Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  15:39:30

Παραμένουν τα ίδια δίδακτρα για φοιτητές Ε.Ε. στη Βρετανία.

Τίποτα δεν αλλάζει στις σπουδές στα βρετανικά πανεπιστήμια το 2017 για τους φοιτητές από χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξαιτίας της απόφασης του Brexit.

Αυτό διαβεβαιώνει η Vivienne Stern, γενική διευθύντρια της Universities UK International, η οποία επισκέφθηκε την Ελλάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο για την Εκθεση Βρετανικών Πανεπιστημίων, που διοργάνωσε το Βρετανικό Συμβούλιο. Μάλιστα, ήταν τέτοια η κοσμοσυρροή στην έκθεση, που τελείωσαν τα ενημερωτικά φυλλάδια. Μια έλλειψη ο λόγος της οποίας σαφώς ικανοποιεί τους διοργανωτές, που κάνουν λόγο για 4.000 επισκέπτες.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κ. Stern, οι φοιτητές που θα εισαχθούν το 2017-2018 στα βρετανικά πανεπιστήμια θα συνεχίσουν υπό το ίδιο καθεστώς, καθώς δεν έχει ακόμη αρχίσει η διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί η ίδια, ότι για τους πρωτοετείς φοιτητές από χώρες της Ε.Ε. θα ισχύσουν τα ίδια δίδακτρα και το σημερινό καθεστώς για χορήγηση φοιτητικού δανείου καθ' όλη τη διάρκεια των σπουδών τους. Για το τρέχον έτος, το ύψος των διδάκτρων για προπτυχιακές σπουδές στα πανεπιστήμια της Αγγλίας είναι 9.000 στερλίνες λίρες, σε εκείνα της Ουαλίας 3.810 λίρες, της Βορείου Ιρλανδίας 3.805 λίρες, ενώ οι σπουδές στα πανεπιστήμια της Σκωτίας είναι δωρεάν.

Τα δίδακτρα αυτά μπορούν να καλυφθούν με φοιτητικό δάνειο με ευνοϊκούς όρους. Βεβαίως για τους φοιτητές που θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους σε βρετανικά ΑΕΙ, οι όροι φοίτησης θα εξαρτηθούν από τη συμφωνία που θα γίνει ανάμεσα σε Ε.Ε. και Βρετανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Stern, το 2015 στα βρετανικά πανεπιστήμια σπούδαζαν περίπου 11.000 Έλληνες, εκ των οποίων 5.000 σε προπτυχιακά και 6.000 σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Αριθμός σταθερός τα τέσσερα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει στην «Κ» η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Πληροφοριών του Βρετανικού Συμβουλίου Κατερίνα Φέγγαρου, καταδεικνύοντας το αμείωτο ενδιαφέρον παρά την οικονομική κρίση. Οι περισσότεροι Έλληνες επιλέγουν να σπουδάσουν σε βρετανικά ΑΕΙ σε κλάδους Μηχανικής (18%) και Οικονομίας (16%).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline