Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  10:19:24

Δημοπρατείται η Γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας

Ένα από τα σημαντικότερα έργα για την πρωτεύουσα, το οποίο και αναμένεται να φέρει νέα πνοή στην ασθμαίνουσα κατασκευαστική δραστηριότητα, η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, μπαίνει από σήμερα σε τροχιά υλοποίησης.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σπίρτζης από τη διάνοιξη της δεύτερης σήραγγας του μετρό στη Θεσσαλονίκη, σήμερα Πέμπτη θα εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία ενός πρότζεκτ που η αξία του φτάνει το 1,5 δις ευρώ.

«Να πρωτοτυπήσουμε, σήμερα, να εξαγγείλουμε ένα μεγάλο έργο του μετρό, από τη Θεσσαλονίκη αυτή τη φορά, για την Αθήνα, κι όχι το ανάποδο, όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αύριο ξεκινά ο διαγωνισμός για τη γραμμή 4 του Μετρό, ένα επίσης μεγάλο έργο, αξίας 1,5 δισεκατομμυρίου» δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός. Πρόκειται για τη γραμμή Άλσος Βεΐκου - Γουδή, η οποία θα διέρχεται από πυκνοκατοικημένες γειτονιές της Αθήνας, όπως το Γαλάτσι, η Κυψέλη, τα Εξάρχεια, το Κολωνάκι, του Ζωγράφου. Το συνολικό μήκος θα είναι 12,9 χλμ και θα περιλαμβάνει 14 υπόγειους σταθμούς.

Το έργο που πρόκειται να δημοπρατηθεί θα κατασκευαστεί ως «κλασικό» δημόσιο έργο, έχοντας εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020 με ποσό 450 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο θα καλυφθεί από την ΕΤΕπ σε ποσοστό 75%. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη φάση, αυτή της προεπιλογή θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2017 κι εφόσον οι διαδικασίες εξελιχθούν ομαλά, η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2019 με 8ετή διάρκεια. Μέχρι να γίνει η προεπιλογή ανάμεσα στις εταιρείες που θα συμμετάσχουν, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Αττικό Μετρό.

Πρόκειται δε για ένα «γιγαντιαίο» πρότζεκτ που περιλαμβάνει τα έργα πολιτικού μηχανικού, τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, την ηλεκτροκίνηση-σηματοδότηση, την προμήθεια συρμών και τις δοκιμές. Πρόκειται δηλαδή για μια τεράστια εργολαβία για την οποία αναμένεται να κονταροχτυπηθούν όλοι οι μεγάλοι «εγχώριοι» παίκτες, ενώ σίγουρο είναι και το διεθνές ενδιαφέρον.

Η πρώτη φάση της Γραμμής 4, η οποία προκρίθηκε το 2014 με την προσθήκη του τμήματος Ευαγγελισμός - Γουδή, ξεκινά από την περιοχή του Γαλατσίου και διαμέσου της Κυψέλης, του Γκύζη, των Εξαρχείων και του Κολωνακίου φθάνει στο ιστορικό κέντρο και «ανηφορίζει» από Καισαριανή για Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή. Θα συναντά το υφιστάμενο δίκτυο στο Πανεπιστήμιο και στον Ευαγγελισμό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline