Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  09:09:17

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βλέπουν- μετά την Ε.Ε.- ξέπλυμα ρωσικού μαύρου χρήματος στην Κύπρο. Κύριο

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα που θα υποχρεώνουν χώρες όπως η Κύπρος, η Ελλάδα και η Μάλτα να ελέγχουν τις αιτήσεις για χορήγηση υπηκοότητας σε πλούσιους μη Ευρωπαίους ξένους, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times από την έδρα της ΕΕ. στις 18 Αυγούστου. Ιδίως Ρώσους, ιδίως στην Κύπρο, κατά άλλες πληροφορίες.

Ετσι, προ δεκαημέρου. μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, η Επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα σημειώνει ότι τα προγράμματα «πώλησης υπηκοοτήτων» σε οκτώ κράτη-μέλη θα υποβληθούν σε αυστηρό έλεγχο στο πλαίσιο ευρύτερης προσπάθειας των Βρυξελλών να πατάξει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη διαφθορά.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι αυτή η πρωτοβουλία αντανακλά την κλιμάκωση των ανησυχιών για το «βρώμικο» χρήμα από τη Ρωσία που εισέρχεται στην ΕΕ.
«Σε περιπτώσεις αμφιβολιών (για την προέλευση της περιουσίας του) ένα άτομο δε θα πρέπει να έχει το προνόμιο της υπηκοότητας. Δεν έχουμε την εξουσία να απαγορεύσουμε μια τέτοια πρακτική, αλλά έχουμε την υποχρέωση να θέσουμε υψηλές προϋποθέσεις στα κράτη-μέλη ώστε να είναι προσεκτικά. Χορηγούν υπηκοότητες για όλη την Ευρώπη», δηλώνει η Επίτροπος από την Τσεχία.

-Για να έλθει προχθέ; νέα αιχμηρή , παράλληλη, ανακοίνωση- προειδοποίηση από την Ουάσιγκτων. Αιχμές κατά της Κύπρου για ξέπλυμα χρήματος και ύποπτα ρωσικά κεφάλαια σε σχέση και με την έκδοση διαβατηρίων αφήνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Η Κύπρος, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», κατονομάζεται σε έκθεση της αμερικανικής κυβέρνησης που κατατέθηκε στο Κογκρέσο. Σε έκθεσή του προς το Κογκρέσο ο υφυπουργός οικονομικών των ΗΠΑ, Σιγκάλ Μάντελκερ, άφησε σοβαρές αιχμές κατά της Κύπρου για «ύποπτα» ρωσικά κεφάλαια, περιλαμβάνοντάς την μαζί με τη Λετονία στις χώρες που απασχολούν την κυβέρνηση των ΗΠΑ γι' αυτό το ζήτημα.

Στην ενότητα, που αφορά στην Κύπρο, ο κ. Μάντεκλερ υποστηρίζει ότι «η Κύπρος συνεχίζει να φιλοξενεί έναν μεγάλο όγκο ύποπτων ρωσικών κεφαλαίων και επενδύσεων».

Οι αμερικανικές Αρχές είχαν εξαγγείλει στις 6 Απριλίου κυρώσεις κατά ρωσικών εταιρειών και ρώσων επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων ο Όλεγκ Ντεριπάσκα και ο Βίκτορ Βέκσελμπεργκ.

Η Κύπρος «πάγωσε» τους τραπεζικούς λογαριασμούς των δύο επιχειρηματιών, αναφέρουν οι αμερικανικές Αρχές.
Σημαντικά στοιχεία για τους λογαριασμούς που διαθέτουν ξένοι, κυρίως Ρώσοι και Ουκρανοί σε κυπριακές τράπεζες, παρουσίασε ο «Φιλελεύθερος» τον περασμένο Ιούνιο.. Η κυπριακή εφημερίδα συγκέντρωσε περιπτώσεις όπου οι τράπεζες του νησιού κλείνουν λογαριασμούς ή βάζουν πολύ αυστηρά κριτήρια προκειμένου να αντιμετωπιστεί το «μαύρο» χρήμα και η νομιμοποίηση αυτού.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline