Σάββατο 27 Απριλίου 2024  14:05:58

Θεραπεία ασθενών με Μπετόβεν, Σούμαν και Ανούιγ

Δέκα φορείς του ΥΠΠΟ ξεκινούν δράσεις για ψυχικά νοσούντες, στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνταγογράφησης.

Την εξοικείωση πασχόντων με τα σύνεργα της ζωγραφικής και της γλυπτικής, αλλά και με μερικά από τα αριστουργήματα της Εθνικής Πινακοθήκης και Γλυπτοθήκης, επιδιώκει η δράση «Εικαστικά εργαστήρια θεραπευτικής στόχευσης», που θα ξεκινήσουν στα τέλη του επόμενου μήνα. Στη φωτογραφία, συντήρηση του έργου «30ή Μαρτίου 1814» του Σαρλ Μίλερ.

Συνθέσεις των Μπετόβεν, Σούμαν και Πουτσίνι, θεατρικά των Μπρεχτ, Σίλερ, Ανούιγ και του νεοελληνικού ρεπερτορίου, αλλά και πίνακες και γλυπτά της Εθνικής Πινακοθήκης περιλαμβάνουν οι καλλιτεχνικές δράσεις 10 εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Πολιτισμού που εντάχθηκαν στο πιλοτικό πρόγραμμα πολιτιστικής συνταγογράφησης.
Στον κατάλογο των δράσεων, που ξεκινούν από τον Μάρτιο και θα έχουν τρίμηνη διάρκεια, συναντάμε εκείνη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, που έχει τίτλο «Στον δρόμο της αυτοαντίληψης μέσω της ενεργητικής ακρόασης».

Περιλαμβάνει την παρακολούθηση μουσικών παραστάσεων, όπως η συναυλία του βιολονίστα Ιόνιαν-Ηλία Καντέσα και του πιανίστα Νόαμ Γκρίνμπεργκ (27.3) με έργα Μπετόβεν, Σούμαν, Ενέσκου και Παπάνα, καθώς και εκείνη του Κουαρτέτου Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου και του πιανίστα Αλασντερ Μπίτσον (8.4). Εχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον 180 ωφελούμενοι, οι οποίοι κατόπιν θα συμμετάσχουν σε ομάδες των 15 ατόμων, προκειμένου να απαντήσουν σε ερωτηματολόγια και να μιλήσουν για όσα παρακολούθησαν.

Η δράση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Διαδρομές γυναικών: Εξερευνώντας εμπειρίες γυναικών μέσα από τη φωνή, τη μουσική και τη νοερή απεικόνιση», αφορά 15 γυναίκες με ψυχικές νόσους ή με επιβαρυμένη ψυχική υγεία, και οι εβδομαδιαίες συναντήσεις τους θα επικεντρώνονται στη μουσικοθεραπεία, με έμφαση στο τραγούδι. Η δράση, που ξεκινά στις 12 Μαρτίου, θα εποπτεύεται από υπευθύνους ψυχικής υγείας και από ομάδα καλλιτεχνών και μουσικοθεραπευτών, ενώ στην επόμενη καλλιτεχνική περίοδο θα συνεχιστεί και με παρακολούθηση επιλεγμένων παραστάσεων της Λυρικής.
Το πρόγραμμα «Στον δρόμο της αυτοαντίληψης μέσω της ενεργητικής ακρόασης» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών περιλαμβάνει μουσικές παραστάσεις, όπως εκείνη του Κουαρτέτου Εγχόρδων της Σκάλας του Μιλάνου.

Την εξοικείωση περίπου 50 πασχόντων από ψυχικές νόσους με τα σύνεργα της ζωγραφικής και της γλυπτικής, αλλά και με μερικά από τα αριστουργήματα της Εθνικής Πινακοθήκης και Γλυπτοθήκης, επιδιώκει η δράση «Εικαστικά εργαστήρια θεραπευτικής στόχευσης», που θα ξεκινήσει η Πινακοθήκη στα τέλη του επόμενου μήνα. Οι δικαιούχοι θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες και η δράση θα υλοποιηθεί σε δύο τρίμηνα με την εποπτεία ομάδας αποτελούμενης από ειδικούς ψυχικής υγείας και καλλιτέχνες.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα συμμετέχει με εργαστήρια θεατρικής έκφρασης, που θα ξεκινούν με θεατρικό ζέσταμα και θα συνεχίζονται με ασκήσεις για το χτίσιμο εμπιστοσύνης στην ομάδα, ασκήσεις αυτοσχεδιασμού, έκφρασης κ.ά. Τα εβδομαδιαία εργαστήρια, που θα εμψυχώνονται από θεατροπαιδαγωγούς και θα παρακολουθούνται από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, θα αφορούν 24 παιδιά και εφήβους με διαταραχές. Αλλοι 24 ωφελούμενοι, που συνεργάζονται με την Ελληνική Εταιρεία Αλτσχάιμερ, θα συμμετέχουν σε παράλληλη δράση του ΚΘΒΕ, που θα περιλαμβάνει παρακολούθηση έργων των Μπρεχτ, Σίλερ, Ανούιγ και του νεοελληνικού ρεπερτορίου και η οποία θα συμπληρώνεται επίσης από εργαστήρια έκφρασης και ανατροφοδότησης.

Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Θέατρο, η ΕΛΣ, το ΚΘΒΕ, το ΕΜΣΤ, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.

Το Εθνικό Θέατρο συμμετέχει με τη δράση «Θέατρο και θεραπεία», ενώ το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα πραγματοποιήσει «Εικαστική ψυχοθεραπεία για άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας». Η Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης έχει σχεδιάσει ένα «Θεραπευτικό εργαστήρι χορού και δημιουργικής κίνησης» και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συμμετέχει με ένα χορωδιακό εργαστήρι εμπνευσμένο από την παράσταση «Τα παπούτσια του άλλου». Ο οργανισμός MOMus έχει δράσεις με τίτλους όπως «Τοπία του εαυτού μας», «Μορφές και ιστορίες/CareArt» κ.ά., ενώ το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα υλοποιήσει τη δράση «Σινεμά πάντα: Κινηματογράφος και τρίτη ηλικία».

Οι δράσεις αποτελούν μέρος ευρύτερου ερευνητικού προγράμματος, που υλοποιείται από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακρίβειας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ). Στόχος του προγράμματος είναι να αντληθούν επιστημονικά δεδομένα για τη συμπληρωματική ευεργετική επίπτωση των τεχνών σε άτομα με ψυχικές νόσους, προκειμένου η πολιτιστική συνταγογράφηση να βελτιωθεί, να επεκταθεί σε περισσότερους φορείς και να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι δράσεις των εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΠΟ εγκρίθηκαν από ειδική επιτροπή και θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με δομές ψυχικής υγείας και με βάση το οργανωτικό πλαίσιο που σχεδίασε το ΕΠΙΨΥ με επικεφαλής τον καθηγητή Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ Νίκο Στεφανή. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και η επιλογή των ωφελουμένων γίνεται έπειτα από δική τους εκδήλωση ενδιαφέροντος και σε συνεργασία του ΕΠΙΨΥ με τους υπευθύνους επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

«Φιλοδοξούμε το συντομότερο οι πολίτες με διαπιστωμένη ψυχική νόσο ή επιβαρυμένη ψυχική υγεία να έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν τις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης και της σύγχρονης δημιουργίας», δήλωσε στην «Κ» ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, τονίζοντας ότι στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι να επεκτείνει την πολιτιστική συνταγογράφηση πέραν του πιλοτικού και ερευνητικού σταδίου. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 8 εκατ. ευρώ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline