Σάββατο 20 Απριλίου 2024  00:21:08

Ροχαλητό: Πότε πρέπει να μας ανησυχεί;

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι το ροχαλητό και σίγουρα είναι μια εμπειρία που έχουμε βιώσει οι ίδιοι ή κάποιο οικείο πρόσωπο. Βέβαια σε ορισμένους ανθρώπους εμφανίζεται πιο συχνά και τείνει να επιδεινώνεται με την πάροδο των ετών. Παρότι παλαιότερα είχε επικρατήσει η αντίληψη πως το ροχαλητό είναι ένας ενοχλητικός θόρυβος, σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως μπορεί να κρύβει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία όπως η υπνική άπνοια.

Αιτίες

Το ροχαλητό μπορεί να είναι διακοπτόμενο ή συνεχές, καθημερινό ή σποραδικό. Εμφανίζεται συνήθως σε άτομα μέσης ηλικίας και συναντάται συχνότερα στους άνδρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις ανατομικά αίτια όπως οι πολύποδες, το στραβό διάφραγμα, οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, δυσκολεύουν την αναπνοή και ευθύνονται για το ροχαλητό. Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές ακόμη και η κακή στάση του σώματος στη διάρκεια του ύπνου, αποτελούν παράγοντες που επιβαρύνουν την κατάσταση και σχετίζονται με την εκδήλωσή του.

Πότε πρέπει να επισκεφτούμε τον γιατρό;

Επειδή το ροχαλητό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρότερων παθήσεων, η επίσκεψη στον γιατρό και πιο συγκεκριμένα σε έναν ειδικό ιατρό ύπνου, επιβάλλεται όταν:

· Είναι έντονο και επιμένει

· Συνοδεύεται από διακοπές της αναπνοής

· Το άτομο εμφανίζει υψηλή πίεση και αντιμετωπίσει προβλήματα με την καρδιά του

· Είναι παχύσαρκο

· Έχει σακχαρώδη διαβήτη

· Αντιμετωπίζει προβλήματα σεξουαλικής δυσλειτουργίας

Ο γιατρός θα ζητήσει να γίνουν ορισμένες εξετάσεις και αν το κρίνει απαραίτητο και μελέτη ύπνου. Η μελέτη ύπνου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην διάγνωση των διαταραχών του ύπνου, όπως η υπνική άπνοια, οι διαταραχές ύπνου σε αναπνευστικά, νευρολογικά ή καρδιολογικά νοσήματα, οι ασυνήθιστες νυχτερινές συμπεριφορές κλπ.Πραγματοποιείται πάντα σε ειδικό εργαστήριο από εξειδικευμένο προσωπικό.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων ο γιατρός θα μπορέσει να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία. Να τονίσουμε πως η έγκαιρη διάγνωση της αιτίας, συμβάλλει στην ανακοπή της εξελικτικής πορείας της πάθησης και επιτρέπει την καλύτερη αντιμετώπισή της.

doctor9Χαράλαμπος Μ. Μερμίγκης MD, PhD
Ειδικός Ιατρός Ύπνου (American Board Certified International Sleep Specialist)

Διευθυντής Τμήματος Εργαστηρίου Ύπνου Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center

www.mermigkis.gr

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline