Δευτέρα 20 Μαϊου 2024  09:52:09

Ημερίδα για τη «Πρόγνωση - πρόληψη - ενημέρωση για τη γονιμότητα»

Με αφορμή τον εορτασμό της 15ης Ιουνίου, ως Παγκόσμιας Ημέρας Γονιμότητας, η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ΕΕΑΙ) και το Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας στην Υγεία (ΕΚΑΠΤΥ) διοργάνωσε με επιτυχία την ημερίδα με τίτλο "Πρόγνωση - Πρόληψη - Ενημέρωση για τη Γονιμότητα", στο Συνεδριακό Κέντρο της ΕΕΑΙ.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα με περισσότερα από 200 άτομα, αναδείχτηκαν, μέσα από τις διαλέξεις των ομιλητών, οι πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία η οποία έρχεται αντιμέτωπη συχνά με την έλλειψη γνώσης αναφορικά με την Αναπαραγωγική Υγεία. Ακόμα και αν υπάρξει η πληροφορία, συχνά είναι δύσκολο να μετατραπεί σε γνώση και να αξιοποιηθεί κατάλληλα με αποτέλεσμα πολλές φορές η υπογονιμότητα να εμφανίζεται αποκλειστικά και μόνο από τα όρια που η ίδια η φύση θέτει και δεν τα έχουν κατανοήσει εγκαίρως τα πρόσωπα ή τα ζευγάρια.

Η ημερίδα είχε ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα θέματα γονιμότητας, ώστε να μπορέσουν όλοι στο μέλλον να διατηρήσουν το γονεϊκό τους δικαίωμα μέσα από τις διαθέσιμες επιλογές, όπως η κατάψυξη γεννητικού υλικού. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής κ. Μιχαήλ Κουτσιλιέρης επεσήμανε ότι η μέρα αυτή σημαίνει «πληροφόρηση κοινού και επιστημονική επάρκεια».

Στο ζήτημα που κυριάρχησε, την ενημέρωση και τη γνώση, επικεντρώθηκε και η κ. Ρίτα Πικρού - Μωραϊτάκη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΚΑΠΤΥ και έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αξία της οικογένειας και στη γνώση που δίνει δύναμη και ωθεί τους επαγγελματίες υγείας να βοηθήσουν ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν τις δικές τους οικογένειες. Επεσήμανε γενικά πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζει κάποιος για να έχει τη δυνατότητα επιλογής και ειδικότερα στα θέματα γονιμότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΑΙ κ. Κωνσταντίνος Πάντος επικεντρώθηκε στην εξαγγελία δημιουργίας Υπουργείου Οικογένειας, όπου όπως είπε «Αν όντως τούτο ισχύσει πρόκειται για την πιο ευχάριστη είδηση. Έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στην πολιτεία, μεταξύ άλλων, να προάγει με τους κατάλληλους τρόπους την ενημέρωση και την εκπαίδευση των πολιτών σε ζητήματα αναπαραγωγικής υγείας, εστιάζοντας σε πολιτικές που χρειαζόμαστε όλοι για να μπορούμε να προασπίσουμε τη γονιμότητά μας αλλά και να διαχειριστούμε σωστά την υπογονιμότητα όποτε κι αν εμφανιστεί.»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Πρόεδρος του ΙΣΑ και Πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ (Ελληνικό Συμβούλιο Τουρισμού Υγείας) κ. Γεώργιος Πατούλης με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση αναφέρθηκε στις δυνάμεις και την προοπτική του Τουρισμού Γονιμότητας της Ελλάδας που μας έχει κάνει υπερήφανους αλλά μίλησε και με στοιχεία αναφερόμενος και στις προοπτικές που μας δίνονται ως χώρα λέγοντας «Σήμερα διεθνώς ο Τουρισμός στοχεύει με ανερχόμενο ενδιαφέρον στα άγονα ζευγάρια. Και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος διακοπών γι' αυτήν την κατηγορία των ταξιδιωτών Υγείας. Σύμφωνα με τους Φόρμπς, η παγκόσμια αγορά Τουρισμού Γονιμότητας αναμένεται να αυξηθεί με ρυθμό 30% τα επόμενα επτά χρόνια, από τα 400 εκατομμύρια δολάρια που αποτιμήθηκε το 2021.»

H τ. Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη μίλησε και τους λόγους που έκαναν την Ελλάδα να
βρίσκεται «ανάμεσα στους δημοφιλέστερους προορισμούς για παροχή υπηρεσιών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, λόγω της άρτιας κατάρτισης του επιστημονικού
προσωπικού, των σύγχρονων υποδομών και της ευνοϊκής νομοθεσίας.

Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αύξησε το όριο ηλικίας από τα 50 στα 54 έτη για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με το ν. 4958/2022. Παράλληλα, έδωσε τη δυνατότητα κρυοσυντήρησης του γενετικού υλικού και για προσωπικούς λόγους, το δικαίωμα, δηλαδή, της γυναίκας να καταψύχει τα ωάριά της ώστε να αποφασίζει η ίδια πότε θα τεκνοποιήσει.»

Παράλληλα υπογραμμίστηκε ο καθοριστικός ρόλος της Εθνικής Αρχής

Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, από τον πρόεδρό της κ. Νικόλαο Βραχνή, ο οποίος επεσήμανε «Η Εθνική Αρχή μέσα από το έργο της διασφαλίζει πρωτίστως τις γυναίκες και τα ζευγάρια ότι οι υπηρεσίες που λαμβάνουν είναι ασφαλείς και αξιόπιστες και στοχεύει στην διευκόλυνση ακόμη περισσότερων προσώπων να εκπληρώσουν το όνειρό τους να αποκτήσουν ένα παιδί και να δημιουργήσουν την δική τους οικογένεια.

Η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στην Ελλάδα, την οποία εισηγήθηκε η Αρχή, δεν ευνοεί μόνο τα υποβοηθούμενα πρόσωπα - πολίτες της Ελληνικής επικράτειας, αλλά έχει σοβαρό και σημαντικό αντίκτυπο σε διεθνή ορίζοντα καθώς όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία της Αρχής έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις από υποβολή σε μεθόδους ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά και ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.»

Η κ. Μάρα Σιμοπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πειραματικής Φυσιολογίας - Εμβρυολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στις μελέτες που «αναδεικνύουν σταθερά την επείγουσα ανάγκη για ευαισθητοποίηση σε θέματα γονιμότητας και αναπαραγωγικής υγείας. Το έργο της ευαισθητοποίησης είναι απαιτητικό και η αναποτελεσματικότητα αποδίδεται κυρίως στις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν προσεκτικά με τρόπο που να υποστηρίζει την ατομικότητα και την αναπαραγωγική αυτονομία».
Τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής και Συμπληρωματικής Ιατρικής, μίλησε για την συμπληρωματική δράση του κινέζικου βελονισμού στην γονιμότητα.

Η ημερίδα έκλεισε με την μαρτυρία της Αφρικανής ινφλουένσερ Mekdes Tsegaye – Habte, η οποία έγινε πριν λίγες μέρες μητέρα διδύμων στην Ελλάδα. Η ινφλουένσερ από την Αιθιοπία πού εξήρε τη χώρα μας όλες αυτές τις ημέρες στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της χώρας της, έστειλε σήμερα το δικό της μήνυμα για την ημέρα γονιμότητας λέγοντας ότι «η κρυοσυντήρηση είναι μια πολύ καλή λύση για να ξεκινήσει μια οικογένεια στο μέλλον....».
Τον συντονισμό της ημερίδας έκανε η Δημοσιογράφος κ. Ελένη Τσαγκά.

Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας
Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Δρ. Κωνσταντίνος Ι. Πάντος
Επιστημονικός Διευθυντής Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ Αθηνών
Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας
Αναπαραγωγικής Ιατρικής

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline