Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024  02:27:28

Στην αγορά των refurbished κινητών στρέφονται οι Έλληνες, όπως και άλλων μεταχειρισμένων ειδών.

Αγοράζουν «δεύτερο χέρι» ηλεκτρονικά είδη οι Έλληνες καταναλωτές - Ανεβαίνει η αγορά των μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών ειδών.

Τα φθηνότερα μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά είδη, είτε επιλέγονται από ανάγκη (η ακρίβεια στα τρόφιμα «καταπίνει» τις υπόλοιπες αγορές) είτε από άποψη (απόκτηση ποιοτικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές ως μια κίνηση με «πράσινο» πρόσημο), καταγράφουν εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή «ανθίζει» και η αγορά των outlets όπου επώνυμες εκθεσιακές συσκευές με μικρές φθορές διατίθενται με μεγάλες εκπτώσεις.
Ενδεικτικό είναι ότι το «λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα» ήταν το α' τρίμηνο της φετινής χρονιάς η μία από τις δύο δραστηριότητες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στο ο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα του retail.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών των ειδών από δεύτερο χέρι εμφάνισε αύξηση της τάξης του 26,3% το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.
Βεβαίως στην κατηγορία αυτή δεν περιλαμβάνονται μόνο τα second hand ηλεκτρονικά είδη, αλλά και τα ρούχα, τα παπούτσια, τα έπιπλα, οι οικιακές συσκευές κ.ά., ενώ είναι σαφές ότι ο τζίρος των καταστημάτων είναι ακόμη χαμηλός, μόλις 9,79 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο, ωστόσο από την άλλη δεν είναι πλήρως αντιπροσωπευτικός, καθώς πολλές συναλλαγές γίνονται και μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων και πλατφορμών.
Σε κάθε περίπτωση η πορεία των πωλήσεων των μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα είναι αξιοπρόσεκτη, αφού από 11,09 εκατ. ευρώ το 2019 «σκαρφάλωσε» στα 30,25 εκατ. ευρώ το 2023, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Και οι μεγάλοι παίκτες στα μεταχειρισμένα

Χωρίς... ενοχές στην αγορά των μεταχειρισμένων ηλεκτρονικών ειδών και ιδιαίτερα σε αυτή των κινητών τηλεφώνων, των laptop, των desktop και της κατηγορίας gaming δραστηριοποιούνται όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» με παρουσία στο consumer electronics.
Refurbished smartphones μπορεί κάποιος να βρει στο SHOPFLIX.GR, ενώ από πέρσι ντεμπούτο στην αγορά των μεταχειρισμένων έκαναν η Public και η Skroutz. Παράλληλα, εδώ και αρκετά χρόνια επισκευασμένα και εκθεσιακά προϊόντα διαθέτει η αλυσίδα Πλαίσιο.

Επιπλέον, στον κλάδο των εκθεσιακών και των refurbished συσκευών δραστηριοποιείται και η Κωτσόβολος, που έχει δημιουργήσει στοκ κατάστημα στην Εθνική Οδό, στον ΣΕΑ του Σείριου, καθώς και εταιρείες πώλησης υπολογιστών, όπως η Cosmodata αλλά και σελίδες ηλεκτρονικών αγορών, όπως το refurbished24.gr, το refurbishedstor.gr, το backmarket και αρκετοί ακόμα παίκτες. Επιπλέον έχουν την εμφάνισή τους και ψηφιακές πλατφόρμες, που αγοράζουν μεταχειρισμένα ηλεκτρονικά είδη τα επισκευάζουν και τα επαναφέρουν στην αγορά σαν καινούργια.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο κλάδος Second Go στα καταστήματα Public κατέγραψε αύξηση κατά 81% το 2023 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον CEO του ομίλου Ρόμπι Μπουρλά, ενώ όπως είπε ο ίδιος, το 90% των τεμαχίων που πωλούνται είναι κινητά και συγκεκριμένα iphone και παρότι υπάρχει ενδιαφέρον σε αυτή την αγορά ειδικά από τη νεολαία, δεν θα υπάρχει επέκταση σε άλλα είδη, π.χ. λευκές συσκευές.

Επίσης και στο κομμάτι των outlets επεκτείνεται η αλυσίδα Public λόγω των πολύ καλών επιδόσεων που παρουσιάζει το υφιστάμενο κατάστημα στην περιοχή του Ρέντη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο επικεφαλής του group, πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε τη λειτουργία του άλλο ένα κατάστημα outlet στο Μαρούσι, στον πρώτο όροφο του εκεί καταστήματος, ενώ σχεδιάζεται ένα ακόμα στη Θεσσαλονίκη.

Ας σημειωθεί ότι ένας στους τρεις Έλληνες (το 28%) έχει αγοράσει μια μεταχειρισμένη συσκευή, κατά κύριο λόγο ένα ανακατασκευασμένο κινητό τηλέφωνο, ενώ το 49% των καταναλωτών, που δεν έχει πει ακόμη το "ναι", εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο αγοράς ενός smartphone αυτής της κατηγορίας, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari.

Στα 100 δις. δολάρια η αγορά των refurbished κινητών
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ResearchAndMarkets, η παγκόσμια αγορά των επισκευασμένων κινητών τηλεφώνων (refurbished) αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ έως το 2029, από 64,91 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2023. Η αγορά αναμένεται να αναπτυχθεί με 7,80% CAGR κατά την περίοδο 2024-2029.

Το γεγονός ότι τα επισκευασμένα κινητά τηλέφωνα παρέχουν στους καταναλωτές πρόσβαση σε premium λειτουργίες και προδιαγραφές, όπως προηγμένες κάμερες, βελτιωμένη επεξεργαστική ισχύ και καινοτόμο σχεδιασμό, σε πιο προσιτή τιμή είναι ο βασικός λόγος που η εν λόγω αγορά καταγράφει ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση.
Σημαντική παράμετρος είναι επίσης ότι πολλά refurbished κινητά συνοδεύονται και από εγγυήσεις και υπηρεσίες υποστήριξης, προσφέροντας στους καταναλωτές πρόσθετη ηρεμία και προστασία από πιθανά προβλήματα.
Στον αντίποδα, η ύπαρξη ικανοποιητικού αποθέματος παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση στη δευτερογενή αγορά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline