Σάββατο 27 Απριλίου 2024  23:56:03

Υπνος, η προσωπική μας υπερδύναμη για τη μνήμη, την καρδιά και την τεστοστερόνη

Οι άνδρες που κοιμούνται μόνο τέσσερις με πέντε ώρες τη νύχτα παρουσιάζουν επίπεδα τεστοστερόνης παρόμοια με κατά 10 χρόνια μεγαλύτερων ανδρών".

Έτσι ξεκινά την ομιλία του με τίτλο "Ο ύπνος είναι η υπερδύναμή σου" ο Matthew Walker, ειδικός στη μελέτη ύπνου και καθηγητής νευροεπιστημών και ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια, ενώ έχει ήδη κάνει μία εισαγωγή στο κοινό για την αρνητική επιρροή του ύπνου στην αναπαραγωγική υγεία ανδρών αλλά και γυναικών. "Τα ανθρώπινα όντα είναι το μόνο είδος που στερούνται εσκεμμένα τον ύπνο τους χωρίς κανένα εμφανές κέρδος", προσθέτει. O Walker έχει δημοσιεύσει πάνω από 100 επιστημονικές ερευνητικές μελέτες σχετικά με την επίδραση του ύπνου στη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου και το βιβλίο "Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams".

Εκτός από την ανάλυση του τρόπου με τον οποίο ο ύπνος επηρεάζει τον εγκέφαλο και το σώμα, ο Matthew έχει εξετάσει επίσης τον ρόλο του ύπνου στη νόσο του Αλτσχάιμερ και την κατάθλιψη, το πώς μπορεί να διευκολύνει τη μάθηση και, ενδεχομένως, να παρατείνει το προσδόκιμο ζωής.

Σε ομιλία του για το TED, ο Walker, επισήμανε ότι η έλλειψη ύπνου -που ορίζεται ως έξι ώρες ή λιγότερες- μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό και τη συνολική υγεία και ευεξία. "Κάθε θανατηφόρα ασθένεια που σκοτώνει στις ανεπτυγμένες χώρες έχει αιτιολογική και σημαντική σχέση με την έλλειψη ύπνου», λέει. «Επομένως, αυτό η κλασική ατάκα που ίσως έχετε ακούσει ότι θα κοιμηθείτε όταν πεθάνετε, είναι στην πραγματικότητα μια θανάσιμα παράλογη συμβουλή από μία πολύ σοβαρή σκοπιά".

Ο Walker επικεντρώνεται και στο καρδιαγγειακό σύστημα, κάνοντας σαφές πως ακόμα και μία ώρα μπορεί να κάνει διαφορά και χρησιμοποιεί το παγκόσμιο πείραμα που γίνεται σε 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 70 χώρες δύο φορές το χρόνο, με την αλλαγή ώρας. "Την άνοιξη όπου και χάνουμε μια ώρα ύπνου, βλέπουμε μια επακόλουθη αύξηση 24% στα εμφράγματα ήδη από την επόμενη μέρα. Το φθινόπωρο, όταν κοιμόμαστε μια ώρα επιπλέον, παρατηρούμε μείωση 21% των καρδιακών προσβολών" περιγράφει κι αφήνει άφωνο το κοινό.

Γιατί είναι σημαντικός ο ύπνος;

–Η έλλειψη ύπνου γερνάει έναν άνδρα κατά μια δεκαετία

-Χρειαζόμαστε ύπνο για να αποθηκεύσει ο εγκέφαλος νέες αναμνήσεις και πληροφορίες

-Η στέρηση ύπνου λειτουργεί σαν εμπόδιο στα εισερχόμενα της μνήμης σας

-Οι διαταραχές ύπνου είναι παράγοντας που συμβάλλει σημαντικά στην εξασθένηση της μάθησης ή της μνήμης

-Ακόμα και μία ώρα ύπνου μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην καρδιαγγειακή υγεία
Ο ύπνος είναι σημαντικός γιατί μπορεί να μας βοηθήσει να θεραπευθούμε σωματικά, να αναρρώσουμε από ασθένειες, να αντιμετωπίσουμε το άγχος, να λύσουμε προβλήματα, να εδραιώσουμε τις αναμνήσεις και να βελτιώσουμε τις κινητικές δεξιότητες. Ένας καλός βραδινός ύπνος δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσες ώρες κοιμόμαστε, αλλά και με την ποιότητα αυτού του ύπνου.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline