Σάββατο 27 Απριλίου 2024  10:44:39

Ο πολύτιμος καρπός που βοηθά στην απώλεια βάρους και δυναμώνει την καρδιά

Παρά την υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά, αυτός ο αγαπημένος καρπός κρύβει πολύτιμα οφέλη για τον οργανισμό.

Αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διατροφής πολλών και αγαπημένο σνακ, που αντικαθιστά τις ανθυγιεινές λιχουδιές, χωρίς να στερείται νοστιμιάς. Από την άλλη, υπάρχουν κι εκείνοι που φοβούνται ότι αν καταναλώσουν αυτό τον καρπό, κινδυνεύουν με αύξηση βάρους, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λιπαρά.

Ποια είναι η αλήθεια για τα αγαπημένα αμύγδαλα; Συμβάλλουν ή καταπολεμούν την πρόσληψη βάρους;
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας δημοσίευσαν μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα αμύγδαλα όχι απλώς δεν λειτουργούν ανασταλτικά, αλλά υποστηρίζουν και μια υγιεινή διατροφή με στόχο την απώλεια βάρους. Τα νέα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Obesity.

Η μελέτη συνολικής διάρκειας 9 μηνών συμπεριέλαβε 106 συμμετέχοντες, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα δομημένο πρόγραμμα διατροφής. Στην πρώτη φάση του προγράμματος, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια δίαιτα με περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων για τρεις μήνες, με στόχο την απώλεια βάρους, ενώ στη δεύτερη φάση, που διήρκεσε έξι μήνες, τήρησαν μια διατροφή με ελεγχόμενη πρόσληψη θερμίδων, με στόχο τη διατήρηση του βάρους.

Και στις δύο φάσεις, η μία ομάδα κατανάλωνε το 15% της ενεργειακής πρόσληψης από ανάλατα ολόκληρα αμύγδαλα, ενώ η άλλη το 15% από σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες, όπως κράκερ ρυζιού ή μπάρες δημητριακών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τόσο οι δίαιτες που περιλάμβαναν αμύγδαλα, όσο και αυτές που εμπεριείχαν τα σνακ με υδατάνθρακες οδήγησαν σε παρόμοια μείωση βάρους, με τους συμμετέχοντες να χάνουν περισσότερα από 7 κιλά. Εκείνοι, όμως, που κατανάλωναν τα αμύγδαλα εξασφάλισαν επιπλέον οφέλη. «Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα, αποτελούν ένα υπέροχο σνακ. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, είναι όμως πλούσια και σε λίπος, γεγονός το οποίο συχνά συγχέεται λανθασμένα με την αύξηση του σωματικού βάρους», εξήγησε η δρ. Sharayah Carter, ερευνήτρια στο UniSA. «Οι ξηροί καρποί περιέχουν ακόρεστα λιπαρά, δηλαδή υγιεινά λίπη, που μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, να ανακουφίσουν τη φλεγμονή και να συμβάλουν στην καρδιαγγειακή υγεία».

Η μελέτη προχώρησε, στη συνέχεια, στη σύγκριση μιας διατροφής που συμπεριλάμβανε ένα συμπλήρωμα αμύγδαλου με μια δίαιτα χωρίς ξηρούς καρπούς, με στόχο να διακρίνει περαιτέρω τις επιπτώσεις στο βάρος, αλλά και την επίδραση στην υγεία της καρδίας.

«Τόσο η δίαιτα με το συμπλήρωμα αμυγδάλου, όσο και αυτή χωρίς ξηρούς καρπούς οδήγησαν σε μείωση του σωματικού βάρους κατά περίπου 9,3% κατά τη διάρκεια της δοκιμής», σημείωσε η δρ. Carter. Ωστόσο, οι δίαιτες με το συμπλήρωμα αμυγδάλου κατέγραψαν επίσης στατιστικά σημαντικές αλλαγές, ικανές να οδηγήσουν δυνητικά σε μακροπρόθεσμα βελτιωμένη καρδιομεταβολική υγεία. Επιπλέον, οι ξηροί καρποί έχουν το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι παρέχουν το αίσθημα του κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που είναι πάντα χρήσιμο όταν προσπαθείτε να διαχειριστείτε το βάρος σας», συμπλήρωσε.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται σε μια κρίσιμη περίοδο κορύφωσης των προβληματισμών που απορρέουν από τα διαρκώς αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας παγκοσμίως, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι κάθε μέτρο που μπορεί να ανακόψει αυτή την πορεία είναι πολύτιμο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline