Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  10:12:29

«Στον πάγο» οι σχέσεις Καίρου-Άγκυρας – Τα ψεύδη της Αγκυρας.

«Δεν υπάρχει τρέχουσα ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση των αιγυπτο-τουρκικών σχέσεων», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Καμία εξέλιξη δεν υπάρχει στην αναθέρμανση των αιγυπτο-τουρκικών σχέσεων, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, σύμφωνα με τον οποίο, «οι συνομιλίες Αιγύπτου-Τουρκίας έχουν σταματήσει προς το παρόν», αρνούμενος ο ίδιος ότι μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία κατευθυνόταν στην Τουρκία για να συνεχίσει τις συνομιλίες σύντομα. Ψευδείς ισχυρισμούς της Αγκυρας και του αρμόδιου ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου.

Τα παραπάνω δήλωσε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας σε τηλεφωνική του συνέντευξη στην αιγυπτιακή τηλεόραση, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει τρέχουσα ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση των αιγυπτο-τουρκικών σχέσεων».

Όπως αναφέρει ο αιγυπτιακός τύπους, ξεκαθαρίζοντας άλλη μία φορά τις πάγιες θέσεις της Αιγύπτου στην ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ο κ. Σούκρι ανέφερε ότι «αναμένουμε ότι οι αιγυπτιακο-τουρκικές σχέσεις θα βασίζονται στις αρχές που διέπουν τις σταθερές διεθνείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της μη παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις και καλής γειτονίας, μην επιτρέποντας οποιαδήποτε δραστηριότητα σε κρατικά εδάφη που θα αποσταθεροποιούσαν μια άλλη χώρα. Αυτές είναι οι καθιερωμένες αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες ακολουθούμε και υιοθετούμε, και περιμένουμε σε όλες τις σχέσεις μας ότι οι χώρες θα υιοθετήσουν αυτές τις ίδιες αρχές».

Παράλληλα, ο κ. Σούκρι δήλωσε ότι «υπάρχει διπλωματική εκπροσώπηση και από τις δύο πλευρές με τους Επιτετραμμένους, μέσω των οποίων λαμβάνει χώρα ο κανονικός πολιτικός διάλογος για τη μεταφορά μηνυμάτων, τη διαχείριση της σχέσης και της επικοινωνίας σχετικά με το τί βλέπουμε αναφορικά τις σχέσεις και τις απόψεις που πρέπει να επικοινωνήσουμε προς την τουρκική πλευρά».

Σύμφωνα με την «Egypt Independent», τις δηλώσεις του Αιγυπτίου ΥΠΕΞ φαίνεται να πυροδότησαν οι αναφορές ενός συμβούλου του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Γιασίν Ακτάι, ο οποίος σε άρθρο του στην τουρκική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» επέκρινε τις αιγυπτιακές αρχές για αποφάσεις που εκδόθηκαν εναντίον των ηγετών και των μελών της παράνομης μουσουλμανικής αδελφότητας.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα τόνισε στο σημερινό ρεπορτάζ της, αναδημοσιεύοντας δημοσίευμα της αραβόφωνης «Μασρ Ελ Γιουμ», ότι «οι δηλώσεις του Ακτάι έρχονται σε αντίθεση με τις πρόσφατες θετικές δηλώσεις των δύο χωρών και την προσέγγιση που καταγράφηκε σε αρκετές συναντήσεις στο Κάιρο, όταν μία τουρκική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε την Αίγυπτο, από τις 5 έως τις 6 Μαΐου, μετά από πρόσκληση της Αιγύπτου, και μετά την επίσκεψη εκδόθηκε κοινή δήλωση που περιγράφει τις συνομιλίες ως «ειλικρινείς και σε βάθος».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline