Σάββατο 27 Απριλίου 2024  20:36:08

Πιέζουν Μπάινεν και Μακρόν την φον ντερ Λάιεν να αναλάβει το ΝΑΤΟ

Η βρετανική Telegraph σημειώνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η επικεφαλής της Κομισιόν έχουν δημιουργήσει «έναν ισχυρό δεσμό» τα τελευταία χρόνια.

Oπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πιέζει ώστε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να είναι η επόμενη γενική γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Βρετανού υπουργού Άμυνας, Μπεν Γουάλας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph.
Πηγή του ΝΑΤΟ είπε στην Telegraph ότι ο Μπάιντεν προσπαθεί να πείσει την φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με άλλη πηγή της βρετανικής εφημερίδας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η πρόεδρος της Κομισιόν έχουν δημιουργήσει «έναν ισχυρό δεσμό» τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας τους στενούς διατλαντικούς δεσμούς για την Κίνα, την Ουκρανία και το κλίμα.
Και ο Μακρόν θέλει γραμματέα του ΝΑΤΟ από χώρα της ΕΕ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο το Μάρτιο, όταν οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία για κρίσιμα ορυκτά, την περίοδο που υπήρχε μεγάλη εμπορική σύγκρουση γύρω από τις αμερικανικές επιδοτήσεις για πράσινες τεχνολογίες.

Συμμετείχε επίσης σε μεγάλο βαθμό στις συνομιλίες με τον Ρίσι Σούνακ στο ζήτημα της οριστικοποίησης της συμφωνίας για το Brexit και την Βόρεια Ιρλανδία.
Να σημειωθεί ακόμη ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, λέγεται πως ήταν ανένδοτος στο να προέρχεται ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ από κράτος της ΕΕ και όχι από τη Βρετανία. Υπήρχε επίσης πίεση ο υποψήφιος να είναι πρώην αρχηγός και όχι χαμηλόβαθμος υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ παρατάθηκε για ένα χρόνο, αφού οι σύμμαχοι δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία για τον διάδοχό του.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Telegraph, η καθυστέρηση οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν θέλει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση και η θητεία της στην ΕΕ λήγει το επόμενο έτος.

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, ένα από τα φαβορί, αναγνώρισε πρόσφατα ότι είναι μάλλον απίθανος ο διορισμός του στη θέση και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Ρίσι Σούνακ άσκησε πίεση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, σε ένα ταξίδι στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline