Κυριακή 16 Ιουνίου 2024  03:35:58

Αύριο οι δύσκολες εκλογές στην Αγγλία. Στη μία μονάδα η διαφορά Συντηρητικών – Εργατικών. Στις 11 οι εκλογές στη Γαλλία. Κύριο

Καλπάζει στη Γαλλία του νέο κόμμα του Μακρόν, με βέβαιο στόχο το 30%.

Η μέτρηση της εταιρείας Survation για λογαριασμό του σταθμού ITV δίνει 41,5% στην πρόθεση ψήφου στους Τόρις της Τερέζα Μέι και 40,4% στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν. Έγινε πριν την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους.

Στο 1% δίνει το προβάδισμα των Συντηρητικών έναντι των Εργατικών στη Βρετανία νέα δημοσκόπηση, λιγότερο από 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες το πρωί της Πέμπτης.

Η μέτρηση της εταιρείας Survation για λογαριασμό της εκπομπής Good Morning Britain του ITV δίνει 41,5% στην πρόθεση ψήφου στους Τόρις της Τερέζα Μέι και 40,4% στους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Η έρευνα διενεργήθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο, δηλαδή ακριβώς πριν την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον επτά ανθρώπους.

Η διαφορά στη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας πριν από ένα μήνα ήταν στο 17%.

Στο 6% ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και στο 3% το UKIP.

Ως καταλληλότερη πρωθυπουργός εξακολουθεί να θεωρείται η κ. Μέι, ωστόσο το ποσοστό δημοτικότητας του κ. Κόρμπιν έχει αυξηθεί κατά 15 μονάδες στο 36% μέσα στον τελευταίο μήνα, ενώ της κ. Μέι έχει υποχωρήσει κατά δέκα μονάδες.

Παράλληλα, η σημερινή πρόβλεψη της YouGov για τον αριθμό εδρών που θα καταλάβουν τα κόμματα αναφέρει πως οι Συντηρητικοί θα συγκεντρώσουν 304, υπολειπόμενοι δηλαδή 22 εδρών της αυτοδυναμίας. Σημειώνεται ότι στο προσφάτως διαλυθέν κοινοβούλιο οι Τόρις είχαν 330 βουλευτές.

Οι Εργατικοί αναμένεται σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη να αναδείξουν 266 βουλευτές, ενισχύοντας σημαντικά την κοινοβουλευτική τους εκπροσώπηση.

Σύμφωνα πάντως με τον μέσο όρο των τελευταίων επτά μεγάλων δημοσκοπήσεων, όπως τον παρουσιάζουν οι «Financial Times», οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 44% στην πρόθεση ψήφου έναντι 37% των Εργατικών.

Τη μεγαλύτερη βουλευτική πλειοψηφία από την εποχή ντε Γκολ αγγίζει ο Μακρόν
Το Δημοκρατία Εμπρός του προέδρου Μακρόν και ο εταίρος του, το Δημοκρατικό Κίνημα του κεντρώου Φρανσουά Μπαΐρού, εκτιμάται πως θα αποσπάσουν το 29,5% της λαϊκής ψήφου στον πρώτο γύρο αυτής της Κυριακής.

Τη μεγαλύτερη πλειοψηφία στη γαλλική κάτω Βουλή από τη νίκη του Σαρλ ντε Γκολ το 1968 μπορεί να πετύχει ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές των ερχόμενων δύο Κυριακών, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos Sopra-Steria.

Το Δημοκρατία Εμπρός του κ. Μακρόν και ο εταίρος του, το Δημοκρατικό Κίνημα του κεντρώου Φρανσουά Μπαΐρού, εκτιμάται πως στον πρώτο γύρο θα αποσπάσουν το 29,5% της λαϊκής ψήφου, διατηρώντας καθαρό προβάδισμα σε βάρος των δεξιών Ρεπουμπλικάνων, που ακολουθούν με 23%.

Με βάση αυτά τα ποσοστά, ο συνασπισμός Μακρόν εκτιμάται ότι μπορεί να κερδίσει 385 έως 415 έδρες στην Εθνοσυνέλευση στο δεύτερο γύρο της 18ης Ιουνίου, λαμβάνοντας καθαρή πλειοψηφία σε σύνολο 577 βουλευτών.

Αυτό σημαίνει πως ο κ. Μακρόν θα μπορεί να προωθήσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα χωρίς να συνεργαστεί με άλλα κόμματα. Οι Ρεπουμπλικάνοι προβλέπεται πως μπορούν να κερδίσουν 105 έως 125 έδρες.

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν βρίσκεται στην τρίτη θέση, με 17%, και εκτιμάται πως μπορεί να κερδίσει 5 έως 15 έδρες. Το κομμουνιστικό μπλοκ του Ζαν-Λουκ Μελανσόν ακολουθεί με 12,5% και προβολή για 12 έως 25 έδρες.

Σύμφωνα με την Ipsos, περίπου το 32% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα οριστικά ποιον θα ψηφίσει, συνεπώς το αποτέλεσμα μπορεί να αλλάξει, όμως την πάροδο των ημερών το μπλοκ των «βέβαιων» ψηφοφόρων μεγαλώνει.

Οι καλές προοπτικές για το συνασπισμό Μακρόν αντανακλούν εν μέρει τουλάχιστον την προσωπική δημοφιλία του προέδρου, με το 60% των Γάλλων να δηλώνει πως είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τις έως τώρα επιδόσεις του.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline