Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  12:38:09

Το μυστικό για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Ποιο είναι το μυστικό για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη; Η διατροφή είναι ο μοναδικός πιο σημαντικός παράγοντας για την πρόληψη καρδιακών παθήσεων, με τα καρδιαγγειακά νοσήματα να σκοτώνουν τους περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως από οποιαδήποτε άλλη ασθένεια.

Στην πραγματικότητα, 2 στους 3 θανάτους από καρδιακές παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν υιοθετώντας μια πιο υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τους ερευνητές νέας επιστημονικής μελέτης.

Θωρακίστε την καρδιά με ωμέγα-3 λιπαρά

«Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν μειώνοντας την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων ζαχαρούχων ποτών, τρανς και κορεσμένων λιπών και προστιθέμενης ζάχαρης ή αλατιού αυξάνοντας παράλληλα την πρόσληψη ψαριών, φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής αλέσεως. Στην ιδανική περίπτωση, πρέπει να τρώμε 200 έως 300 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από θαλασσινά κάθε μέρα» επισημαίνει ο Δρ. Xinyao Liu, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Central South στο Changsha στην Κίνα και επικεφαλής της μελέτης.

«Επιπλέον, κάθε μέρα πρέπει να στοχεύουμε σε 200 έως 300 γραμμάρια φρούτων, σε 290 έως 430 γραμμάρια λαχανικών, σε 16 έως 25 γραμμάρια ξηρών καρπών και σε 100 έως 150 γραμμάρια δημητριακών ολικής αλέσεως» σύμφωνα με τον Δρ. Xinyao Liu.

Υγιεινή διατροφή για αποφυγή του θανάτου

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal – Quality of Care and Clinical Outcome, υπολόγισε ότι το 69% των θανάτων από ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις παγκοσμίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν υιοθετηθεί μια πιο υγιεινή διατροφή. «Οι ισχαιμικές καρδιακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό με υγιείς συμπεριφορές και τα άτομα πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία να βελτιώσουν τις συνήθειές τους», επισημαίνει ο Δρ. Xinyao Liu.
«Υπάρχουν εννέα κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, εκ των οποίων μόνο οι δύο βρίσκονται εκτός του ανθρώπινου ελέγχου, το ιστορικό ηλικίας και το ιστορικό οικογενείας» υπογραμμίζει η Δρ. Elizabeth Klodas, καρδιολόγος. «Τα υπόλοιπα μπορείτε να τα ελέγξετε, με τα πέντε από τα επτά να συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τον τρόπο διατροφής» εξηγεί.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;

«Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στη βελτίωση της επιβίωσης, ο αριθμός των ατόμων που πλήττονται συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της γήρανσης», εξηγεί ο Δρ. Xinyao Liu. Οι ερευνητές υπολόγισαν την επίδραση 11 παραγόντων κινδύνου στο θάνατο από ισχαιμική καρδιακή νόσο:

• Διατροφή.
• Υψηλή αρτηριακή πίεση.
• Χοληστερόλη.
• Υψηλή γλυκόζη στο πλάσμα.
• Κάπνισμα.
• Υψηλός δείκτης μάζας σώματος.
• Ατμοσφαιρική ρύπανση.
• Μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
• Μειωμένη νεφρική λειτουργία.
• Έκθεση σε μόλυβδο.
• Κατανάλωση αλκοόλ.

Μικρές αλλαγές, μεγάλο αποτέλεσμα

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι άνθρωποι δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσουν ριζικές αλλαγές στην καθημερινότητα και την διατροφή τους για να βελτιώσουν την καρδιακή τους υγεία. «Δεν έχει να κάνει με την εξάλειψη των κακών πραγμάτων. Πρόκειται για την προσθήκη καλών ουσιών» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Οι ερευνητές κυρίως προτείνουν: «Φάτε πραγματικό, φρέσκο φαγητό, όχι πάρα πολύ και κυρίως περισσότερα λαχανικά. Στο δείπνο, αλλάξτε τις αναλογίες στο πιάτο σας. Φάτε περισσότερα λαχανικά με κρέας αντί για περισσότερο κρέας με λαχανικά. Τα υγρά είναι μια τεράστια πηγή περιττών θερμίδων, οπότε θα ήταν καλύτερο να καταναλώνετε άφθονο νερό, που σας ενυδατώνει και αναζωογονεί τον οργανισμό» καταλήγουν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline