Σάββατο 27 Απριλίου 2024  15:35:24

Φώτης Σιούμπουρας: ...Κι όμως κάτι, επιτέλους, αλλάζει

Άγχος, προβληματισμό, αλλά και –επιτέλους και για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό- ίχνη αισιοδοξίας παρατηρούν τις τελευταίες ημέρες όσοι περνούν στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου και κυρίως μπαινοβγαίνουν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Ένδεκα μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου και τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δείχνει να κινείται στους ρυθμούς της «επόμενης ημέρας», στους ρυθμούς του αγώνα για αντιμετώπιση των προβλημάτων, συνακόλουθων των Μνημονίων.

Έχοντας πλήρη συναίσθηση των προβλημάτων και αντιμέτωπος με μια πραγματικότητα στην οποία σχεδόν κάθε ημέρα προστίθεται και ένα νέο αδιέξοδο, παλεύει τώρα για επενδύσεις, καταπολέμηση της ανεργίας, ιδιωτικοποιήσεις, ανάπτυξη. Μιλά για φως στο βάθος του τούνελ, που άρχισε να διαφαίνεται, αλλά γνωρίζει πολύ καλά πως, εάν η κυβέρνησή του δεν προσέξει και δεν κάνει τις κινήσεις που πρέπει για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών και βεβαίως να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν δυσάρεστα.

Κατά πόσο όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει; Υπάρχει πράγματι φως στην άκρη του τούνελ ή πρόκειται για ...τρένο που έρχεται κατά πάνω μας; Για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να γυρίσουμε ένα χρόνο πίσω, τότε που ο Αντώνης Σαμαράς αναλάμβανε την πρωθυπουργία. Να θυμηθούμε ότι:

Η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν τραγική και ότι η πτώχευση και η έξοδος από το ευρώ θεωρείτο περίπου βεβαία.

Η κοινωνία βρισκόταν (και παραμένει βεβαίως ) στα όρια της αντοχής της.
Το πολιτικό σκηνικό ρευστό και το διεθνές περιβάλλον εχθρικό.

Σχεδόν, ένα χρόνο μετά ναι, η ανεργία, η ύφεση και το χρέος εξακολουθούν να είναι ψηλά αλλά όσο δύσπιστος και αν είναι κάποιος απέναντι στις στατιστικές, δεν μπορεί να αγνοεί τα σήματα και τα μηνύματα που μεταφέρουν. Οι ενδείξεις είναι τέτοιες που φανερώνουν μεταβολή των συνθηκών. Δεν μπορεί να αγνοηθεί για παράδειγμα η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος 970 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2013.

Ούτε μπορεί να περάσει απαρατήρητη η σημαντική επίσης βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, η οποία στηρίζει την πρόβλεψη ότι το 2013 θα διαμορφωθεί πλεόνασμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Για πρώτη φορά επίσης από την έναρξη της κρίσης, το ισοζύγιο της απασχόλησης το πρώτο τετράμηνο του 2013 ήταν θετικό κατά 20.460 θέσεις εργασίας. Τα περίφημα spreads (που δείχνουν την εμπιστοσύνη των αγορών) από τις 3200 μονάδες, έπεσαν στις 842.

Επίσης, ο στόχος των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις τείνει να επιβεβαιωθεί. Μετά τον ΟΠΑΠ, θετικές είναι οι προοπτικές για την πώληση της ΔΕΠΑ, ενώ προετοιμάζονται διαγωνιστικές διαδικασίες για πλήθος άλλων περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

Ακόμη: η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προχωράει, το δημόσιο αρχίζει να εξοφλεί σταδιακά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του, το χρηματιστήριο φαίνεται να κινείται και κάποιας μορφής φορολογικές ελαφρύνσεις είναι σχεδόν έτοιμες.

Κοινή είναι τώρα η πεποίθηση ότι στους κύκλους των διεθνών αγορών και των μεγάλων Τραπεζών και βεβαίως της Κίνας, την οποία επισκέπτεται μεθαύριο ο πρωθυπουργός, επικρατεί η εκτίμηση ότι η Ελλάδα πέρασε ή καλύτερα περνάει τον κάβο της κρίσης χρέους και ότι στο απώτερο μέλλον θα είναι σε θέση να διεκδικήσει και αυτή, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία με επιτυχία την έξοδό της στις διεθνείς αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Morgan Stanley προτείνει στους πελάτες της να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα επειδή το στοίχημα ανάκαμψης της χώρας δείχνει να κερδίζεται και η Έκθεση του ΔΝΤ, για πρώτη φορά, κάνει λόγο για σημάδια αισιοδοξίας.

Πολλοί πιθανώς να αμφισβητήσουν αριθμούς και εκτιμήσεις και να τα θεωρήσουν πρόσκαιρα, συγκυριακά ή ακόμη και ...επικοινωνιακά τεχνάσματα. Ωστόσο, οφείλουν να γνωρίζουν ότι έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια μνημονιακής πολιτικής πολλά έχουν αλλάξει στην Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία βυθιζόμενη τότε ισορρόπησε σήμερα έστω και σε χαμηλότερη βάση. Και μαζί επέβαλε νέες συνειδητοποιήσεις και έθεσε νέες προτεραιότητες στην κοινωνία.

Όσο όμως η κοινωνία επιδεικνύει αξιοθαύμαστη καρτερικότητα άλλο τόσο είναι και εκτός πραγματικότητας οι...πανηγυρισμοί. Γιατί όσο υπάρχει συσσωρευμένη οργή, όσο τα πράγματα εξακολουθούν να είναι ρευστά, οι πανηγυρισμοί είναι και πρόωροι και επικίνδυνοι. Πριν αρχίσουμε να μιλάμε και να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην «ευημερία των αριθμών» πρέπει να κάνουμε κάτι για την «δυστυχία των ανθρώπων». Μόνον τότε η κοινωνία θα πιστέψει ότι αναστρέφεται το κλίμα. Και τώρα η κυβέρνηση μπορεί πράγματι να καταφέρει να το αντιστρέψει οριστικά.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline