Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:36:02

Παίρνει επάνω της η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών

Αλλαγές καταγράφονται στον παγκόσμιο χάρτη των προσωπικών υπολογιστών, αφού για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι πωλήσεις των PCs αυξήθηκαν. Παράλληλα, οι τάσεις συγκέντρωσης μεταξύ των κατασκευαστριών εταιρειών εντείνονται.

Αυτά προκύπτουν από στοιχεία που δημοσιοποίησε η IDC, σύμφωνα με την οποία στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς διετέθησαν 60,328 εκατ. προσωπικοί υπολογιστές, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 είχαν διατεθεί 59,942 εκατ. Η διαφορά του 0,6% μοιάζει εξαιρετικά μικρή, αλλά και μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 2012 - όταν για τους περισσότερους ανθρώπους το PC αποτελούσε τη βασική υπολογιστική συσκευή - παρατηρείται μια αύξηση στις πωλήσεις, τότε είναι προφανές πως πρόκειται για μία εξέλιξη που αξίζει κανείς να δει με προσοχή, αν θα επαναληφθεί και στα επόμενα τρίμηνα.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία της IDC, είναι η αλλαγή στην κορυφή της λίστας των κατασκευαστών. Η IDC αναφέρει ότι η HP, για πρώτη φορά μετά το 2013, πέρασε στην κορυφή, με το μερίδιό της να διαμορφώνεται στο 21,8%, με τη Lenovo να ακολουθεί με 20,4%. Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία χρόνια η Lenovo ήταν στην πρώτη θέση, με την HP να είναι μεν αρκετά κοντά, αλλά να μην περνά και πρώτη.

Στην τρίτη θέση είναι η Dell, με μερίδιο αγοράς που έφθασε στο 15,9%. Την πεντάδα κλείνουν η Apple, το μερίδιο αγοράς της οποίας ανήλθε σε παγκόσμιο επίπεδο στο 7% και η Acer, τα brands της οποίας απέσπασαν το 6,8% των πωλήσεων. Αξιοσημείωτη είναι πάντως και η πτώση 11,4% των πωλήσεων των υπόλοιπων κατασκευαστών, το μερίδιο των οποίων έπεσε στο 28,1% από 31,9%, σε μία ένδειξη συγκέντρωσης που παρατηρείται.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline