Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024  03:21:08

«Η πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί εκδικητικά σε όσους δεν εμβολιάστηκαν»

Τόνισε, ακόμη, ότι απαιτούνται «κίνητρα για τους νέους γιατρούς για να μένουν στη χώρα μας. Νέα παιδιά τα σπουδάζει το σύστημα και φεύγουν έξω».


Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχέδιο που «περιλαμβάνει και τη μισθολογική αναβάθμιση και κίνητρα».

Όσον αφορά στο θέμα του εμβολιασμού και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, εξέφρασε την αντίθεσή του: «Εγώ που είμαι 3 φορές εμβολιασμένος έχω αντισώματα; Άρα και ο εμβολιασμένος υγειονομικός πρέπει να κάνει τεστ πριν χειρουργήσει. Έχω απόλυτη αντίθεση με τη συμπεριφορά όσων δεν εμβολιάστηκαν αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να λειτουργεί εκδικητικά».

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την έκθεση του καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα και του αναπληρωτή καθηγητή Επιδημιολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα, για τις ΜΕΘ στην Ελλάδα «κραυγή αγωνίας».

«Ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν την είχε δει ποτέ. Ένας από τους αρνητικούς δείκτες είναι και αυτός της παραμονής σε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ. Δείχνει την ανισότητα ανάμεσα στον ασθενή της Αθήνας με την περιφέρεια. Η επιστημονική κοινότητα κατόρθωσε να αρθρώσει λόγο σε δύσκολες συνθήκες. Δεν ξέρω κατά πόσο ο λόγος τους ακούστηκε και έγινε κυρίαρχος στον δημόσιο διάλογο στα ΜΜΕ» σημείωσε ειδικότερα.

«Από τους πιο παρεξηγημένους στη χώρα ο νόμος Κατρούγκαλου»

Απαντώντας στην κριτική για τον «νόμο Κατρούγκαλου», ο κ.Τσίπρας δήλωσε τα εξής: «Είναι από τους πιο παρεξηγημένους στη χώρα και ο κ. Κατρούγκαλος έχει αδικηθεί».
«Ήταν ένας νόμος (σ.σ. για νόμο Κατρούγκαλου) δίκαιης μοιρασιάς, διαφανής απόλυτα, που προχώρησε σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως το ένα ασφαλιστικό ταμείο για όλους» πρόσθεσε.

Αιχμή άφησε για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το ασφαλιστικό σύστημα: «Το αποτέλεσμα είναι πως έχουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα που είναι βιώσιμο για πολλές δεκαετίες ακόμα. Ας μην προσπαθούν κάποιοι να τα φορτώσουν στη μη βιωσιμότητα. Πλέον είναι βιώσιμο».

«Ανήθικο να κατακρεουργήσουμε κι άλλο τον δημόσιο τομέα»

Εκφράζοντας την αντίθεσή του στο ζήτημα της ιδιωτικοποίησης στο σύστημα υγείας, τόνισε τα εξής: «Πολιτικό κόστος θα υπάρχει πάντα στην πολιτική ζωή. Το κρίσιμο είναι αν οι κυβερνήσεις θα το αναλάβουν όταν κάτι είναι προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Κι εμείς έχουμε μια άλλη άποψη για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με το δημόσιο σύστημα υγείας.

Εμείς δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος στον ιδιωτικό τομέα. Σύμπραξη δημόσιου ιδιωτικού υπάρχει και τώρα. Το θέμα είναι εάν θα κατακρεουργήσουμε κι άλλο το δημόσιο σύστημα για να δώσουμε έδαφος κερδοφορίας στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό για εμάς είναι ανήθικο και παράλογο».

Για τους συνταξιούχους, επεσήμανε: «Πέρα από τις ιδεολογικές διαφωνίες μας, σχετικά με το ρίσκο για την επικουρική σύνταξη, ας δούμε και το πρακτικό ζήτημα. Η αλλαγή θα κοστίσει 70 δισ. ευρώ. Ποιος θα το καλύψει; Βρισκόμαστε σε ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, τώρα το να παίρνεις ένα δισ. από τον συνταξιούχο είναι έγκλημα».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η βασική μεταρρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. «Στόχος μας από 128 να κάνουμε τις κλίνες 380 σε όλη την Ελλάδα. Η λογική είναι ότι φεύγουμε από ένα νοσοκομειοκεντρικο σύστημα και επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη, τις κινητές μονάδες, τις σχολικές μονάδες, με το εθνικό σχέδιο για την πρόληψη του καρκίνου και την οδοντιατρική στήριξη. Το πρόγραμμά μας δεν διαπνέεται μόνο από το μέτρο της αύξησης των μισθών, αλλά από μία διαφορετική φιλοσοφία για το ΕΣΥ».

Τοποθετήθηκε, ακόμη, και για το θέμα της ψηφιοποίησης λέγοντας τα εξής: «Κορυφαία μεταρρύθμιση η ψηφιοποίηση και ο ατομικός φάκελος ασθενή. Τα σωστά πράγματα θα έπρεπε να προχωράνε, το εμφανίζει ως καινούρια μεταρρύθμιση ο κ. Πιερρακάκης. Δεν πειράζει, ας την προχωρήσει. Να δούμε πώς μέσω της ψηφιοποίησης θα αρχίσουμε να βλέπουμε και πράγματα που γίνονται σε άλλες χώρες, π.χ ο ασθενής να παίρνει συμβουλές από τον γιατρό ακόμα και από το σπίτι του. Πρέπει να δούμε τις καλές πρακτικές άλλων χωρών».

«Η ιδαιτερότητα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι από την εκλογή της άρχισε να διασπείρει φήμες περί πρόωρων εκλογών. Οι διαρροές προέρχονται από το Μαξίμου και συνεχώς διαψεύδονται, να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Ένα με ανησυχεί: τι θα παραλάβουμε. Κάθε μέρα που περνάει είναι μία που ξοδεύεται χρήσιμος χρόνος και πόροι για να στηριχθεί η κοινωνία. Θεωρώ ότι σε κάθε περίπτωση η κοινωνία περνάει μεγάλη δυσκολία με ακρίβεια, το εισόδημα εξαϋλώνεται σε χρόνο dt, χρειάζονται αποφάσεις σε διαφορετική κατεύθυνση, η πολιτική τους είναι γνήσια φιλελεύθερη σε μία λάθος εποχή» τόνισε, ακόμη ο κ.Τσίπρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline