Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2021  06:33:32

Μεγάλο τουριστικό θέρετρο στο Πόρτο Χέλι. Επένδυση 400 εκατ. ευρώ. Άναψε το πράσινο φως το Συμβούλιο Επικρατείας. Με 320 επαύλεις, ξενοδοχείο και 100 βίλες. Κύριο

Η τρίτη πολυτελής τουριστική μονάδα στην ευρύτερη περιοχή μετά το AMANZOE και το NIKKI.

«Πράσινο φως» άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη δημιουργία πολυτελούς τουριστικού θέρετρου στο δήμο Ερμιόνης στην Αργολίδα, ύψους 400.000.000 ευρώ., στην περιοχή Κοιλάδα, που ακολουθεί το γενικό πνεύμα ανάπτυξης γύρω από το Πόρτο Χέλι.
Η επένδυση θα γίνει από την εταιρία Mind Compass Overseas LTD», μετά από απόφαση Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων.
320 επαύλεις, 100 βίλες, 28 κατοικίες, ξενοδοχείο 300 κλινών, κέντρο αναζωογόνησης, beach club με καμπάνες σχεδόν μέσα στη θάλασσα και γήπεδο γκολφ των 768 στρεμμάτων, προβλέπονται στην επένδυση του Killada Hill.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας και συγκεκριμένα το Ε' τμήμα, έκριναν νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του «Kilada Hill». Την ίδια στιγμή όμως. οι δικαστές σημειώνουν ότι η έκταση βρίσκεται μεν εκτός των ορίων του κηρυγμένου από το 1980 αρχαιολογικού χώρου του σπηλαίου Φράγχθι. Ωστόσο στο χώρο που πρόκειται να κατασκευαστεί το γκολφ υπάρχουν αρχαία ευρήματα (νεολιθικής και πρωτοελλαδικής περιόδου,κ.α ) τα οποία η εταιρεία «Mind Compass Overseas LTD» πρέπει να τα αναδείξει χωρίς να προξενήσει άμεση βλάβη σε αυτά.

Η επένδυση αποτελείται από ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδο γκολφ υψηλών προδιαγραφών και beach club. Το θέρετρο Kilada Hills θα λειτουργεί σε ετήσια βάση με αυστηρά κριτήρια αειφόρου ανάπτυξης και δεσμεύσεις και αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στη χώρα μας όπως τουλάχιστον 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του καθώς και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο. Επιπρόσθετα η επένδυση αναμένεται να προκαλέσει την δημιουργία δορυφορικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στην περιοχή, να δημιουργήσει σημαντικά έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, να αποφέρει εισροή συναλλάγματος και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και της περιοχής με την ανάδειξη της ως τουριστικού προορισμού ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου. Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 418 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη στρατηγική επένδυση θα κατασκευαστούν 320 επαύλεις, 100 βίλες και 28 κατοικίες, ξενοδοχείο 300 κλινών, κέντρο αναζωογόνησης, beach club με καμπάνες σχεδόν μέσα στη θάλασσα και γήπεδο γκολφ των 768 στρεμμάτων.

Η επίμαχη επένδυση αποσκοπεί στην προσέλκυση διεθνώς αναγνωρισμένων τουριστών με υψηλή ταξιδιωτική δαπάνη (high spenders) σε «παραθεριστικό τουριστικό χωριό», ενώ παράλληλα θα προσεγγίσει τη λογική και τη ψυχολογία των high spenders, οι οποίοι σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και στατιστικές, στην καθημερινότητα τους «καταναλώνουν με αλόγιστο τρόπο» και «αναζητούν άλλοθι» τις ημέρες των διακοπών τους.

Η έκταση της «Kilada Hills» είναι σε εκτός σχεδίου περιοχή και έχει κυρία πρόσβαση από το δρόμο Κρανιδίου-Κοιλάδας Αργολίδος και από τον επαρχιακό δρόμο Κρανιδίου-Δορουφίου.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος η περιοχή χωρίζεται στις εξής τέσσερις ενότητες:

Α) 1η ενότητα (530 στρ.), στο νοτιοανατολικό τμήμα, περιλαμβάνει ξενοδοχείο 300 κλινών (με 12 σουίτες, κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα, εστιατόρια κ.λπ.). Και οικιστική ζώνη με 60 επαύλεις των 600 τ.μ. και 28 κατοικίες των 200 τ.μ. (500 κλίνες). Ακόμη, προβλέπεται η ανέγερση πύργου ύψους 15 μέτρων, ενώ η συνολική δόμηση στην ενότητα αυτή είναι 66.600 τ.μ..

Β) 2η ενότητα (1.425 στρ.) στο βόρειο τμήμα, περιλαμβάνει 260 επαύλεις των 440 τ.μ. (συνολική δόμηση 114.400 τ.μ.) και γήπεδο γκολφ 768 στρεμμάτων με βοηθητικά κτίρια 5.000 τ.μ.

Γ) 3η ενότητα (116 στρ.) στο νοτιοδυτικό άκρο, περιλαμβάνει 100 βίλες των 200 τ.μ. (συνολική δόμηση 20.000 τ.μ.).

Δ) 4η ενότητα (8 στρ.) είναι στην παραλία Λεπίτσα και περιλαμβάνει beach club με 13 ξύλινες καμπάνες (συνολική δόμηση 1.578 τ.μ).

Στο «Kilada Hill» συνολικά θα κτιστούν 178.428 τ.μ. κατοικιών (επαύλεις, κ.λπ.) και 29.150 τ.μ. ξενοδοχειακών και λοιπών εγκαταστάσεων (207.578 τ.μ.), ενώ στην επίμαχη περιοχή υπάρχουν ακόμα 38 στρέμματα που ανήκουν σε τρίτους, ανεξάρτητους, ιδιοκτήτες.

Το «Kilada Hills» αναμένεται να επιφέρει τουλάχιστον 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας του και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, ενώ αναμένεται: α) να προκαλέσει τη δημιουργία δορυφορικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας στην περιοχή, β) να δημιουργήσει έσοδα από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και γ) να αποφέρει εισροή συναλλάγματος.

 Ο Υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ που εγκρίνει την επένδυση 418 εκατ. ευρώ στην Ερμιονίδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ανάβει το πράσινο φως για την υλοποίηση μιας πολύ μεγάλης επένδυσης (418 εκατ. Ευρώ) στην Ερμιονίδα προκαλεί ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς η χώρα έχει ανάγκη τις μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, που θα αποφέρουν χειροπιαστά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία, την απασχόληση και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Ταυτόχρονα αποδεικνύει ότι οι δύο μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση (ν. 4146/2013) με τη σύσταση και λειτουργία της Κεντρικής Αδειοδοτικής Αρχής και τη δημιουργία του θεσμού των ΕΣΧΑΣΕ (Ειδικά Σχέδια Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων), συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος. Έχουμε πλέον τις πρώτες χειροπιαστές αποδείξεις ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο είναι αποδοτικό και μπορεί να αντιμετωπίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια και τις αγκυλώσεις που επί δεκαετίες εμπόδιζαν την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων.

Ζητούμενο τώρα είναι να τελειώσει η σημερινή αβεβαιότητα σχετικά με την χρηματοδότηση της χώρας και η κυβέρνηση να στρέψει το ενδιαφέρον της στην πραγματική οικονομία, την προσέλκυση δηλαδή νέων ιδιωτικών επενδύσεων. Η Ελλάδα έχει όλα τα εχέγγυα για να φιλοξενήσει μεγάλα έργα και επιχειρηματικά σχέδια στρατηγικού χαρακτήρα. Και αυτό οφείλει να το πιστέψει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline