμερικανικά προϊόντα. Στο μεταξύ και η υπόθεση Μπράνσον εξακολουθεί να προβληματίζει.

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την αποφυλάκιση του Τανέρ Κιλίτς, του επίτιμου προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Κιλίτς, ο οποίος παρέμεινε στη φυλακή για έναν χρόνο, κατά τη διάρκεια της δίκης του, κατηγορείται ότι παρείχε στήριξη στον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ιεροκήρυκα που η Άγκυρα κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

«Υπέροχα νέα: Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απεφάνθη υπέρ της αποφυλάκισης του επίτιμου προέδρου της Amnesty Turkey Τανέρ Κιλίτς! Αναμένουμε έως το βράδυ την αποφυλάκισή του. Τότε θα ξεκινήσουν οι πανηγυρισμοί» έγραψε στο Twitter ο Άντριου Γκάρντνερ της Αμνηστίας.

Αργότερα ο ίδιος ανήρτησε στο Twitter φωτογραφία του Κιλίτς να αγκαλιάζει την οικογένειά του έξω από τις φυλακές με το μήνυμα: «ο Τανέρ είναι πραγματικά ελεύθερος!».

Να κατέβουν οι τόνοι στη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ φαίνεται να επιχειρεί, τουλάχιστον σε επίπεδο λόγων, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δια μέσου του εκπροσώπου του Ιμπραχίμ Καλίν, διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συνεχίσει το διάλογο με τη Ουάσιγκτον, εφόσον οι ΗΠΑ επιδείξουν εποικοδομητική στάση στο διπλωματικό και εμπορικό ρήγμα των τελευταίων ημερών. Ο Ιμπραχίμ Καλίν έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν έχουν προγραμματιστεί διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών.

Επίσης τόνισε ότι η Άγκυρα θα κάνει χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, εάν οι ΗΠΑ δεν ξεπαγώσουν την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F35. Σε ό,τι αφορά την τουρκική οικονομία, είπε ότι περιμένει ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης. Για το θέμα του αμερικανού πάστορα, δεν έκανε αναφορά, αλλά η νέα απορριπτική απόφαση δεν προοιωνίζεται σύντομα εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.

Η υπόθεση Μπράνσον και οι δασμοί

Πιο συγκεκριμένα λάδι στη φωτιά της ήδη υπάρχουσας κρίσης ΗΠΑ-Τουρκίας έριξε η σημερινή απόφαση του Β' Kακουργιοδικείου Σμύρνης, το οποίο απέρριψε την αίτηση άρσης του κατ' οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από την Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον. Το δικαστήριο παρέπεμψε την ένσταση σε ανώτερο δικαστήριο, το οποίο και θα την εξετάσει.

Παράλληλα δημοσιεύθηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα του κράτους η απόφαση του Προέδρου Ερντογάν για αύξηση των δασμών σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα μέχρι και 100% σε αντίποινα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι αυξήσεις συμπεριλαμβάνουν μεγάλη γκάμα προϊόντων από το ρύζι, τα καλλυντικά έως και τα αμερικανικά αυτοκίνητα.

Μποϋκοτάζ και επεισόδια

Στο μεταξύ μετά την χθεσινή έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν για μποϋκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα ομάδα πολιτών στα Άδανα έκαψαν δημόσια δολάρια και διαδήλωσαν φωνάζοντας ότι θα χρησιμοποιούν πλέον κινέζικα και τουρκικά κινητά. Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως τα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποδίδουν και η λίρα συνεχίζει και σήμερα να ανακάμπτει ελαφρά σε σχέση με το δολάριο, το οποίο εμφανίζει πτώση μέχρι και 5,76 λίρες. Το ευρώ, τέλος, καταγράφει πτώση κάτω από τις 6,90 λίρες Τουρκίας.

Aνδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline