Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:59:03

Αναδιπλώνεται ο Ερντογάν - Θα συναντηθεί τελικά σε Πενς και Πομπέο.

Μετά το αρχικό «καψόνι» στον Αμερικανό αντιπρόεδρο και το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε τελικά να συναντηθεί με τον Μάικ Πενς. Αναδιπλωμένος πλήρως και σε μεγάλη πίεση από το Τράμπ και τους θεσμούς των ΗΠΑ να υποχωρήσει πλήρως.

Ο Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News πως ο Πενς και ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δεν θα γίνουν δεκτοί παρά από τους Tούρκους ομολόγους τους, «προβλέπει να συναντήσει την αμερικανική αντιπροσωπεία», γνωστοποίησε μέσω του Twitter ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. O Πενς μεταβαίνει στην Τουρκία επικεφαλής αντιπροσωπείας με στόχο να πείσει τον Ερντογάν να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Λίγο πριν από την προγραμματισμένη αναχώρηση για την Άγκυρα, ο Πενς είχε αναρτήσει στο Twitter φωτογραφίες με τον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον, που κρατούσε φυλακισμένο επί σχεδόν δύο χρόνια η Άγκυρα.

Η υπόθεση αυτή είχε πυροδοτήσει πέρυσι σοβαρή κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και εκτονώθηκε όταν η Τουρκία άφησε ελεύθερο τον πάστορα, αφού προηγουμένως η Ουάσιγκτον την απείλησε με σοβαρές κυρώσεις. Το tweet του Πενς θεωρείται μήνυμα προς την Άγκυρα, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Ανοικτό να μην πάει ο Ερντογάν στην Ουάσιγκτον

Νωρίτερα ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα αποφασίσει αν θα πραγματοποιήσει τη σχεδιαζόμενη για τον ερχόμενο μήνα επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες έπειτα από τις συναντήσεις που θα έχει με μια αμερικανική αντιπροσωπεία στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε πως θα επανεκτιμήσει την πραγματοποίηση του ταξιδιού επειδή «τα επιχειρήματα, οι διάλογοι, οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου υπουργούς συνιστούν πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού» προς την τουρκική κυβέρνηση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline