Κυριακή 2 Ιουνίου 2024  18:12:24

Μόνο ανεπίσημη, σύντομη συνάντηση θα έχει τελικά ο αλαζόνας Ερντογάν με τον Μπ. Ομπάμα. Δυσαρεστημένες οι ΗΠΑ από τον Σουλτάνο και του το δείχνουν. Κύριο

Επαληθεύεται το ρεπορτάζ μας της περασμένης Δευτέρας για το διπλό χαστούκι Ομπάμα στον Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος θα συναντήσει, επισήμως μόνο τον αντιπρόεδρο(και μη ομόλογο του), Τζών Μπάιντεν.

Τά αίτια της δυσαρέσκειας των ΗΠΑ απέναντι στον αλαζόνα Σουλτάνο της Άγκυρας είναι ισχυρές για τις ΗΠΑ και δεν κρύβονται. Εκδηλώνονται, όπως είχαμε προβλέψει την περασμένη Δευτέρα. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν μια σύντομη , μια ανεπίσημη συζήτηση αυτή την εβδομάδα στη διάρκεια Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια στην Ουάσινγκτον.

Επίσημη συνάντηση θα έχει ο τούρκος ηγέτης μόνο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που δεν είναι ομόλογος του, δηλαδή με αντίστοιχο αξίωμα..

Πάντως, ενδεικτική του δύσκολου κλίματος μεταξύ των δύο χωρών είναι η γενικόλογη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.

«Αναμένω ότι στη διάρκεια της επίσκεψης, ο πρόεδρος θα έχει την ευκαιρία κάποια στιγμή να πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία ανεπίσημη συνομιλία με τον πρόεδρο Ερντογάν» είπε ο Τζος Έρνεστ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο ίδιος, πάντως, σημείωσε ότι το γεγονός ότι δεν θα πραγματοποιηθεί επίσημη επίσκεψη δεν πρέπει να θεωρείται ως περιφρόνηση του Ομπάμα προς τον τούρκο ηγέτη, λέγοντας ότι περισσότεροι από 50 ξένοι ηγέτες θα βρίσκονται στη Σύνοδο. Αποκρύπτοντας λχ ότι η Τουρκία ανήκει στον κύκλο των 20 μεγαλύτερων κρατών.

Νωρίτερα, πάντως ο τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι θα υπάρξει συνάντησή του με τον Ομπάμα.

Έντονη ήταν η φημολογία που καλλιεργήθηκε γύρω από τη συνάντηση με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου να «βλέπουν» εσκεμμένη κίνηση περιφρόνησης του Ερντογάν από τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ και η Wall Street Journal ανέφερε πριν από λίγες ημέρες ότι ο αμερικανός πρόεδρος απέρριψε την πρόταση διμερούς συνάντησης δυσαρεστημένος για τις τουρκικές επιχειρήσεις κατά κούρδων ανταρτών, καθώς και για τα πλήγματα στην ελευθερία του Τύπου.

ΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΜΑΣ

ιπλό χαστούκι του Μπαράκ Ομπάμα στον επηρμένο Ερντογάν. Γιατί δεν θα τον συναντήσει σε κατ΄ ιδίαν ραντεβού στην Ουάσιγκτον. Κύριο
Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016 14:53

-Ο Λευκός Οίκος έχει από καιρό σε απόσταση τις συμπεριφορές της Τουρκίας στο θέμα της Συρίας και γενικά τη στάση της στη Μέση Ανατολή. Γιατί επικρίνεται ο Ερντογάν.

O ίδιος ο Τούρκος ηγέτης μπορεί να νομίζει ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ τον έχουν ανάγκη στο πρόβλημα της Συρίας και γενικά της Μέσης Ανατολής (περιοχή στην οποία η Αγκυρα έχει έρθει σε σύγκρουση με τα περισσότερα κράτη και λαούς) ή ακόμα ότι η Τουρκία αποτελεί μοναδική και αναντικατάστατη μεγάλη περιφερειακή δύναμη. Ομως, η στάση του έχει τα όριά της και οι διεκδικήσεις του, όπως έδειξε και το πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν εξασφαλίζει εύκολα ανταλλάγματα. Ιδιαίτερα, πολιτικά και γεωπολιτικά.

Νέα επιβεβαίωση το διπλό χαστούκι από τον Λευκό Οίκο. Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα απέρριψε το αίτημα του Ταγίπ Ερντογάν για να συμμετάσχει στα εγκαίνια ενός τουρκικού τζαμιού, έξω από την Ουάσιγκτον, που χρηματοδότησε με 100 εκατομμύρια δολάρια η τουρκική κυβέρνηση.
Επίσης, μεταδίδει ο Μιχάλη Ιγνατίου για το Εθνος, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν σχεδιάζει να έχει τετ-α-τετ συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, και ο Λευκός Οίκος εισηγήθηκε στον Πρόεδρο της Τουρκίας να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο Τζόζεφ Μπάιντεν.

Οι πληροφορίες περιέχονται σε κείμενο της εφημερίδας Wall StreetJournal, η οποία αναφέρει ότι η συμπεριφορά της Αμερικής απέναντι στον κ. Ερντογάν θα είναι πολύ διαφορετική αυτή τη φορά, από την επίσκεψη του Μαίου του 2013, όταν ο κ. Ομπάμα θεωρούσε τον Τούρκο πρωθυπουργό (τότε) ως ένα εκ των πλέον στενών συμμάχων και φίλων του. Τότε είχε παραθέσει και δείπνο για τον κ. Ερντογάν, ο οποίος είχε απαιτήσει από τον κ. Ομπάμα να στείλει χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, μία πρόταση που απορρίφθηκε από την Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ερντογάν φτάνει αύριο στην αμερικανική πρωτεύουσα για να λάβει μέρος στη σύνοδο υψηλού επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια και θα γίνει δεκτός, μαζί με άλλους 50 ηγέτες, στο Λευκό Οίκο. Ο κ. Ομπάμα θα έχει διμερή συνάντηση μόνο με τον Πρόεδρο της Κίνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αρνητική απάντηση του κ. Ομπάμα τόσο για διμερή συνάντηση, όσο και για να παραστεί στα εγκαίνια του τζαμιού, εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είχε ακυρώσει ή αλλάξει το πρόγραμμά του.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ψυχρή στάση των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλεται σε διάφορα προβλήματα που δημιουργεί ο κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ και σε άλλους δυτικούς συμμάχους. Επίσης, οι Αμερικανοί είναι ενοχλημένοι από τη στυγνή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, και της Ελευθερίας του Τύπου και από την συμπεριφορά έναντι των Κούρδων της Συρίας που είναι οι πλέον σημαντικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο εναντίον του ISIS.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline