Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  04:36:24

ΟΗΕ: Ηλεκτρονικά απόβλητα καταλήγουν στα σκουπίδια

Έως και το 90% των ηλεκτρονικών αποβλήτων του κόσμου είτε καταλήγουν στα σκουπίδια είτε συλλέγονται παράνομα με σκοπό την επαναχρησιμοποίησή τους, αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιοποίησε το Πρόγραμμα για το Περιβάλλον του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Η αξία των ηλεκτρονικών αγαθών, όπως ηλεκτρονικές συσκευές και φορητοί υπολογιστές, που καταλήγουν στα σκουπίδια φτάνει τα 16,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ δημιουργούνται 41 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων. Όπως προβλέπεται στην έκθεση, έως το 2017 ο αριθμός αυτός θα φτάσει τους 50 εκατομμύρια τόνους, με κάθε τόνο να αξίζει 438 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ευρώπη και η Βόρεια Αμερική αποτελούν τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρονικών αποβλήτων, ωστόσο στον ίδιο δρόμο οδεύει και η Ασία. Η εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων από το εσωτερικό της ΕΕ σε χώρες του εξωτερικού απαγορεύεται διά νόμου, ωστόσο παρανόμως συχνά αυτά μετονομάζονται σε «μεταχειρισμένα αγαθά» και αποστέλλονται σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline