Τρίτη 19 Μαρτίου 2024  06:44:53

Νοσεί βαριά η Υγεία Πολάκη- Ξανθού. Παραιτήθηκε και ο νέος πρόεδρος του πολυτάραχου ΕΟΠΥΥ. Φαυλότητες πρώτο φανείς σε εκατοντάδες αποφυλακίσεις εγκληματιών με ιατρικές διαδικασίες. Κύριο

Σκάνδαλο η «βαριά βιομηχανία» αποφυλακίσεων επί ΣΥΡΙΖΑ: 341 αφέθηκαν ελεύθεροι για λόγους... υγείας. Παραίτηση μετά από διαρκείς συγκρούσεις με τους Πολάκη- Ξανθό, το αποτυχημένο πολιτικό δίδυμο του ΣΥΡΙΖΑ στη Υγεία.

«Κερκόπορτα» φαυλότητας .ανομίας αλλά και φαινομένων διαφθοράς στον χώρο της Υγείας ο νόμος Παρασκευόπουλου - Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση του Ποταμιού, δείχνουν πως, από το 2015 και μετά, το σύνολο σχεδόν των αιτήσεων πρόωρης αποφυλάκισης για λόγους υγείας εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες - Μόλις το 15% απορρίφθηκε.

Την «κερκόπορτα» της πρόωρης εξόδου από τις φυλακές που άνοιξε ο νόμος Παρασκευόπουλου σε βαρυποινίτες ακόμα και με χρήση δικαιολογητικών αναπηρίας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που διαβίβασε το υπουργείο Δικαιοσύνης στη Βουλή.

Πίνακες, που καταγράφουν την πορεία αποφυλακίσεων από το 2009 έως και το 2018 λόγω αναπηρίας, δείχνουν ότι ο αριθμός των αποφυλακισθέντων μετά το 2015, που τίθεται σε ισχύ ο νόμος Παρασκευόπουλου, εκτοξεύεται.

Συγκεκριμένα, ενώ οι αποφυλακισθέντες, κατ' εφαρμογή του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. λόγω αναπηρίας) την περίοδο 2009 -2014 ανέρχεται σε 57, την περίοδο 2015 έως και 2018 εκτινάσσονται σε 341.

Υπενθυμίζεται ότι ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή, προανήγγειλε τον αναδρομικό έλεγχο όλων των αποφυλακίσεων που βασίστηκαν σε δικαιολογητικά αναπηρίας από το 2015 και μετά, προκειμένου να εντοπιστούν οι περιπτώσεις που χρησιμοποιήθηκαν πλαστά έγγραφα. Αφορμή για την διορθωτική ρύθμιση έδωσε η υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου της Energa, αλλά και πληροφορίες που θέλουν βαρυποινίτη να απελευθερώνεται πρόωρα, προσκομίζοντας ψεύτικα ιατρικά έγγραφα.

Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, έπειτα από ερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού, δείχνουν μεταξύ άλλων πως από το 2015 και μετά, το σύνολο σχεδόν των αιτήσεων πρόωρης αποφυλάκισης για λόγους υγείας εγκρίθηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, μόλις το 15% των αιτήσεων απορρίφθηκαν.

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης

Η παραίτηση του Σωτήρη Μπερσίμη έγινε δεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας – Αν και επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, ήταν κοινό μυστικό ότι η σχέση του με την ηγεσία του υπουργείου ήταν δύσκολη και οριακή.
Αποχωρεί από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ο πρόεδρος του Οργανισμού, κ. Σωτήρης Μπερσίμης καθώς έγινε δεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας η παραίτηση που είχε υποβάλει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους στην παραίτησή του. Ωστόσο, ήταν κοινό μυστικό πως το τελευταίο έτος η σχέση του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά, που διοικούσε από τον Νοέμβριο του 2015 τον ασφαλιστικό Οργανισμό, με τους επικεφαλής της Αριστοτέλους ήταν δύσκολη και οριακή.

Τον περασμένο Οκτώβριο αυτό είχε αποτυπωθεί σε Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός με το οποίο καταργούσε τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια του Οργανισμού. Στη συνέχεια σημείο τριβής αποτέλεσε η κατάρτιση του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, με τον τεχνοκράτη πρόεδρο του Οργανισμού να απουσιάζει από τη σχετική διαδικασία. Αντιπαράθεση δημιουργούσε όμως και η -δικαιολογημένη- επιμονή του κ. Μπερσίμη να υπάρχει συνεργασία του ΕΟΠΥΥ με την ΗΔΙΚΑ για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση - η ΗΔΙΚΑ δεν υπάγεται στο υπουργείο Υγείας.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μπερσίμης υλοποίησε μια σειρά από σημαντικές ηλεκτρονικές εφαρμογές στον Οργανισμό, επιτυγχάνοντας αφενός μεν την εξοικονόμηση ποσών, αφετέρου τη μείωση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

Μάλιστα είχε λάβει και δυο σημαντικές διακρίσεις για αυτό, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρώην επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ έλαβε τον τίτλο «Καλύτερος Manager για το 2018» από το European Network for Business and Industry Statistics και εξελέγη πρόεδρος του European Healthcare Fraud & Corruption Network. Και στις δύο περιπτώσεις, τού αναγνωρίστηκε η επιτυχία και η προστιθέμενη αξία που δημιούργησε, αξιοποιώντας την καινοτομία, την τεχνολογία και τη στατιστική.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline