Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022  14:43:45

Τώρα βίζα και για Έλληνες για ταξίδια στις ΗΠΑ. Με βίζα πλέον, στις ΗΠΑ όσοι έχουν ταξιδέψει σε Ιράν, Ιράκ, Συρία, Σουδάν. Ποιοί ολίγοι εξαιρούνται. Κύριο

Ισως διευρυνθούν σύντομα και για ταξίδια σε άλλες χώρες της Μ. Ανατολής και Αφρικής, όπως η Λιβύη. Τα νέα μέτρα ισχύουν και για την Ελλάδα - Ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.

Πρώτοι και βασικοί περιορισμοί, από αυστηρούς ελέγχους έως απαγορεύσεις για επίσκεψη στις ΗΠΑ. Οι ξένοι πολίτες που έχουν ταξιδέψει σε Ιράν, Ιράκ, Σουδάν ή Συρία μετά την 1η Μαρτίου 2011 δεν θα μπορούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ με το καθεστώς του visa waiver (VWP), όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Τα μέτρα αυτά ισχύουν και για την Ελλάδα. Για μόνιμους ή προσωρινούς κατοίκους, με ελληνική υπηκοότητα ή ιθαγένεια. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες μάλλον θα επεκταθούν αυτά τα ειδικά μέτρα ελέγχου, με υποχρεωτική βίζα , σε άλλες προβληματικές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, όπως η Υεμένη και η Λιβύη.

Σύμφωνα με αυτόν τον νόμο, ταξιδιώτες που ανήκουν στις κάτωθι κατηγορίες δεν δικαιούνται πια να ταξιδεύουν ή να εισέρχονται στις ΗΠΑ με το καθεστώς του visa waiver (VWP):

1. Οι υπήκοοι χωρών VWP που ταξίδεψαν, ή έχουν βρεθεί στο Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν και τη Συρία από την 1η Μαρτίου 2011 και μετά, με την εξαίρεση ταξιδίων διπλωματικής φύσης ή στρατιωτικού σκοπού.

2. Υπήκοοι χωρών VWP οι οποίοι είναι επίσης υπήκοοι του Ιράν, του Ιράκ, του Σουδάν και της Συρίας.
Αυτά τα άτομα θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να αιτούνται βίζας, χρησιμοποιώντας τη συμβατική διαδικασία μετανάστευσης στις πρεσβείες και τα προξενεία.

Γι' αυτούς που χρειάζονται βίζα για επείγουσες ιατρικές, επαγγελματικές, ανθρωπιστικές υποθέσεις για τις ΗΠΑ, οι πρεσβείες και τα προξενεία θα προσπαθούν να διεκπεραιώνουν αιτήσεις σε γρήγορο χρόνο.

Από σήμερα, ταξιδιώτες οι οποίοι είναι αυτή τη στιγμή κάτοχοι ισχύουσας έγκρισης ηλεκτρονικού συστήματος ταξιδίων (ESTA) και οι οποίοι έχουν προηγουμένως δηλώσει ότι έχουν διπλή υπηκοότητα σε μία από τις παραπάνω χώρες, σύμφωνα με τις αιτήσεις ESTA, χάνουν την έγκριση αυτή.
Σύμφωνα με τον καινούριο νόμο, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας μπορεί να μην εφαρμόσει αυτούς τους περιορισμούς, αν κρίνει ότι μια τέτοια απαλλαγή είναι προς το συμφέρον της εφαρμογής του νόμου, ή της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Οι κατηγορίες των ταξιδιωτών που μπορεί να δικαιούνται αυτή την απαλλαγή περιλαμβάνουν:

1. Άτομα που έχουν ταξιδέψει στο Ιράν, το Ιράκ, το Σουδάν, τη Συρία εκ μέρους διεθνών οργανισμών, περιφερειακών οργανισμών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε επίσημη αποστολή.
2. Άτομα που έχουν ταξιδέψει στις παραπάνω χώρες εκ μέρους ανθρωπιστικών ΜΚΟ σε επίσημη αποστολή.
3. Άτομα που έχουν ταξιδέψει στις ίδιες χώρες ως δημοσιογράφοι για ρεπορτάζ.
4. Άτομα που έχουν ταξιδέψει στο Ιράν για νόμιμους επιχειρηματικούς σκοπούς σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Κοινού Συνολικού Σχεδίου Δράσης (14 Ιουλίου 2015).
5. Άτομα που έχουν ταξιδέψει στο Ιράκ για νόμιμους επαγγελματικούς σκοπούς.

Το αν οι αιτούντες ESTA, θα λαμβάνουν απαλλαγή ή όχι, θα αποφασίζεται κατά περίπτωση. Επιπλέον, θα συνεχίζεται να ερευνάται, αν οι απαλλαγές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από άτομα διπλής υπηκοότητας της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν και του Σουδάν.

Ο ταξιδιώτης ο οποίος λαμβάνει ειδοποίηση ότι δεν δικαιούται πια να ταξιδεύει με το καθεστώς VWP, δικαιούται ακόμη να ταξιδέψει στις ΗΠΑ με μια βίζα μη μετανάστη, που θα εκδίδεται από αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο. Αυτοί οι ταξιδιώτες πρέπει να εμφανιστούν για συνέντευξη και να αποκτήσουν βίζα στο διαβατήριό τους, σε αμερικανική πρεσβεία ή προξενείο, πριν ταξιδέψουν στις ΗΠΑ.

Μία επικαιροποιημένη αίτηση ESTA με πρόσθετες ερωτήσεις είναι προγραμματισμένο να εκδοθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου, για να διευθετήσει εξαιρέσεις για διπλωματικούς και στρατιωτικούς σκοπούς ταξιδίων που προβλέπονται από τον νόμο.
Πληροφορίες για αιτήσεις βίζες μπορούν να βρεθούν στο travel.state.gov.

Οι τωρινοί κάτοχοι ESTA συνιστάται να ελέγξουν το καθεστώς του ESTA πριν ταξιδέψουν, στην ιστοσελίδα esta.cbp.dhs.gov.
Σύμφωνα με τον Guardian, τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε περιορισμούς σε Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, ενώ επικριτές των νέων μέτρων σημειώνουν ότι ο νόμος υποσκάπτει τις διπλωματικές προσπάθειες προσέγγισης ΗΠΑ - Ιράν.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline