Σάββατο 27 Απριλίου 2024  10:20:52

ΕΣΥ / Κύμα φυγής από υγειονομικούς – Το εγκατέλειψαν 5.000 άτομα σε έναν χρόνο

«Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό πια για το υγειονομικό προσωπικό» - Δεν είναι αυτό το σύστημα που θέλουμε, που δικαιούμαστε» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Διαστάσεις μαζικής φυγής αποκτά η εγκατάλειψη του ΕΣΥ από τους υγειονομικούς. Τα στοιχεία για το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι δυσοίωνα λόγω των μαζικών παραιτήσεων.
Με βάσει τα επίσημα δεδομένα του υπουργείου Εσωτερικών το έτος 2022 αποχώρησαν περί τους 5.000 υγειονομικοί εκ των οποίων 3.708 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι.

Μπορεί η πανδημία να σημειώνει θετικό ρεκόρ -αφού σήμερα οι νοσηλείες στις ΜΕΘ είναι μόλις 18 ασθενείς - εντούτοις ο χειμώνας με την έξαρση των ιώσεων προκαλεί ανησυχία λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό.
«Η σταθερή πορεία του κορωνοϊού δεν πρέπει να δημιουργήσει εφησυχασμό καθ ότι το ΕΣΥ μαραζώνει λόγω μαζικών παραιτήσεων. Ο χειμώνας είναι δύσκολος λόγω της έξαρσης των ιώσεων» σχολιάζει ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Με βάσει τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών το έτος 2022 αποχώρησαν περί τους 5.000 υγειονομικοί εκ των οποίων 3.708 μόνιμοι και 1.200 συμβασιούχοι. Επί πλέον τους πρώτους πέντε μήνες του έτους 2023 πάλι με επίσημα στοιχεία αποχώρησαν περί τους 1.500 υγειονομικοί εκ των οποίων 1.034 μόνιμοι και 500 συμβασιούχοι. Τους τελευταίους 17 μήνες χάσαμε 6.500 υγειονομικούς από ΕΣΥ» προσθέτει χαρακτηριστικά.

«Το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό πια για το υγειονομικό προσωπικό όπως ήταν έως την αρχή των μνημονίων λόγω χαμηλών μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, μη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, μη ένταξη στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το κύμα φυγής σχετίζεται με την αναζήτηση δουλειάς στον ιδιωτικό τομέα και κυρίως στο εξωτερικό με απείρως καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας» επισημαίνει πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Και προσθέτει πως «ως εκ τούτων εάν δεν υπάρξει συνολική πολιτική παρέμβαση στο ΕΣΥ συνεχώς θα μαραζώνει προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Αποτέλεσμα αυτών είναι το λειτουργικό αδιέξοδο με ράντζα, απέραντες λίστες αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις και διαγνωστικές εξετάσεις, περιφερειακά νοσοκομεία που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν απλά περιστατικά και τα διακομίζουν, καθυστερήσεις στις διακομιδές ή διακομιδές με πρωτόγονες συνθήκες, απίστευτη ταλαιπωρία ασθενών στα επείγοντα, βία σε βάρος του προσωπικού κ.λ.π.»
«Δεν είναι αυτό το σύστημα που θέλουμε, που δικαιούμαστε» αναφέρει καταληκτικά ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline