Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:47:10

TikTok: Οι φτηνές χειρουργικές επεμβάσεις που υπόσχονται τέλειο κορμί αλλά οδηγούν στον θάνατο

Η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για ταξίδια στο εξωτερικό για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους τα τελευταία χρόνια.

Επτά Βρετανοί ασθενείς που ταξίδεψαν στην Τουρκία για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους πέθαναν μετά από εγχειρήσεις εκεί.
Εκτενείς έρευνα του BBC αναδεικνύει τους κινδύνους για την τάση αυτή, βάσει της οποίας αρκετοί άνθρωποι επισκέπτονται την Τουρκία για να υποστούν φτηνές πλαστικές παρεμβάσεις.

Οι επεμβάσεις, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας, πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όμως, επειδή μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να περάσει κάποιος από το NHS, μερικοί άνθρωποι ψάχνουν στο εξωτερικό για θεραπεία.
Η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει συμβάλει στην αύξηση του ενδιαφέροντος για ταξίδια στο εξωτερικό για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους τα τελευταία χρόνια.

Η τάση στο TikTok

Η Katie (δεν είναι το πραγματικό της όνομα) από το Μπέλφαστ σκέφτηκε για πρώτη φορά να ταξιδέψει στην Τουρκία αφού είδε μια διαφήμιση στο διαδίκτυο.
Όπως πολλές άλλες, είχε παρακολουθήσει βίντεο απώλειας βάρους «πριν και μετά» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Tο hashtag #gastric sleeve στο TikTok είχε 292 εκατομμύρια προβολές στο Ηνωμένο Βασίλειο τα τελευταία τρία χρόνια.
Η Katie πήγε στο εξωτερικό για χειρουργική επέμβαση τον Οκτώβριο του 2021. Αμέσως μετά τη διαδικασία, λέει ότι ήταν δεν ένιωθε καλά, αλλά η τουρκική κλινική της είπε ότι δεν ήταν τίποτα σοβαρό.

Αφού γύρισε στο σπίτι και «ούρλιαζε» από τον πόνο, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο με σήψη και πνευμονία λίγες μέρες αργότερα.
Η Katie πέρασε σχεδόν ένα χρόνο μπαινοβγαίνοντας στο νοσοκομείο, παρουσιάζοντας σήψη σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις. Οι γιατροί του NHS αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν ολόκληρο το στομάχι της.
«Είναι το χειρότερο λάθος που έχω κάνει ποτέ», λέει. «Μου κατέστρεψε τη ζωή».

Οι χαμηλές τιμές

Μπορείτε να κάνετε κράτηση για θεραπεία σε ορισμένες κλινικές μέσα σε λίγα λεπτά, στέλνοντας μηνύματα μέσω WhatsApp. Το κόστος μπορεί να είναι περίπου 2.000 £ (2.455 $) – περίπου το ένα τέταρτο των 10.000 £ (12.274 $) που χρεώνουν ορισμένοι ιδιωτικοί πάροχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους προσφέρεται συνήθως μόνο σε κάποιον με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 40 ή μεγαλύτερο. Ο ΔΜΣ ενός ατόμου υπολογίζεται χρησιμοποιώντας έναν τύπο που περιλαμβάνει τη διαίρεση του βάρους του με το ύψος του – ένας υγιής ΔΜΣ θεωρείται ότι είναι μεταξύ 20 και 25.

To BBC επικοινώνησε με 27 τουρκικές κλινικές για να εξετάσει αν θα δέχονταν κάποιον για θεραπεία που θεωρείται ότι έχει φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).
Έξι από τις κλινικές με χαρά δέχτηκαν κάποιον με ΔΜΣ 24,5 για ακραία χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, ενώ το BBC διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένες κλινικές που αρνήθηκαν τη θεραπεία στην πραγματικότητα ενθάρρυναν τους ασθενείς να πάρουν βάρος, για να μπορέσουν να γίνουν δεκτοί για χειρουργική επέμβαση.

Ένας είπε: «Πρέπει να πάρεις 6,7 κιλά για να κάνεις χειρουργική επέμβαση. Νομίζω ότι μπορείς εύκολα να φας λίγο φαγητό και μετά να χάσεις βάρος εύκολα», ενώ ένας άλλος ρώτησε: «Πόσο σύντομα μπορείς να πάρεις βάρος;»
Σύμφωνα με το BBC έμαθε ότι ο αριθμός των επεμβάσεων απώλειας βάρους που πραγματοποιήθηκαν στην Αγγλία μειώθηκε κατά ένα τρίτο από 6.818 επεμβάσεις πριν από τρία χρόνια, σε μόλις 4.409 το 2022.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline