Σάββατο 27 Απριλίου 2024  08:42:19

Silicon Valley: Συνεχίζονται οι μαζικές απολύσεις στις τεχνολογικές επιχειρήσεις

Μειώσεις εργαζομένων και το νέο έτος σε Google, Amazon, Meta, Microsoft. Το 2023 ήταν ένα έτος μαζικών απολύσεων για τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες και παρότι ο ρυθμός των περικοπών έχει μειωθεί, η τάση συνεχίζεται και το 2024.

Η Google μπήκε στο νέο έτος απολύοντας αρκετές εκατοντάδες εργαζομένους και τονίζοντας ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Η Amazon ακολούθησε με εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα Prime Video. Η Meta μείωσε τις θέσεις της μεσαίας διοίκησης, στοχεύοντας κυρίως στους μάνατζερ.

Και η Microsoft απέλυσε 1.900 υπαλλήλους από το τμήμα βιντεοπαιχνιδιών.
Οι απολύσεις συνεχίστηκαν παρότι οι πωλήσεις και τα κέρδη των εταιρειών εκτινάχθηκαν, όπως και οι μετοχές τους. Και αυτό συμβαίνει διότι οι Big Tech βρίσκονται σε φάση μετάβασης: περνούν από την περίοδο της υψηλότατης ζήτησης κατά την πανδημία στην εποχή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης. «Λειτουργούμε καλύτερα όταν είμαστε ελαφρύτεροι ως εταιρεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ σε πρόσφατη ενημέρωση των αναλυτών.

Από το τέλος του 2019 έως το 2023 οι τεχνολογικές επιχειρήσεις προσπαθούσαν να ανταποκριθούν στην τεράστια καταναλωτική ζήτηση, καθώς ο κόσμος που ήταν «εγκλωβισμένος» στο σπίτι του περνούσε περισσότερο χρόνο μπροστά στις οθόνες. Η Apple, η Amazon, η Meta, η Microsoft και η Alphabet, μητρική της Google, προσέλαβαν αθροιστικά τουλάχιστον 900.000 εργαζομένους.

Οταν τελείωσε αυτή η «έκρηξη», προσαρμόστηκαν. Έκτατε οι παραπάνω εταιρείες, πλην της Alphabet, απέλυσαν περίπου 112.000 άτομα, αλλά ήταν και πάλι μεγαλύτερες και πιο κερδοφόρες σε σχέση με την περίοδο στο ξέσπασμα της πανδημίας.
Οι Big Tech περνούν από την περίοδο της υψηλότατης ζήτησης κατά την πανδημία στην εποχή της ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης.

Τώρα οι πέντε εταιρείες απασχολούν 2,16 εκατ. άτομα, 71% περισσότερα από την περίοδο προ πανδημίας. Είχαν πωλήσεις 1,63 τρισ. δολαρίων το τελευταίο φορολογικό έτος, δηλαδή περίπου 81% υψηλότερες σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα. Και βέβαια η Wall Street τις επιβράβευσε: το τελευταίο δωδεκάμηνο η κεφαλαιοποίηση των Meta, Amazon, Microsoft, Google και Apple έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 3,5 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τους New York Times, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (AI) έχει αλλάξει τις επιχειρηματικές προτεραιότητες όλων. Στον τομέα της τεχνολογίας οι εταιρείες σπεύδουν να προσλάβουν μηχανικούς, ώστε να δημιουργήσουν τα κατάλληλα συστήματα ΑΙ. Πέρυσι αναρτήθηκαν 180.000 αγγελίες για σχετικές θέσεις στις ΗΠΑ και ο αριθμός τους πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος.

Παράλληλα, οι εταιρείες δαπανούν δισ. σε τσιπ και υπερυπολογιστές που απαιτούνται για την «εκπαίδευση» και τη δημιουργία των συστημάτων ΑΙ. Ενδεικτικά, μέχρι το τέλος του έτους η Meta προσδοκά να έχει αγοράσει 350.000 εξειδικευμένα τσιπ της Nvidia, τα οποία κοστίζουν 30.000 δολάρια έκαστο. Οι εξελίξεις αυτές συνέβησαν ταυτόχρονα με τις μαζικές απολύσεις. Η Google μείωσε τον αριθμό των εργαζομένων στο τμήμα της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας. Η Meta απέλυσε σχεδόν 20.000 άτομα το 2023, εστιάζοντας στους μάνατζερ που επιβλέπουν την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων σε διάφορα προγράμματα.
Η Amazon απέλυσε περίπου 30.000 υπαλλήλους γραφείου και 50.000 άλλους εργαζομένους, ενώ η διοίκηση ξεκαθάρισε ότι τα κενά αυτά δεν θα καλυφθούν σύντομα.

Η Apple αντιστάθηκε στις υπέρμετρες προσλήψεις στην πανδημία. Πέρυσι, όμως, όσο οι πωλήσεις των iPhone, των iPad και των υπολογιστών Mac υποχωρούσαν, η εταιρεία άρχισε να συρρικνώνει το προσωπικό της. Για πρώτη φορά έπειτα από τουλάχιστον 15 χρόνια ανακοίνωσε ότι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων της μειώθηκε, παρότι απέφυγε να προβεί σε μαζικές απολύσεις.

Η Microsoft από την πλευρά της δεν εμφάνισε κάποια διαφορά στον αριθμό των εργαζομένων της, απασχολώντας 221.000 άτομα στο τέλος του φορολογικού έτους του 2023, στα ίδια επίπεδα με τον αριθμό που είχε στην κορύφωση μετά την πανδημία. Οι επενδυτές επιβράβευσαν τη σταθερότητα της Microsoft: τον περασμένο μήνα «εκθρόνισε» την Apple ως η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο. Τώρα η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνάει τα 3 τρισ. δολάρια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline