Σάββατο 27 Απριλίου 2024  14:55:53

Επίδομα γέννησης: Στη Βουλή η αύξηση – Με αναδρομική ισχύ από 1/1/23

Στη Βουλή κατατέθηκαν οι σχετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για την αύξηση του επιδόματος γέννησης, οι οποίες κοστολογούνται περίπου 80-90 εκ. ευρώ.

Η ρύθμιση έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Όροι αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις» και θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου.

Με τη ρύθμιση αυξάνεται το χορηγούμενο από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) επίδομα γέννησης.

Σύμφωνα με όσα είχαν εξαγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, τον Ιανουάριο, το κόστος της εν λόγω αύξησης εκτιμάται σε 45 εκατ. ευρώ ετησίως και 90 εκατ. ευρώ για το 2024 (λόγω της καταβολής των αναδρομικών ποσών του 2023) και ενισχύει περίπου 35.000 οικογένειες με 1 παιδί, 32.000 οικογένειες με 2 παιδιά, 6.600 τρίτεκνες και 1.400 πολύτεκνες οικογένειες ετησίως.

Η καταβολή των αυξημένων ποσών, καθώς και η καταβολή αναδρομικών ποσών για τις γεννήσεις από 1/1/2023 προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί έως τον Απρίλιο του 2024.

Τα διαβαθμισμένα ποσά

Το νέο ποσό διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων της κάθε οικογένειας, με στόχο την ενθάρρυνση και την στήριξη των οικογενειών.
Θεσπίζεται αύξηση της τάξεως των τετρακοσίων (400) ευρώ για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, κλιμακούμενη για κάθε επόμενο τέκνο και φθάνοντας το επιπλέον ποσό των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για δικαιούχους με τέσσερα (4) ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα πριν τη γέννηση.

Η κλιμάκωση του χορηγούμενη ποσού αυξάνει προοδευτικά την ενίσχυση που λαμβάνουν οικογένειες με περισσότερα παιδιά, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση για απόκτηση περισσότερων τέκνων. Προβλέπεται δε, αναδρομική εφαρμογή του μέτρου, για κάθε παιδί που γεννήθηκε από 1/1/2023 (Εκτιμώμενη δαπάνη αναδρομικής εφαρμογής μέτρου: 41.921.900 ευρώ).

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline