Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024  08:32:50

Είδος πολυτελείας οι χυμοί πορτοκαλιών – Έρχονται νέες ανατιμήσεις

Στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί την τελευταία διετία κατά 39,2% από τα 1,2 ευρώ στα 1,67 ευρώ το λίτρο.

Επιπλέον ανατιμήσεις στον χυμό πορτοκαλιού αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες καθώς ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως, η Βραζιλία, θα έχει φέτος τη χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων 36 ετών.

Την ίδια στιγμή, για πληθωρισμό της απληστίας κάνουν λόγο εκπρόσωποι του αγροτικού κλάδου, οι οποίοι καταγγέλλουν αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών από χώρες της Αφρικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι εισαγωγές μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού προϊόντος ρίχνοντας τις τιμές παραγωγού αλλά διατηρώντας ψηλά τις τιμές στο ράφι, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Ο ειδικός σύμβουλος Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Γιώργος Πολυχρονάκης αναφέρει ότι η διεθνής τιμή του χυμού πορτοκαλιού καταγράφει αύξηση κατά 48,4% μέσα σε έναν χρόνο. Ωστόσο, έχει υποχωρήσει κατά 14,2% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό του Ιανουαρίου.

Στα ράφια των ελληνικών σούπερ μάρκετ, η τιμή του χυμού πορτοκαλιού έχει αυξηθεί την τελευταία διετία κατά 39,2% από τα 1,2 ευρώ στα 1,67 ευρώ το λίτρο.
Αιγυπτιακά πορτοκάλια κατακλύζουν την Ε.Ε.
Στο μεταξύ, εκπρόσωποι της αγοράς καταγγέλλουν αθρόες εισαγωγές πορτοκαλιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κυρίως από την Αίγυπτο, μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Με αυτό τον τρόπο πιέστηκαν οι τιμές προς τα κάτω στην Ευρωπαϊκή Ενωση με συνέπεια τα δικά μας πορτοκάλια να μην καθίστανται ανταγωνιστικά και να έχουμε μειωμένη ροή στις εξαγωγές μας και έναντι του περυσινού επιπέδου», είπε ο Γιώργος Πολυχρονάκης.
Unmute

Οι ελληνικές εξαγωγές πορτοκαλιών από 351.000 τόνους πέρυσι εκτιμάται ότι φέτος θα μειωθούν στους 271.000 τόνους, ενώ οι 80.000 τόνοι που θα μείνουν αδιάθετοι θα κατευθυνθούν στη χυμοποίηση. Εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline