Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:29:59

Ζύμη πίτσας του Λευτέρη Λαζάρου

Δοκιμάσαμε πολλές συνταγές για πίτσα. Όμως το πιο εύκολο και επαγγελματικό ζυμάρι για πίτσα που έχουμε δοκιμάσει προέρχεται από μια συνταγή του Λευτέρη Λαζάρου, που μπορεί να μετατρέψει ακόμα και μια αρχάρια στη κουζίνα σε Ιταλίδα σεφ!!

Βασική ζύμη πίτσας

Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά
Υλικά για ένα ταψί φούρνου πίτσα ή 2-3 μικρές πίτσες

500 γρ. αλεύρι σκληρό (δηλαδή δυνατό)
1 κ. σ. ελαιόλαδο
290 ml νερό χλιαρό
1/2 φακελάκι, μαγιά ξερή
1 κ. γ. αλάτι
1 κ. γ. κοφτό ζάχαρη

Εκτέλεση

STEP1 Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλάτι, τα ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και στη συνέχεια τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας για 5 λεπτά.

STEP 2 Ρίχνουμε και το αλάτι, και ζυμώνουμε για άλλα 5 λεπτά. Η ζύμη είναι έτοιμη όταν δεν κολλάει στα χέρια μας. (Την παραπάνω διαδικασία, μπορούμε να την κάνουμε με μίξερ). Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.

STEP 3 Χωρίζουμε τη ζύμη, σε μεγάλα κομμάτια και πλάθουμε μπάλες των 190 γρ. (σαν μπάλες του τένις περίπου).

STEP 4 Τοποθετούμε τις μπάλες ζύμης σε ένα πλατύ σκεύος (π.χ. ταψί), τις σκεπάζουμε με μία βρεγμένη πετσέτα και τις αφήνουμε να φουσκώσουν σε θερμοκρασία δωματίου, για τουλάχιστον 2 με 3 ώρες.

STEP 5 Ανοίγουμε την ζύμη σε καλά αλευρωμένο πάγκο, με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός πλάστη.

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε πεντανόστιμες πίτσες. Στρώνουμε πρώτα τη σάλτσα ντομάτα, ύστερα τα υλικά που θέλουμε (πχ. ζαμπόν, μανιτάρια, μπέικον) και στη συνέχεια το τριμμένο τυρί.

Γενικές οδηγίες: Τη ζύμη, μπορούμε να τη διατηρήσουμε στο ψυγείο, για μια μέρα ακόμα, αφού τη σκεπάσουμε καλά, με μια βρεγμένη πετσέτα. Θα φουσκώσει αργά-αργά στο ψυγείο, όλο το βράδυ και θα θέλει μόνο 30 λεπτά εκτός ψυγείου την επόμενη μέρα, για να είναι έτοιμη. Επίσης, μπορούμε να φυλάξουμε τη ζύμη στην κατάψυξη, για ένα μήνα. Την κάνουμε μπαλάκια, τα τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Όταν θελήσουμε να φτιάξουμε πίτσα, βγάζουμε ένα μπαλάκι από την κατάψυξη και το βάζουμε στη συντήρηση του ψυγείου για να ξεπαγώσει όλο το βράδυ. Την άλλη μέρα αφήνουμε το μπαλάκι σκεπασμένο με βρεγμένη πετσέτα για 2 ώρες, σε θερμοκρασία δωματίου, μέχρι να φουσκώσει. Η ζύμη μας είναι έτοιμη.

Tip: Πολύ σημαντικό, είναι να μην ακουμπήσει το αλάτι τη μαγιά, γιατί η μαγιά θα χάσει την ιδιότητα της και ζύμη μας, δεν θα μπορέσει να φουσκώσει. Αντίθετα η ζάχαρη είναι η καλύτερη φίλη της μαγιάς.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline