Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:56:24

Οι εξελίξεις που επέρχονται έως τον Νοέμβριο

Ο χρόνος αρχίζει να γίνεται συγκεκριμένος καθορισμένος και καθοριστικός. Μετρήσιμος με σταθερά σημεία: Τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου θα έχουν υπάρξει τρεις βεβαιότητες: Θα λήξει η πενταετής (παρά τρεις μήνες) διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, συνολικά σε χρόνο όση ήταν όλων των Κυβερνήσεων Παπανδρέου -Παπαδήμου-Σαμαρά.

Με βέβαιη την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας. Άνετη και μέχρι αυτοδυναμίας ,160 εδρών οπωσδήποτε.. Με τρίτο κόμμα το ΚΙΝΑΛ. Τρίτη βεβαιότητα οι τριπλές αλλαγές από τις πρώτες που θα δρομολογήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης ως νέος Πρωθυπουργός, χωρίς εκλογικά ή άλλα εμπόδια για την τετραετία του. Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρώτης θητείας που μάλλον δεν θα είναι ο Προκ. Παυλόπουλος. Νέος εκλογικός νόμος σε κατάργηση της δόλιας απλής αναλογικής του 2018. Σύσταση 2-3 εξεταστικών επιτροπών, η πρώτη για την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2015. (Βαρουφάκης, Μνημόνιο, Δημοψήφισμα, Οικονομία).

Τρία ονόματα θεωρούνται πιθανά για τον θεσμό του Προέδρου από τον Μάρτιο του 2020: Σαμαράς, Βενιζέλος, Πικραμένος.
Πόσο ρίσκο έχουν αυτές οι προβλέψεις; Ο σοφός ποιητής Κ. Καβάφης προειδοποιεί για τα μελλούμενα: " Οι άνθρωποι γνωρίζουν τα γενόμενα" (ούτε καν τα σύγχρονα εφήμερα). Τα μέλλοντα γνωρίζουν οι Θεοί. Τα των μελλόντων οι σοφοί τα προσερχόμενα αντιλαμβάνονται", πιάνουν δηλαδή τις εξελίξεις όχι την ιστορική μοίρα γενικά.

Ναι, τα παραπάνω έχουν μεγάλες πιθανότητες να επαληθευτούν, γιατί ήδη υπάρχουν ορισμένα δεδομένα όπως οι δημοσκοπήσεις, πυκνές και επίμονες επί 2 χρόνια, η διεθνής αρθρογραφία, οι εκτιμήσεις διπλωματών και πολιτικών αναλυτών. ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας κλείνουν τον κύκλο τους, αφού προηγήθηκαν Καμμένος και ΑΝΕΛ.

Άλλωστε πριν τις καθοριστικές εξελίξεις, με απώτατο όριο τον Οκτώβριο θα υπάρξουν οι τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου.
Σε καμμιά δεν θα πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανένας δικός του δήμαρχος στις μεγάλες πόλεις, 2-3 ίσως τσονταρισμένους Περιφερειάρχες σε σύνολο 13, ποσοστό στις Ευρωεκλογές γύρω στο 22-23%. Δώδεκα μονάδες από το εκλογικό του Σεπτεμβρίου του 2015 και ίσως κάπως περισσότερες από το άνοιγμα με τη ΝΔ, που μάλλον θα ξεπεράσει το 36%.

Επίμονη στις προηγούμενες προβλέψεις για τις εξελίξεις έως το τέλος Μαΐου και μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου αλλά και για κάποιες άλλες.
Οι Ευρωεκλογές θα δείξουν μια αισθητή εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από δύο κοινωνικές ομάδες, που διακρίνονται για μεγάλες μεταστροφές προεκλογικά τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους. Χρυσό δυναμικό και πυλώνας επιτυχίας του ΣΥΡΙΖΑ το 2015.

Ο Αλ. Τσίπρας θα διανύσει μια πορεία εκλογικής αποτυχίας, μετά τις Ευρωεκλογές, όπως αρκετοί προκάτοχοι του, με τελευταίο τον Αντώνη Σαμαρά.

Το Μακεδονικό θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως πολιτικό αγκάθι για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τις σχέσεις με την Αλβανία, τις τριβές με την Τουρκία και τις (όντως χρήσιμες) επαφές με το Ισραήλ δεν αναμένονται σοβαρά πολιτικά οφέλη. Το ίδιο οι στενές σχέσεις του καθεστώτος Τσίπρα με τη Γερμανία , τις Βρυξέλλες και τις ΗΠΑ, που ήδη έχουν αρχίσει την προσεκτική αποστασιοποίηση τους, όπως σε κάθε πρόθυμο αλλά ληξιπρόθεσμο " σύμμαχο και φίλο Ηγέτη". Στη χώρα, η διαφαινόμενη πολιτική αλλαγή ήδη δημιουργεί ένα νέο κλίμα από επενδυτές και φιλόδοξους συμμάχους. Με ευνοϊκές επιπτώσεις στο χρηματιστήριο και την (περιορισμένων δυνατοτήτων) οικονομία της χώρας.

Η μεσαία τάξη όχι μόνο οικονομικά και κοινωνικά αλλά και ιδεολογικά, μάλλον θα πληρώσει άσχημα τον Αλ. Τσίπρα, με συνέπεια ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ να εισέλθουν σε μια μακρά περίοδο κρίσης όχι μόνο στην αντιπολίτευση από κόμμα γλυκιάς εξουσίας, αλλά και ταυτότητας. Δέκα χρόνια καθώς όλα έρχονται εύκολα και ανοδικά για τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ θα αρχίσει η λεγόμενη " περίοδος της ερήμου" από τον Νοέμβριο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline