Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:23:36

Η βιομηχανία της μόδας «καίει» διάσημους σχεδιαστές

Οι ταλαντούχοι και χρυσοφόροι σχεδιαστές φαίνεται να μην αντέχουν τις... υψηλές ταχύτητες της βιομηχανίας της μόδας. Κάποτε οι παρουσιάσεις των νέων συλλογών pret a porter ήταν δύο.

Σήμερα, μπορεί να είναι πάνω από δέκα. Στη φωτογραφία, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Dior, Ραφ Σίμονς, ο οποίος παραιτήθηκε τον Οκτώβριο. Το ίδιο διάστημα αποχώρησαν οι Αλμπέρ Ελμπάζ από τον οίκο Lanvin και Αλεξάντερ Γουάνγκ από τον Balenciaga.

Μήπως η βιομηχανία της μόδας οδηγεί στα όρια της εξάντλησης τους ταλαντούχους δημιουργούς της;

Στις 23 Οκτωβρίου, ο Ραφ Σίμονς παραιτήθηκε από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στον οίκο Dior, ο οίκος Lanvin ανήγγειλε έξι ημέρες μετά την αποχώρηση του Αλμπέρ Ελμπάζ, ενώ λίγες εβδομάδες πριν επιβεβαιώθηκε η είδηση για την αποχώρηση του Αλεξάντερ Γουάνγκ από τον οίκο Balenciaga. Λόγω του αδιαμφισβήτητου ταλέντου τους, οι άνθρωποι αυτοί «απογειώνουν» τους διάσημους οίκους μόδας με ετήσιες πωλήσεις εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε αυτήν τη διαδικασία, αν και αμείβονται αδρά, έρχονται αντιμέτωποι με εξαντλητικούς ρυθμούς δημιουργίας και τη σκληρή πραγματικότητα των επιχειρήσεων. Η Σούζι Μένκες, δημοσιογράφος στον κόσμο της μόδας με πολυετή θητεία στην International Herald Tribune, έχει θίξει το θέμα εδώ και καιρό, σημειώνοντας ότι σήμερα οι πιέσεις στη βιομηχανία της μόδας είναι περισσότερες από ποτέ. Μάλιστα, αποδίδει εν μέρει σε αυτές την πτώση του Τζον Γκαλιάνο (τον οποίο διαδέχτηκε ο Ραφ Σίμονς), το τραγικό τέλος του Αλεξάντερ Μακουίν και την αποχώρηση άλλων μεγάλων καλλιτεχνικών ονομάτων του χώρου από μεγάλους ομίλους. Κάποτε οι παρουσιάσεις των νέων συλλογών prêt a porter ήταν δύο, επισημαίνει η κ. Μένκες στο άρθρο με τίτλο «Η νέα ταχύτητα της μόδας» που δημοσιεύθηκε προ διετίας στους New York Times.

Σήμερα, τα σόου μπορεί να είναι πάνω από δέκα εάν συμπεριλάβει κανείς τις κολεξιόν υψηλής ραπτικής, τις συλλογές resort και prefall, τις συλλογές αντρικών ρούχων και τις προωθητικές παρουσιάσεις σε αναδυόμενες αγορές όπως το Ντουμπάι, η Βραζιλία, η Ασία ή η Μόσχα. Ο Ραφ Σίμονς επικαλέστηκε «προσωπικούς λόγους» στην επιστολή παραίτησής του έπειτα από την πάροδο μιας τριετίας από την πρόσληψή του, και δεν υπάρχει λόγος να το αμφισβητήσει κανείς. Μία εβδομάδα πριν, ο οίκος Dior ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 13%, στα 471 εκατ. δολάρια, για το δεύτερο τρίμηνο του 2015.

Ιντριγκες πολλών εκατομμυρίων

Οι συνθήκες αποχώρησης του Μαροκινού Αλμπέρ Ελμπάζ μετά μια 14ετία ήταν λίγο πιο περίπλοκες. Κάτοχος του 18% του οίκου Lanvin, ο κ. Ελμπάζ δεν δεχόταν μόνο πιέσεις ως καλλιτεχνικός διευθυντής, αλλά διαφωνούσε σε διοικητικά ζητήματα με άλλους μετόχους. Η δυσαρέσκεια του κ. Ελμπάζ, ο οποίος ανέστησε τον οίκο όταν ανέλαβε τα ηνία του, οφείλεται στην πτώση των λειτουργικών κερδών του οίκου Lanvin από τα 13,9 εκατ. δολ. το 2012 στα 3,3 εκατ. το 2014, κάτι που πιθανώς να αποδίδεται στους χειρισμούς της Σου-Λανγκ Γιανγκ, μιας από τις ισχυρότερες μετόχους του οίκου και μεγιστάνα στα ΜΜΕ της Τάιβαν.

Πληροφορίες μαρτυρούν πως η Σου-Λανγκ Γιανγκ απέρριψε προσφορά 400 εκατ. δολ. για την εξαγορά του μεριδίου της από τη Mayhoola του Κατάρ που ελέγχει τον οίκο Valentino και αντίστοιχη αντιπρόταση από τον όμιλο Kering, ο οποίος κατέχει τους οίκους Gucci, Bottega Veneta, Saint Laurent, Balenciaga και Alexander McQueen. Τελικά ο κ. Ελμπάζ αποχώρησε παρά τις ετήσιες αποδοχές των 5 εκατ. ευρώ.

Στον οίκο Balenciaga, ο αντικαταστάτης του Αλεξάντερ Γουάνγκ, Νέμνα Γκβασφαλία, καλείται να ξεπεράσει τα οικονομικά αποτελέσματα του προκατόχου του. Παράγοντες της βιομηχανίας ισχυρίζονται πως ο κ. Γουάνγκ αφήνει έναν κερδοφόρο οίκο με εκτιμήσεις για ετήσιες πωλήσεις 300 με 500 εκατ. ευρώ. Ομως, η μητρική Kering του Φρανσουά Ανρί Πινό προσδοκά σε αρκετά υψηλότερα νούμερα μετά την ανακοίνωση πωλήσεων ενός δισ. ευρώ από τον οίκο Gucci μόνο για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline