Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  15:44:20

Περίεργο φαινόμενο στον Τουρισμό: Οι πολιτικοί πρόσφυγες στα νησιά.... αύξησαν τους τουρίστες από το διεθνές ενδιαφέρον που προκάλεσαν. Τι λένε οι αριθμοί από το καλοκαίρι και μετά. Κύριο

Ρεκόρ αφίξεων κοντά στα 26 εκατομμύρια συνολικά, δηλαδή τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες περισσότεροι.

Η Ελλάδα βρέθηκε πολλές φορές στο επίκεντρο φέτος: δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, κλείσιμο τραπεζών, capital controls, αμέτρητες ώρες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες. «Any publicity is good publicity» όμως ή, όπως θα λέγαμε σε ελεύθερη απόδοση, «κάθε μορφής δημοσιότητα είναι εν τέλει καλή» και αυτό το είδαμε σίγουρα να συμβαίνει στις φετινές αφίξεις. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, πριν από λίγες εβδομάδες, είπε ότι το 2015 αναμένεται να κλείσει με 26 εκατ. αφίξεις ξένων επισκεπτών και έσοδα που αγγίζουν τα 14,5 δισ. ευρώ, δηλαδή 4 εκατ. αφίξεις και 1 δισ. ευρώ έσοδα περισσότερα από πέρυσι.

-Είχαμε, όμως, και θερμούς υποστηρικτές. Ειδικά το καλοκαίρι, απέναντι στα «δύσκολα» των αρχών του Ιουλίου, δεν προλαβαίναμε να αποδελτιώνουμε θετικά δημοσιεύματα από τα μεγαλύτερα ταξιδιωτικά έντυπα του κόσμου, όπως το Travel του βρετανικού Guardian, που πραγματοποίησε πολυσέλιδο αφιέρωμα, ή το κορυφαίο ταξιδιωτικό περιοδικό Conde Nast Traveller, όπου ο δημοσιογράφος Mark Ellwood έγραφε μεταξύ άλλων: «Οταν προορισμοί εξαρτώμενοι από τον τουρισμό βιώνουν τόσο μεγάλες δυσκολίες, ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε δεν είναι να σφίγγουμε τα χέρια και να κάνουμε δωρεές από μακριά, αλλά να επιλέγουμε τον προορισμό για τις διακοπές μας και να προσφέρουμε στην πραγματική οικονομία του "ζεστό" χρήμα». Να έλθουν κοντά στην Ελλάδα ως αρωγοί αλλά και ως αυτόπτες μάρτυρες ορισμένοι μιας ανθρωπιστικής τραγωδίας αλλά και εμπειρίας. Συνδυασμός ενημερωτικής δημοσιότητας υπέρ της Ελλάδας και των Ελλήνων, με τα μεγάλα πλεονεκτήματα της χώρας για κάθε ξένο επισκέπτη.

-Και αυτό, με κάποιον τρόπο, το είδαμε να συμβαίνει. Είδαμε τουρίστες από όλο τον πλανήτη να απολαμβάνουν την καλοκαιρία της Αθήνας τον Νοέμβριο (3.045.801 ξένοι επισκέπτες προσγειώθηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος» και έμειναν στην πρωτεύουσα το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2015, σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου), ενώ και η Ενωση Ξενοδόχων Αττικής είδε το πρώτο οκτάμηνο της φετινής χρονιάς να σημειώνονται καλύτερες πληρότητες στα ξενοδοχεία-μέλη της σε σύγκριση με το 2014 (αντίστοιχες με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις-προορισμούς), χωρίς ωστόσο και τις ανάλογες εισπράξεις, δεδομένων των πολύ χαμηλότερων τιμών.
-Ενδιαφέρον παρουσιάζει, όμως, και η κίνηση προς ολόκληρη τη χώρα, καθώς την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου διακινήθηκαν 47,2 εκατ. επιβάτες, 10,2% περισσότεροι σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ μόνο από το «Ελ. Βενιζέλος» πέρασαν φέτος 17 εκατ. επιβάτες, κίνηση αντίστοιχη της προ κρίσης περιόδου.

Οι καλύτερες επιδόσεις της κρουαζιέρας, τόσο στον Πειραιά όσο και σε άλλα λιμάνια της χώρας, η ενίσχυση του θεματικού τουρισμού, είτε πρόκειται για δραστηριότητες στη φύση είτε για φαγητό και κρασί, η ενδυνάμωση και της ηπειρωτικής Ελλάδας πλην των νησιών με νέες υποδομές και αναβαθμισμένο προϊόν• όλα δείχνουν σιγά-σιγά πως παίρνουν το δρόμο τους.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι μόνο ο ήλιος, η θάλασσα, η γαστρονομία, οι καλές τιμές και τα ζεστά χαμόγελα που φέρνουν περισσότερους επισκέπτες στη χώρα. Είναι και το «περιζήτητο» στις μέρες μας αίσθημα της ασφάλειας, το οποίο συνιστά και ένα από τα μεγαλύτερα ατού μας. «Στην Ελλάδα αισθάνομαι εξαιρετικά ασφαλής», μας είχε πει το καλοκαίρι η Αμερικανίδα travel blogger και συγγραφέας Marissa Tejada, που τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στέλνει τις θετικές ανταποκρίσεις της στον διεθνή Τύπο.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline