Τρίτη 16 Απριλίου 2024  23:09:55

Η προσσελήνωση και οι μόδες που προκάλεσε

Η προσσελήνωση ερέθισε τη φαντασία και εμπλούτισε την παράδοση της γοητείας που εξασκούσε η Σελήνη. Το φεγγάρι στοίχειωνε τη φαντασία από τις απαρχές του πολιτισμού, αλλά με την έκρηξη της εικόνας τον 19ο αιώνα έγινε κομμάτι του εκλαϊκευμένου πολιτισμού.

Η επέτειος των 50 χρόνων από την προσσελήνωση έχει προκαλέσει πλήθος εκδηλώσεων. Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης τιμά την επέτειο με μια έκθεση που διερευνά την εικονογραφία της Σελήνης κυρίως μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας αλλά όχι μόνο, καθώς υπάρχει υλικό από σχέδια, εκτυπώσεις, ζωγραφική, ταινίες, βίντεο αρτ, αστρονομικά εργαλεία και φωτογραφικές μηχανές που είχαν χρησιμοποιήσει οι αστροναύτες του «Apollo». Mε χορηγό την Omega, η έκθεση έχει τίτλο «Η Μούσα του Απόλλωνα: η Σελήνη στην εποχή της φωτογραφίας» και παρακολουθεί την εξέλιξη της αστρονομικής φωτογραφίας και τις προσπάθειες για ολοένα και τελειότερες απεικονίσεις της Σελήνης.

Η έκθεση εστιάζει στην περίοδο μετά την εφεύρεση της φωτογραφίας το 1839 και κορυφώνεται το 1969 ώς την κλιμάκωση μιας διαρκούς πορείας προόδου και τεχνολογικής εξέλιξης. Δαγκεροτυπίες της δεκαετίας του 1840 θεωρούνται οι αρχαιότερες φωτογραφικές απεικονίσεις της σελήνης και ο επισκέπτης μπορεί να τις δει μαζί με τις φωτογραφίες των σκαπανέων της φωτογράφισής της, όπως του Warren De La Rue (1815-1889) και του Λούις Μόρις Ράδερφορντ (1816-1892).

Εντυπωσιακό έκθεμα είναι ο φωτογραφικός άτλας της Σελήνης που κυκλοφόρησε από το Αστεροσκοπείο των Παρισίων ανάμεσα στο 1894 και το 1907 και εκτίθεται για πρώτη φορά στην ολότητά του. Εκτός από τις φωτογραφίες, η έκθεση παρακολουθεί τις πρώτες απόπειρες κινηματογραφικών λήψεων όπως την κλασική μικρής διάρκειας ταινία από το 1902 του Ζορζ Μελιέ. Μαζί με αυτούς τους σκαπανείς της επιστήμης αλλά και της ερμηνείας του συμβολισμού της σελήνης, παρατίθενται και φωτογραφίες με τα «χάρτινα φεγγάρια» που ήταν σταθερός διάκοσμος στα φωτογραφικά στούντιο στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Ειδικό ενδιαφέρον έχει η πλαισίωση της έκθεσης από απόκοσμες επιδράσεις του σεληνόφωτος από τα ρομαντικά έργα του Κάσπαρ Νταβίντ Φρίντριχ και του Αμερικανού φωτογράφου Εντουαρντ Στάιχεν. Ξεχωριστή ενότητα, φυσικά, αποτελεί η περίοδος του Ψυχρού Πολέμου με τα σοβιετικά και αμερικανικά διαστημικά προγράμματα και την τέχνη που πυροδότησαν. 

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ
Με έμπνευση από τον Ρέμπραντ

moon1

«Ζήτω ο Ρέμπραντ» είναι ο τίτλος του προγράμματος για όλους που έχει διοργανώσει το μεγάλο μουσείο του Αμστερνταμ Rijksmuseum στο πλαίσιο του έτους Ρέμπραντ (350 έτη από τον θάνατό του). Η «Νυχτερινή Περιπολία» ήταν το έργο που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πάνω από 8.000 ανθρώπους από 95 χώρες. Εστειλαν τη δική τους εκδοχή ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του μουσείου. Επελέγησαν 575 έργα από ειδική επιτροπή που τώρα εκτίθενται στο κοινό. 

ΜΑΔΡΙΤΗ
Η δωρεά στο Πράδο

moon2

Ο 84χρονος Γερμανός επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης Χανς Ρούντολφ Γκερστενμάιαρ δώρισε 11 έργα από τον 19ο και τον 20ό αιώνα στο Μουσείο Πράδο της Ισπανίας. Είναι ένα δώρο προς την αγαπημένη του χώρα στην οποία ήρθε για πρώτη φορά το 1962 με οτοστόπ και 1.000 πεσέτες στην τσέπη. Στη φωτογραφία, το κοινό του Πράδο μπροστά σε έργο του Ισπανού Εδουάρδο Τσιτσάρα από το 1924. Η δωρεά παρουσιάζεται σε ειδική έκθεση. 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Διαφημιστικοί στύλοι

moon3

Στη Γερμανία, το κρατικό γραφείο υπεύθυνο για τα ιστορικά μνημεία κήρυξε διατηρητέα μνημεία 24 διαφημιστικούς κυλίνδρους στο Βερολίνο. Η κίνηση αυτή εξισορροπεί τον ταχύ ρυθμό κατεδάφισης εκατοντάδων παρόμοιων κατασκευών λόγω του εφήμερου χαρακτήρα του και της αλλαγής του εκάστοτε διαφημιστικού φορέα. Στη φωτογραφία, διακρίνεται ένας διατηρητέος στύλος στην Hackescher Markt του Βερολίνου. Οι διαφημιστικοί στύλοι άρχισαν να εμφανίζονται στις πόλεις τον 19ο αιώνα. 

ΚΑΪΡΟ
Μουσείο Ναγκίμπ Μαχφούζ

moon4

Επισκέπτες από το εξωτερικό άρχισαν ήδη να επισκέπτονται το νέο μουσείο στο Κάιρο, αφιερωμένο στον συγγραφέα Ναγκίμπ Μαχφούζ (1911-2006). Tο μουσείο εστιάζει στη ζωή και στο έργο του νομπελίστα (1988) συγγραφέα, μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες, και αποτελεί ένα από τα νέα αξιοθέατα της πρωτεύουσας της Αιγύπτου. Στεγάζεται σε ένα ανακατασκευασμένο κτίριο του 1774 και άνοιξε έπειτα από καθυστέρηση πολλών ετών. \

ΓΙΟΡΚ
Αριστουργήματα ταξιδεύουν

moon5

Ο «Θρίαμβος του Πανός» είναι το διάσημο έργο του Γάλλου ζωγράφου Νικολά Πουσέν (1594-1665) που ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Είναι ένα από τα πολλά έργα που συνθέτουν την περιοδεύουσα έκθεση αριστουργημάτων της Εθνικής Πινακοθήκης που συστήνει έργα τέχνης στο ευρύ κοινό. Η έκθεση βρίσκεται αυτή την περίοδο στην πόλη Γιορκ της Βόρειας Αγγλίας, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό άλλων πόλεων να δει εθνικούς θησαυρούς. 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline