Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  09:37:58

Τουρκία: Οι γυναίκες διαδηλώνουν και φωνάζουν «Δεν φοβόμαστε»

Η βία κατά γυναικών στην Τουρκία δεν είναι σπάνια. Οι ίδιες δεν το βάζουν κάτω, με κάθε ευκαιρία διαδηλώνουν. Υψώνουν τη φωνή τους και διεκδικούν δικαιώματα.

Οι διαδηλώσεις γυναικών στην Τουρκία κατά της βίας και υπέρ των δικαιωμάτων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.
Για χρόνια ήταν σχεδόν αδύνατο να διαδηλώσουν ανενόχλητες από την αστυνομία στην Ιστικλάλ, τον μεγαλύτερο εμπορικό δρόμο της Κωνσταντινούπολης.

Η πρόσφατη Ημέρα της Γυναίκας δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Παρά τις δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν ειρηνικά. Ωστόσο, και πάλι συνάντησαν τα γνώριμα αστυνομικά μπλόκα.
Εικόνες έντονων αντιθέσεων ήταν αυτές που κυριάρχησαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, από τη μια πλευρά θωρακισμένα αστυνομικά οχήματα και βαριά οπλισμένοι αστυνομικοί κι από την άλλη γυναίκες να χορεύουν, να τραγουδούν και να δείχνουν την αλληλεγγύη τους στα μέλη της κοινότητας LGBTQ +, που επίσης πέφτουν θύματα διακρίσεων στην Τουρκία.

Σοκαριστικό βίντεο στα social media

To θέμα της βίας εναντίον των γυναικών στην Τουρκία επανήλθε πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή ένα σοκαριστικό βίντεο που κυκλοφόρησε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένας άνδρας χτυπά στο κεφάλι βάναυσα μια γυναίκα σε δημόσιο χώρο. Παντού υπάρχει αίμα.
Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ πρόκειται για τον σύζυγό της. Η 5χρονη κόρη τους στέκεται στην άκρη του δρόμου και κοιτά ζητώντας τη μητέρα της.
Η 50χρονη Σέμα, που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών αναφέρει: «Πολλές γυναίκες σκοτώθηκαν από άνδρες ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια. Γι αυτό πρέπει να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας. Παίρνουμε τις δικές μας αποφάσεις, ζούμε τη ζωή μας, ο δρόμος είναι δικός μας, όπως και τα δικαιώματά μας».

300 γυναίκες δολοφονήθηκαν πέρυσι

Σύμφωνα με στοιχεία από φεμινιστικές ιστοσελίδες μόνο την περασμένη χρονιά 300 γυναίκες δολοφονήθηκαν από άνδρες στην Τουρκία. Οι δράστες συχνά είναι σύζυγοι, πρώην σύντροφοι ή μέλη της οικογένειας.

Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι η αντιμετώπισή τους από τη δικαιοσύνη είναι ήπια. Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάνδιεμήνυσε στις γυναίκες βουλευτές του κόμματός του ότι θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Την ίδια ώρα ο ίδιος ορίζει σαφώς τη θέση της γυναίκας στην Τουρκία: «Η γυναίκα είναι μητέρα και βάση του παιδιού».

Αλλά τέτοιες ακριβώς διατυπώσεις που παραπέμπουν σε μια συντηρητική και πατριαρχική κοινωνία είναι που δεν θέλουν να ακούν πολλές γυναίκες στη σημερινή Τουρκία. Και εκεί η κοινωνία αλλάζει και μαζί της η θέση της σύγχρονης γυναίκας μέσα σε αυτή.

Για τον λόγο αυτό οι γυναίκες στην Τουρκία δείχνουν αποφασισμένες να μην το βάλουν κάτω, συνεχίζοντας να βγαίνουν στους δρόμους με κάθε αφορμή, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται συμπλοκές με την αστυνομία. Κι όπως λέει η 34χρονη Μπασάκ: «Δεν φοβόμαστε. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να συγκρουστούμε με την αστυνομία. Θέλουμε απλώς να μεταφέρουμε τα μηνύματά μας. Αν μας σταματήσουν, θα πάμε αλλού. Αλλά σίγουρα θα είμαστε εδώ. Ακόμη κι αν εδώ είναι και η αστυνομία, αυτό δεν θα αλλάξει κάτι.»

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline